Občas mě okolnosti nebo přátelé (někdy obojí) zavedou na mně neznámá místa.
Navštívila jsem jedno velmi zajímavé – Košíky u Uherského Hradiště.
Pokračovat ve čtení „Pečení chleba ve vesnické peci – Košíky“
Občas mě okolnosti nebo přátelé (někdy obojí) zavedou na mně neznámá místa.
Navštívila jsem jedno velmi zajímavé – Košíky u Uherského Hradiště.
Pokračovat ve čtení „Pečení chleba ve vesnické peci – Košíky“
Chleba moc ráda peču v remosce – víc jak rok jsem pekla jen v ní. To neznamená, že troubu nemám ráda nebo mi špatně peče. Ne! Troubu mám teď opravdu skvělou. A kromě chleba naopak v remosce téměř nic jiného nepeču – ostatní pečení čehokoliv v 90% v troubě.
Pokračovat ve čtení „Pečení chleba v troubě“Myslím, že všechno je neustále v pohybu, i ta má touha péci chleba.
Touha samozřejmě neutuchá a trvá, ale nabývá různých změn. Začala jsem uvažovat nad chleby ještě s další významnější přidanou hodnotou – k měnícím se potřebám své tělesné schránky i názoru na stravování. Například strašák cholesterol…
Tentokrát jsem sáhla po starém těstě z předchozího bochníku; asi 5-6 dnů čekalo v lednici. Přidala jsem lžičku kvásku, která mi zbyla, když jsem „vyráběla“ kvásek pro novou pekařku. Snad se mu bude v Litvínově líbit.
Je to bourák (co jiného, že) se starým těstem, kolem 80 % hydratace.
Mám teď období zeleniny v chlebu (což má i jisté nutriční důvody); včera přišla na řadu červená řepa. Tu má rád nejstarší syn a chleba byl vymyšlený ke kulatým narozeninám – chci mu ji nadělit v chlebu (nejen ve sklenici). A rudá řepa rovněž moc hezky vypadá na řezu. Ke grilování překvapení jako stvořené. Nebo jen tak krajíc chleba s přírodním sýrem typu žervé je mana nebeská.
Na začátku bývá touha.
Moje se tehdy týkala umění upéci kváskový chleba. Rok jsem visela na Pecnu (skupina pro ty, kdo se chtějí naučit péci chleba) jen přihlášená a sbírala odvahu začít. Všechno se mi zdálo zastaralé, zdlouhavé, pracné – tolik času dát jednomu pecínku! A ještě ke všemu ta slova jako rozkvas – který navíc trvá třeba i 12 hodin. Celá věčnost, než vůbec začnu! Autolýza, hydratace atd. Ne že bych neporozuměla jejich významu, ale proces přinejmenším nepraktický…