Výborné občerstvení hlavně v létě – ovoce zraje jako o závod, výběr je velmi pestrý. A když máte zahradu nebo někdo z rodiny, dezert je jasný a skoro ihned.
Velmi dobře poslouží když není čas cokoliv připravit pro návštěvu (anebo když honí někoho doma mlsná). Neexistuje nic jednoduššího než prohledat zásoby ve spíži i v lednici a pustit se do „patlámo patlámo“. Velmi často vzniknou ty nejlepší chutě.
Lze kombinovat tvaroh se zakysanou smetanou, tvaroh se šlehačkou, tvaroh s jogurtem, jogurt se zakysanou smetanou či s mascarpone… Anebo tak nějak všechno. Šlehačku raději vyšlehejte, samotnému tvarohu to prospěje rovněž.
Recept I
Suroviny
Na proložení
- piškoty cukrářské či kulaté – můžete pokapat rumem nebo kávou
- sušenky – výborné jsou „lotusky“
- ovoce
- ořechy
- čokoládová ganache
Fantazii se meze nekladou – záleží jen na vašich chutích.
Krém I
- 250 g měkkého tvarohu, ne hrudkovitého / 400 g
- 400 g mascarpone / 250 g zakysané smetany
- 2 -3 lžíce cukru nebo dle chuti
- vanilkový extrakt nebo 20 g vanilkového cukru
Vše prošlehejte do hladké hmoty.
Krém II
- 250 ml ušlehané smetany
- 30 g cukru krupice nebo dle chuti
- 40g vanilkového cukru
- 250 g měkkého jemného tvarohu
- 1 lžíce kakaa – pokud chcete půlku krému tmavého.
Tvaroh prošlehejte s cukry a lehce vmíchejte tuhou šlehačku. Jednu půlku krému můžete vmícháním kakaa udělat tmavou.
Čokoládová ganache
- 100 g hořké čokolády, nejméně 70%
- 100 g smetany ke šlehání 33-40% nebo stejné množství zakysané smetany, alespoň 16%
Držte se poměru čokolády ke smetaně 1:1 ať není ganache pro naše účely příliš řídká. Čokoládu nalámejte do misky. Smetanu nalejte do kastrůlku a pomalu přiveďte k varu. Když ode dna začnou stoupat bublinky, kastrůlek stáhněte z plotny a nalijte ji na čokoládu v misce.
Chvilku počkejte a až se čokoláda začne rozpouštět, pak ji metličkou promíchávejte tak dlouho, dokud se všechna nerozpustí a nevznikne hladká krémová hmota. Nechte ganache vychladnout cca 10 minut, lehce zhoustne.
Pokud se rozhodnete pro smetanu zakysanou, zvolte druhý postup:
vložte do misky smetanu i nalámanou čokoládu. Obsah za stálého míchání rozpusťte ve vodní lázni.
Ganache se dá popřípadě dosladit trochou cukru krupice.
Finální postup
Krémy kombinujte do vrstev s ovocem, sušenkami, ořechy, ganache… Vršek hotového dezertu můžete ještě dozdobit, třeba ovocem nebo ořechy.
Recept II
A kdyby nic doma nebylo, zbývá trošku práce a stále se dá něco stihnout… Celá moje rodina má ráda pudink přivedený do krémové dokonalé a rychlé podoby.
Suroviny
- 1 l mléka
- 3 balíčky pudinkového prášku
- 6 lžic cukru nebo dle chuti
- 40 g vanilkového cukru
- 125 g másla pokrájeného na kostky
- rum – volitelné
Uvaříte dle návodu pudink. Ještě do horkého ihned zašlehejte tuhé kostky másla. Jde to skvěle a krém je naprosto chuťově úžasný, jemný. Popřípadě přidejte i rum.
Finální postup
Vyberte doma sklenice, co se vám líbí. A začněte do nich vrstvit to, co máte rádi nebo je k dispozici – krém, sušenky, ovoce (i okapané z kompotu), ganache, ořechy…
Vrstvy střídejte. Vrch můžete ještě ozdobit dle libosti.
Vaše Lida ❤