Tyhle večky jsem obohatila (kromě hladké mouky T560) o pizza mouku a celozrnnou pšeničnou, tekutinu použila vodu. Jsou nejlepší čerstvé jako každé pečivo, ale dají se i druhý den konzumovat velmi dobře.
Semínka dodají jistou dobrou příchuť. Místo slunečnice můžete použít i jiná. Nebo vůbec žádná. Z těsta lze vytvarovat i jiné pečivo – bulky, rohlíky, uzly atd. V případě složitějších tvarů (rohlíky) semínka do těsta nedávejte.
Těsta je velká dávka, pozůstatek z doby, kdy jsem pekla pro tři syny… Celkem elegantně velmi často dělím na polovinu, tedy všechny ingredience, včetně kvásku.
Recepis
Suroviny
Na kvásek – varianta z lednice
- 175 g hladké pšeničné mouky T650
- 175 odstáté vody
- 1,75 g čerstvého droždí
Navažte droždí rovnou do sklenice, ve které bude kvásek kynout. Zalejte vodou, prošlehejte vidličkou a pak zašlehejte i mouku. Důkladně, vzduch v kvásku je potřeba. Nechte rozkvasit 2 hodiny na lince a pak dejte do lednice – v mé byly 4°C. Kvásek postupně dozraje nejméně do dvojnásobku, bude plný bublin a může tam pobýt 24 hodin.
Takto malé množství droždí navážíte nejlépe na mikrováze s přesností na 0,1 nebo 0,01 g.
Na těsto
- všechen kvásek – nechte ½ až 1 hodinu ohřát na lince
- 175 g pizza mouky
- 260 hladké mouky 00
- 90 celozrnné pšeničné mouky jemné
- 230–255 g vody
- 9,5 g čerstvých kvasnic
- 14 g soli
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- semínka na zdobení
- volitelné – 70 g směsi namočených semínek do těsta
Finální postup
Droždí jen rozpusťte v troše vody rovnou v míse, přidejte kvásek a všechny suroviny smíchejte v jednom kroku v robotu 10-15 minut, dokud nevznikne středně tuhé těsto, které se odlepuje ode dna. Ke konci hnětení přidejte i semínka, pokud je v těstě chcete. Můžete tuhost doladit ještě několika lžícemi vody, bude-li potřeba.
Přikryjte a nechte na lince kynout do viditelného zvětšení, asi 1 až 3 hodiny.
Vždy záleží na teplotě okolí. Zcela jiná je délka kynutí například při 20°C nebo 25°C. Proto tak velký časový rozptyl.
Nebo – můžete těsto nechat kynout do rána v lednici.
Vykynuté těsto vyklopte na vál, propracujte a rozvažte po 60 gramech. Po krátkém odpočinku vytvarujte kratší večky a uložte je na plech s pečícím papírem. Přikryjte a nechte znovu vykynout do viditelného zvětšení, asi 1–1 1/2 hodiny.
Před vložením do trouby je potřete vodou a posypte semínky – viz foto. Nebo podélně uprostřed nařízněte a nechte tak. Toto praktikuji, když těsto již semínka obsahuje.
Troubu rozpalte s pekáčem na dně (na zapaření) na 230 °C. Plech s pečivem vložte do trouby, na spodní plech chrstněte horkou vodu (cca 50 ml) a rychle uzavřete. Po 10 minutách vyvětrejte a vyndejte plech se zbytkem vody, teplotu nesnižujte! Pečte dalších cca 10 minut.
Večky vyndejte a nechte vychladnout.
Vaše Lida ❤
O mouce T 560 jsem neslyšela,není to chyba? Nemá být T 650?Děkuji.
Ano, má. Opravím – překlep. 🙂