Sádlo v cukroví nemusí být vůbec žádná ostuda!
Naopak může cukroví získat osobitou chuť. Navíc je ihned měkké a zuby si rozhodně nevylámete ani hned po upečení.
Staré dobré sádlovky, dle starých názvů z kuchařek libozvučněji sádlové koláčky. Můžete je udělat ve variantě bílé nebo kakaové. Oboje jsou dobré.
Doporučuji vyzkoušet menší množství, ne každý má sádlo rád. Není škodlivé, jak se ještě nedávno psalo, u všeho záleží vždy na množství, které sníte.
Za zkoušku to rozhodně stojí.
Recepis
Suroviny
Na tmavé koláčky
- 225 g hladké pšeničné mouky
- 225 g moučkového cukru
- 180 g sádla
- 30 g kakaa
Na světlé koláčky
- 225 g hladké pšeničné mouky
- 195 g moučkového cukru
- 30 g vanilkového cukru
- 180 g sádla
Finální postup
Obě verze vypracujte stejně.
Měkké sádlo a ostatní suroviny vložte do mísy a vypracujte do hladkého těsta za pomocí rukou. Zabalte ho do fólie a nechte odležet v lednici.
Z odpočatého těsta vytvarujte malé kukličky a urovnejte na plech vystlaný pečícím papírem. Pokud papír nemáte, vymazávat netřeba..
Do každé kuličky za pomoci tenkého konce vařečky vytlačte opatrně důlek.
Pečte ve vyhřáté troubě na 160 °C přibližně 15 minut. Doba pečení závisí hlavně na velikosti koláčků.
Upečené koláčky naplňte džemem a můžete zapíchnout i mandli. Neděste se toho, když vám koláčky lehce popraskají, to se u tohoto druhu cukroví stává.
Krásné svátky!
Vaše Lida ❤️