Kdo má rád chuť čokolády a koření, přijde si na své…
Navíc tyčinky jsou protlačované přes strojek, tedy velmi snadná práce. Další z receptů, který mám od své švagrové Irenky. Opět bez vajec, nejsou zde vůbec potřeba.
Jsou ihned měkké.
Recepis
Suroviny
- 650 g hladké mouky
- 500 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 50 g kakaa
- citronová kůra z ½ až 1 citronu
- na špičku nože muškátového květu
- 1 lžička mleté skořice
- pikantní džem na slepení – 1 velká sklenice
- 200 g čokolády na vaření
Finální postu
Mouku prosejte s cukrem na vál, přidejte koření, kakao a citronovou kůru. Tuk nakrájejte na kostky a vše spojte v kompaktní těsto. Zabalte do fólie a nechte do druhého dne v lednici uležet.
Připravte si masový strojek s nástavcem na cukroví. Vyberte na šabloně plochý tvar a tvarujte postupně tyčinky, dlouhé asi 8 cm. Naskládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Tyčky nedávejte těsně vedle sebe, tyto nabydou.
Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 7-9 minut. Občas mrkněte na barvu, u kakaových pochoutek se špatně propečení odhaduje. Popřípadě vyndejte jeden kousek a rozlomte – uvidíte, zda jsou syrové uprostřed či již upečené.
Vychladlé tyčinky spojte džemem.
Nechte 2-3 dny odpočívat, džem se částečně vsákne do tyčinek a ty přestanou po sobě klouzat. Teprve pak namáčejte konce do rozpuštěné čokolády. Dělat to nemusíte, ale přidá to na čokoládovější chuti a nebo – viz fotografie – pocákejte tyčinky cikcak. Je to rychlejší a velmi efektní zdobení.
Krásné Vánoce.
Vaše Lida ❤️
Naprosto skvělé, křehoučké, jen se rozplývají na jazyku. 👏😋 s testem se krásně pracuje.
Doporučuji 👍.
To mám radost! 🙂