Skořicové šneky alias kanelbullar

Z tohoto jednoduchého těsta můžete vytvarovat nejen šneky – je určené k plnění a nejlépe k nočnímu kynutí. V lednici vydrží až dva dny.

Já v tomto případě dávám přednost těstu lehkému. V mém tedy nejsou ani vejce. Naše náplň je tučná a sladká, vsákne se částečně do těsta a to zjemní.

Plnila jsem skořicovým máslem. Můžete vytvořit švédskou kořeněnou verzi šneku, tzv. kanelbullar. Přidáte do těsta koření kardamom, rovněž do náplně. Ty kořeněné mám ve velké oblibě, zbytek rodiny jen skořici.
Upečené pečivo se ještě může pocukrovat či polít polevou.

Doporučuji vyzkoušet obojí.

Recepis

Suroviny

Na těsto

  • 600 g hladké mouky typu 00 nebo T650 či T530
  • 320-345 g vody
  • 55 g cukru
  • 15 g čerstvého droždí (5 g sušeného)
  • 10 g soli
  • 75 g másla
  • na kořeněnou variantu 1 lžička mletého kardamomu

Na pomašlování a posyp

  • 1 vejce
  • na ozdobu ořechy či granulovaný cukr– nemusí být

Vejce dobře rozšlehejte dohladka – bez cucků bílků.

Na náplň

  • 100 g rozměklého másla
  • 50 g cukru krupice
  • 20 g vanilkového cukru
  • 2-3 lžíce skořice
  • na kořeněnou variantu ještě 1 čajovou lžičku kardamomu

Rozměklé máslo promíchejte se skořicí a cukrem ještě lépe vše našlehejte.

Finální postup

Do robota nalejte skoro všechnu vodu (stranou nechte cca 20 ml na doladění těsta, každá mouka je jinak savá), v ní rozmíchejte droždí. Ihned přisypte mouku se solí a cukr. Popřípadě i kardamom. Hněťte do částečného vyvinutí lepku asi 10 minut.

Nyní máslo pokrájené na kostky a dále hněťte do hladkého, nelepivého těsta 10 minut. Přikryjte a nechte ½ až 1 hodinu kynout na lince v kuchyni. Pak přendejte do nádoby s víkem. Kdybyste na těsto náhodou zapomněli nebo kynulo příliš rychle, propracujte je a vložte na 1/2 hodiny do mrazáku, aby se zastavilo kynutí. Nebojte, znovu se probere a bude kynout, jen chceme v tomto případě proces zpomalit.

Poté přendejte do lednice s teplotou 4°C. Můžete použít cca za 12 až 24 hodin. Já večer těsto a druhý den z něho peču. Někdy i ten další.

Nebo můžete je nechat vykynout na lince rovnou a zpracovat hned po vykynutí. Ale ledničkové kynutí má jisté kouzlo. Jednak vylepšíte chuť výsledného výrobku a za druhé, nemusíte se tolik honit – zpracujete, až se to bude hodit.

Těsto vyndejte z lednice, rozdělte na 2 stejné kusy, propracujte a můžete se pustit do vyvalování – velmi dobře se s ním pracuje. Pokud je stále velmi tuhé, špatně by se vyvalovalo, nechte ho chvíli povolit.

Vyválejte dva obdélníky o šířce 20 cm a délce cca 40 cm.

Potřete náplní, zaviňte po kratší straně do role a nakrájejte přibližně 3 cm silná kolečka. Já trochu jinak: pomazané těsto jsem rozkrájela na pásky a zamotala podobně jako croissanty. Tyto šneky mají spíše vyšší a „rozevlátý“ tvar.

V případě nedostatku času se dá vymíchání náplně vynechat a každý plát potřít máslem + posypat cukrem se skořicí. Viz foto.

Klaďte šneky řeznou stranou dolů na plech vyložený pečícím papírem a nechte kynout (přikryté fólii) další hodinu – dokud se nezdvojnásobí.

Fólie.

Dostatečně vykynuté pomašlujte vajíčkem.

Dejte péci do nahřáté trouby na 175°C horko vzduch, přibližně 25-35 minut. Nebo horní dolní ohřev na 190°C cca 25 minut.

Upečené můžete nechat jen tak nebo ještě lze pocukrovat.

Jsou nadýchané a velmi chutné.

Vaše Lida ♥

Napsat komentář