Perníčky peču různé, občas i tyto sádlové. Sádlo jim dodá vláčnost a okamžitou měkkost.
Já je občas slepuji domácími povidly. Dělat to vůbec nemusíte. Vršek zdobte dle libosti, třeba půlkami ořechů na čokoládové polevě. Dají se ozdobit tradičně bílkovou polevou.
Tyto perníčky jsou po upečení měkké, nemusí se rozležet. Peču je celoročně, i na Velikonoce nebo jen tak na mlsání.
Recepis
Suroviny
Na těsto
- 600 g hladké pšeničné mouky
- 225 g moučkového cukru
- 2 lžičky jedlé sody
- 3 lžičky perníkového koření
- 150 g sádla
- 6 lžic medu
- 75 g vlašských ořechů
- 3 vejce
- 3 lžíce rumu
- čokoláda na vaření a půlky ořechů na ozdobu či bílková poleva
Na polevu
- 1 bílek
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžička bramborového škrobu
Bílky vyšlehejte s cukrem a citronovou šťávou do hladké lesklé hmoty. Pokud je poleva moc hustá, přidejte pár kapek citronové šťávy.
Finální postup
Sypké ingredience spolu smíchejte – mouku, ořechy cukr, sodu, prášek do pečiva, koření a kakao. Sádlo rozpusťte a do vychladlého vmíchejte vejce, rum a tekutý med.
Tekutou směs nalejte k sypkým surovinám, promíchejte a vypracujte rukama hladké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte do lednice alespoň přes noc.
Uleželé těsto rozválejte na tloušťku asi 4 až 5 mm a vykrájejte vaše oblíbené tvary. Ty uložte na plechy vystlané pečícím papírem. Pečte ve vyhřáté troubě na 180°C přibližně 7-9 minut.
Buď ozdobte bílkovou polevou jednotlivé kousky nebo je můžete slepit po dvou a potřít čokoládou po celém povrchu. Anebo jen přilepit na bobek čokolády ořech.
Pokud chcete perníčky lesklé, hned po vytažení z trouby je potřete rozšlehaným vejcem. V surovinách ho neuvádím, já tento druh nepotírám, nechávám záměrně matný.
Vaše Lida ❤️