Perník je moučník mnoha podob včetně přidaných ingrediencí, ale nemělo by v něm nikdy chybět perníkové koření. Komu vadí kořeněná chuť, prosím nepečte – nebyl by to perník…
Tento recepis jsem nazvala Vánoční perník. V těstě jsou totiž vánoční ingredience – rozinky, kandovaná pomerančová kůra a ořechy. Kdo má rád tyto chutě, velmi si pochutná. U nás je to tak, že rozinky jedí skoro všichni, ale kandovanou kůru skoro nikdo. Pokud se sejde širší společnost, peču jeden plech jen s rozinkami (jen množství navýším o gramy kandované kůry) a druhý dle receptury.
Na závěr vychladlý perník polévám čokoládou a ozdobím ořechy. Perník je vláčný, sladký akorát. Není potřeba přidávat kakao, díky medu a povidlům je tmavý.
POZOR!
Vše je vážené na gramy, tedy i tekutiny, ne měřené na mililitry. Nezaměňujte!
Recepis
Na těsto
- 3 vejce
- 150 g povidel
- 150 g medu
- 500 g špaldové hladké mouky (nebo jen obyčejné hladké)
- 350 g smetany 10 % (nebo mléka)
- 280 g oleje
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 90 g rozinek /150 g
- 60 g kandované pomerančové kůry /0 g
- 50 g ořechů – hrubě namlet nebo nasekat
- 3 čajové lžičky koření do perníku – 10 g
- 1-2 lžíce rumu
Na polití
- 100 g čokolády
- 50 g másla
- 1 lžíce rumu
Ve vodní lázni pozvolna rozpusťte nalámanou čokoládu spolu s máslem a rumem. Dobře rozmíchejte v hladkou hmotu.
Na ozdobu
- 24 půlek ořechů
- drobné zdobení
Z tohoto množství vyjde 24 perníkových čtverců prostřední velikosti a na každý patří 1 půlka ořechu. Je tedy potřeba rovnoměrně ořechy rozmístit kvůli krájení, aby každý byl zhruba uprostřed čtverce.
Finální postup
Zapněte troubu na 165°C horkovzduch. Vymažte a vysypte si plech o rozměru 29×39 cm (vnitřní rozměr bez okrajů).
Nyní do velké mísy o průměru 32 cm navažte smetanu, olej, rum, povidla a med. Vklepněte i celá vejce. Vše rozmíchejte metličkou.
Přidejte ořechy, rozinky, kandovanou kůru a už jen lehce zamíchejte.
Do druhé menší mísy navažte mouku, přisypte prášek do pečiva, sodu – také promíchejte, aby prášek nezůstal na povrchu a v tekuté složce pak jen „nezašuměl“.
Sypké suroviny smíchejte v míse se složkou tekutou a metličkou prošlehejte.
Hotovo.
Nalejte na připravený plech.
Pečte zhruba ¾ hodiny. Udělejte si zkoušku – píchněte špejlí do prostředka perníku, pokud zůstane suchá, je upečeno. Pokud ne, pečte dál cca 5-10 minut.
Upečený perník nechte vychladnout a polejte čokoládou. Dozdobte ihned ořechy a drobným zdobením, aby vám vše zůstalo držet pevně na povrchu. Po zchladnutí čokolády už to není možné.
Fantazii se meze nekladou, lze samozřejmě zdobit i jinak. Já si jen takto představuju vánoční perník.
Vaše Lida ❤️