Perníčky peču různé, občas i tyto sádlové. Sádlo jim dodá vláčnost a okamžitou měkkost.
Pokračovat ve čtení „Perníčky se sádlem“Sádlové koláčky
Sádlo v cukroví nemusí být vůbec žádná ostuda!
Pokračovat ve čtení „Sádlové koláčky“Rohaté koláče
Tyto koláče jsou specifické spojením protilehlých částí těsta svázáním. Bývá to krajová zvyklost. Je potřeba si nechat dostatek volného těsta kolem náplně, aby to vůbec šlo. Vzniklé rohy se položí přes náplň.
Pokračovat ve čtení „Rohaté koláče“České buchty II – sváteční
Jsou jemnější variantou Českých buchet I zde. Byly roky pohromadě a recepty jsem nyní rozdělila, je to takto více přehlednější.
Obsahují více žloutků i tuku, směs másla a sádla. Kdo má pocit, že mu sádlo až tak nevoní, přidá jen máslo. Jinak sádlo je výborný tuk ku prospěchu vláčnosti těsta. Ráda přidávám jen samotné. Vyzkoušejte někdy.
Pokračovat ve čtení „České buchty II – sváteční“Škvaření sádla
Jak je to s tím sádlem ve skutečnosti?
Pokračovat ve čtení „Škvaření sádla“Vánočka pro maminku
Tento recepis na vánočku jsem věnovala mamince…
Většinou to je naopak – recepty máme poděděné po maminkách. Ta moje pekla a vařila veškeré kynuté výrobky, na které si jen vzpomenete; týdně i několikrát. A excelentně!
Pokračovat ve čtení „Vánočka pro maminku“Maminčiny koláče jinak – se slánkem
Koláče mé maminky podruhé, nejlepší na světě… Změna – kynuté slánkem.
Je to zajímavá možnost, jak upéci něco tradičního, rodinný recept z dob minulých, novým netradičním způsobem. Myslím, že by si moc pochutnala!
Buchty podle Anuše Kejřové
Anuše Kejřová se narodila roku 1874 jako Anna Nápravníková v Kralupech nad Vltavou. Byla velmi činorodá a podnikavá, a proto se kromě psaní kuchařek věnovala i dalším činnostem. Na přelomu minulého století se stala majitelkou koncesované školy kuchařské, kterou v roce 1910 založila a kde také sama vyučovala. Kromě toho učila vaření i na dívčí měšťanské škole a dívčím lyceu v Hradci Králové. Dále také pořádala “kočovné” kuchařské a hospodářské kurzy určené mladým dívkám, které měly zájem se kromě vaření naučit i správnému hospodaření v domácnosti. V roce 1905 napsala a poprvé vydala knihu s názvem “Úsporná kuchařka – Zlatá kniha malé domácnosti”, v níž zužitkovala své bohaté zkušenosti.
Zdroj životopisu: Nakladatelství Motto
Makový tuplák s tvarohem a švestkami
Podzim nám skýtá mnohé radosti…
Třeba vítr na strništích a návrat do dětství – pouštění draků s vnoučaty. Později brouzdání ve spadaném listí. A těch barev!
Když se vrátíte prokřehlí domů, uvaříte si na zahřátí třeba čaj. K tomu kouřícímu hrnečku se tak moc hodí nějaký dobrý koláč.
Třeba tento, skrz naskrz makový.
Rohlíky, veky a jiné tvary
Pečivo ze slánku je stejně jednoduché jako s jiným kváskem z droždí. Ba naopak – ještě jednodušší. Slánek nepřekvasí ani za hodinu, dvě, tři. Ani za tři dny. A pokud máte pár „slánkových“ skleniček připravených v lednici, můžete péct kdy si vzpomenete. Netřeba se bát. Co to slánek zde.
Malé množství droždí je výhodou pro ty, co mají s trávením čerstvých kynutých výrobků potíže. Mám zprávy, že někteří si konečně po letech s chutí a bez následků pochutnali na úplně čerstvě upečeném teplém rohlíku…
Pokračovat ve čtení „Rohlíky, veky a jiné tvary“