Tak jednoduchý, že už snad jednodušší banánový chlebíček být ani nemůže. Bez přidaného cukru.
Někdo nechce sladit, někdo nemůže vůbec (nemoc), já musím omezovat cukr na malé množství a tedy sladím těsto pro sebe nejčastěji přidáním ovoce čerstvého či sušeného. Přezrálé banány s hnědou slupkou velmi dobře chlebíček osladí – nevyhazujte je! Samozřejmě to není ta velká sladkost jako s klasickým cukrem, ale všechno je o zvyku. Velmi ráda tento chlebíček snídám se skyrem či tvarohem. Ani tyto mléčné produkty nesladím, jen pokapu čekankovým sirupem nebo lžičkou medu.
Chlebíček je velmi vláčný, ač v něm není žádný tuk. Byla jsem při pokusech na receptu velmi mile překvapena.
Vyzkoušejte a napište mi, jestli vám chutnal.
Kdo nemá s cukrem problémy, může si těsto ještě lehce dosladit – stačí 50 g cukru.
Recepis
- 4 hodně velké banány = 450 až 500 g
- 3 vejce (150 g)
- 170-200 g řeckého jogurtu bez tuku
- 40 g čekankového sirupu
- 210 g pomletých ovesných vloček nebo nemletých jemných vloček, pomleté lépe nasávají tekuté ingredience
- 65 g strouhaného kokosu
- 65 g hruběji nasekaných ořechů
- 10 g prášku do pečiva – ne více, odvažte (je to přibližně 1 kávová lžička)
- 10 g jedlé sody – ne více, odvažte (je to přibližně 1 kávová lžička)
- 2 zarovnané lžičky skořice
- ½ lžičky nastrouhané citronové kůry
- ¼ lžičky soli
- volitelné – 50 g čokoládových čoček nebo nalámané čokolády
Finální postup
Příprava je rychlá, proto nejprve zapněte troubu na 180 °C, aby se včas předehřála.
Nachystejte si v ten samý čas vhodnou formu, já používám hranatou smaltovanou od Dr.Oetkera, horní rozměr 30×12 cm, dno 9×28 cm.
Použít se samozřejmě dá i jiný tvar, jen obsah by měl být přibližně stejný, tedy cca 1,8 litru. Formu vymažte důkladně rozměklým máslem – více ho ulpí na stěně a nestéká.
Oloupejte banány a nalámejte do mísy.
Rozmačkejte je vidličkou.
Přidejte vejce, čekankový sirup, citronovou kůru a jogurt.
Vše prošlehejte ručním šlehačem do hladší hmoty. Úplně hladká vůbec není potřeba.
Do misky navažte vločky, kokos, ořechy, sůl, skořici, sodu a prášek do pečiva.
Rukou promíchejte.
Vše přisypte do tekuté hmoty s banány a krátce prošlehejte. Opět můžete ručním šlehačem.
Hotovou hmotu nalejte do připravené, dobře vymazané formy. Vůbec není potřeba ji vysypávat. Povrch chlebíčku dozdobte čokoládovými vločkami. Nebo čokoládu můžete přidat rovnou do těsta a povrch zůstane prázdný.
Někdy přidávám kousky zbylých banánů mezi čokoládu.
Dejte péci do vyhřáté trouby na 180 °C přibližně na 45 minut. Zkuste špejlí, jestli těsto nelepí. Pokud ano, dopečte na 150-160 °C ještě cca 5-10 minut.
Může se stát, že chlebíček rychle hnědne = pálí se, snižte teplotu a přikryjte alobalem.
Nenechávejte stydnout upečený chlebíček ve formě, po krátké chvílí ho vyndejte, jinak bude spodek chlebíčku vlhký.
Čekankový sirup, který používám.
Pár rad závěrem – pokud by se vám zdálo těsto hutné, přidejte po lžících jogurt. Vždy záleží na velikosti vajec, ty se považují také za tekutinu. Ani jogurty nejsou všechny stejně husté. Samozřejmě tu máme i přesné navážení všech surovin…
Naopak stalo-li se nedopatřením, že je příliš tekuté, přidejte 1-2 lžíce vloček.
Sodu a prášek do pečiva NIKDY nepřidávejte samostatné do tekutého základu, ale vždy s moukou či sypkými přísadami. Těsto nesmí dlouho stát, vše si předem připravte, pracujte rychle, účinek nakypření by vyprchal a hotový výrobek by byl tuhý a nízký.
Nemáte doma kokos? Přidejte ve stejné váze ovesné vločky. Dál už bych rozhodně nic neubírala, protože je potřeba nějakou chuť a strukturu chlebíčku zachovat. Ne vše nahradit lze a dospět ke stejnému či podobnému výsledku.
Přeji dobrou chuť.
Vaše Lida ❤️
Chlebík prostě úžasnej , díky díky díky
❤️
Kde koupit tento cekankovy sirup?
Myslím, že už ho mají všude – tedy já vím, že v Lidlu, Penny, Albertu, Tescu a ve zdravé výživě. Dělají se různé druhy.
Tak jsem dnes pekla poprve bananovy chlebik a je vyborny, i bez tuku vlacnya
Nemela jsem recky jogurt,tak jsem dala kefirove mleko a vlocky mlete a vyslo to.Myslim ze priste pridam hrozinky v rumu pro vetsi sladkost. Skvely recept.
To mám radost!
Dobry den. Jsem zvykla si ovesne vlocky namacet (kvuli antinutrientum). Mohu udelat i s namocnymi vlockami a jak pak recept upravit. Moc bych vhtela recept zkusit 🙂 Dekuji!
Dobrý den.
Musela byste je namočit do jogurtu s rozšlehanými vejci. Ale to nelze na moc dlouho. Jiná zvlhčující tekutina tam není, kromě obsažené v banánech a čekankovém sirupu.
Jen nevím, jestli chlebíček pak nebude kašovitý, bez struktury, čili jen taková zapečena ovesná kaše.
Jinak na obyčejnou kaši si je namáčím také do vody nebo mléka. Zde to pro jistý výsledek nelze.