Přiznávám bez mučení – čím déle peču, tím více si to občas zjednodušuji. Ale tak, aby to vedlo i k dobrým výsledkům.
Pokračovat ve čtení „Jednoduchý překládaný chléb“Cecilky
Cecilky…
Svatá Cecílie má svátek ještě v před adventní době, 22.11. Tato římská mučednice je patronkou muzikantů (hlavně duchovní hudby), zpěváků, básníků, řemeslníků zhotovujících hudební nástroje a slepců.
Pokračovat ve čtení „Cecilky“Můj první chleba – pro začátečníky
Na začátku bývá touha.
Moje se tehdy týkala umění upéci kváskový chleba. Rok jsem visela na Pecnu (skupina pro ty, kdo se chtějí naučit péci chleba) jen přihlášená a sbírala odvahu začít. Všechno se mi zdálo zastaralé, zdlouhavé, pracné – tolik času dát jednomu pecínku! A ještě ke všemu ta slova jako rozkvas – který navíc trvá třeba i 12 hodin. Celá věčnost, než vůbec začnu! Autolýza, hydratace atd. Ne že bych neporozuměla jejich významu, ale proces přinejmenším nepraktický…