Další varianta známých makovek… U těchto jsem použila máslo a malé množství zakysané smetany. Jsou vláčnější a déle měkké. Zakysané výrobky (pokud mám po ruce), přidávám velmi často. Třeba jen lžíci jogurtu do staré receptury nebo pár lžic podmáslí.
Pokračovat ve čtení „Makovky de luxe“Makovky
Pořád experimentuji se slaným droždím, protože je to téměř pole neorané, v Čechách stoprocentně bez jediné brázdy. Tak ji orám a připadám si jako Mičurin.
Mám ráda výzvy, na stole se usídlila pekárenská technologie s laboratorní příručkou pro pekárny, cukrovary a pečivárny. Tam sice varují před solí na droždí, ale z normálních situací odvozuju, jak by to mohlo fungovat s tou “nenormální” solí.
Pokračovat ve čtení „Makovky“Máslové jidáše s tuhým kvasem
Hody, hody, doprovody…
Týden před Velikonocemi je modré pondělí, šedivé úterý a škaredá středa – tyto dny nemají žádné tradiční pečivo. To až Zelený čtvrtek a Velký pátek se uctívaly zvláštním pečivem zvaným jidáše (jidášky). Mají připomínat provaz, na kterém se Jidáš oběsil.
Pokračovat ve čtení „Máslové jidáše s tuhým kvasem“