Skvělé těsto, které by se ani nemuselo plnit a stačilo by pouze nějakým způsobem vytvarovat – dobře vypracované bude mít krásnou nadýchanou střídu.
Když ale přidáte na rozválené těsto nějakou náplň, je to dobrota. Výborný je samotný džem nebo povidla. I čokoládová pomazánka je skvělá. Prostě co doma najdete – potřebujete dát těstu chuť. V nouzi jsem jen pomazala máslem, posypala skořicí a cukrem. I stará scvrklá jablka dobře poslouží – oloupete, nastrouháte a pokladete jimi těsto. Cukr, skořice (rozinky) jsou na jablka vítány.
Jak už víte, já miluju formy – toto těsto peču ve formě smotané jako štrúdl nebo co mě zrovna napadne za tvar, říkám tomu zamotance. I povrch můžete posypat nějakou vhodnou posypkou – drobenka, kokos, ořechy…
Recepis
Suroviny
Na čerstvé lievito madre (LM) – co to je zde
- 100 g LM
- 100 g mouky
- 50 g vody + 1 lžička medu
Všechny suroviny ručně uhněťte v tuhé těsto a nechte 6-10 hodin vykynout alespoň o dvojnásobek.
Na fotografii LM stále roste, ačkoliv se již zvětšilo na trojnásobek – známka vitálního kvasu.
Na těsto
- 250 g občerstveného LM
- 480 g hladké mouky
- 3 celá velká vejce – 150 g
- 130 g másla
- 150-170 g vody
- 130 g cukru
- 6 g soli
- citronová kůra
- náplň – jakákoliv, třeba džem či povidla nebo maková, ořechová, čokoládová či strouhaná jablka, vanilkový cukr a mletá skořice dle chuti
Finální postup
LM roztrhejte do mísy od robota, přilejte část vody (zbytek upotřebíte na doladění těsta), nechte chvíli stát a pak prošlehejte metlou.
V jednom kroku přidejte celá vejce, cukr, mouku, sůl a citronovou kůru. Hněťte v robotu tak dlouho, dokud se částečně nevypracuje lepek 10–15 minut.
Pak přidejte máslo nakrájené na kostky. Hněťte dalších 10 minut do pevnějšího hladkého těsta, tzv. „na okénko“, viz foto.
Vyhnětené těsto přendejte ho do uzavíratelné vymazané nádoby, kde bude zrát při pokojové teplotě 3 až 6 hodin, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Můžete nádobou umístit i do lednice. Zde může zrát 12 hodin a klidně i 24.
Vykynuté těsto vyklopte na omoučený vál, pracujte a nechte 5-10 minut odpočinout. Rozdělte na poloviny, vyválejte si ½ cm silné obdélníky takové délky, aby se vám věšely do vašich forem – používám obdélníkové.
Potřese náplní, zamotejte jako štrúdl. Můžete nechat tak nebo v polovině z delší strany uprostřed rozříznout, ne až ke kraji a obě části přes sebe střídavé zaplést – viz jako u tohoto drožďového receptu zamotance (babky) zde.
Uložte do vymazaných forem a nechte znovu vykynout, dokud viditelně zamotance nezvětší svůj objem, cca 2-3 hodiny. Formy přikrývám igelitovou čepicí do sprchy.
Vykynuté zamotance pomašlujte vejcem, dozdobte dle libosti nějakým posypem, třeba drobenkou. Pečte v rozehřáté troubě na 180 °C přibližně 35-45 minut.
Vaše Lida ❤