Upéci něco chutného a zdravějšího nebo dokonce skvělou verzi něčeho známého, bývá dosti tvrdý oříšek. V tomto banánovém chlebíčku je naprosto vše, po čem mé srdce touží – je sladký, vláčný, s ořechy, rozinkami, čokoládou; a ještě velmi chutný.
Není v něm ani zrníčko přidaného cukru, ale i tak je sladký díky „kapičkám“ jistého ochucovadla (viz níže). I čokoláda, ořechy a rozinky se do chlebíčku hodí. Rozinky ho navíc přirozeně dosladí.
Obohatila jsem jej i o bílkoviny díky vejcím a proteinu, tedy vyvážila nutriční parametry. Je k nerozeznání od jiných chlebíčků s cukrem. Pro ty, které zajímají kalorie, jsem spočítala, že celý chlebíček obsahuje cca 2280 kalorií. Když rozdělíme na 12 silnějších kousků, je v jednom 190 kalorií. Pokud na 10, pak 228 kcal.
Na rozdíl od tatranky dostanete do sebe spoustu důležitých živin a ještě si pochutnáte.
Vyzkoušejte a posuďte sami.
Recepis
Suroviny
Na těsto
- 275 g oloupaných banánů + 1 kus na ozdobu
- 120 ml kefíru s 1,5 % tuku
- ½ lžičky kapek Flavdrops – zde příchuť toffe – co je zde
- 1 velké vejce L
- 60 g ovesných vloček
- 60 g celozrnné mouky špaldové či z jiné pšenice
- 40 g rozinek
- 30 g ořechů
- 30 g čokoládového proteinu
- 12 g psyllia (vlákniny)
- 12 g kakaa
- 1 lžička skořice
- 1 čajová lžička prášku do pečiva – mírně navršená
- 50 g hořké čokolády, alespoň 70% – 35 g přijde do těsta a 15 g na posyp chlebíčku
Na pečení
- chlebíčková forma o velikosti bez okraje 220×120 mm
- měkké máslo – cca 20 g (nebo vámi preferovaný jiný tuk)
- polohrubá mouka
Formu vymažte prsty rukou rozměklým máslem – je potřeba mít větší vrstvu, aby se chlebíček nepřilepil – to s tekutým tukem až tak nedosáhnete. Banány jsou velmi lepkavé a je jich v těstě hodně. Vymazanou formu vysypte polohrubou moukou.
Finální postup
Ve větší míse smíchejte sypké ingredience – mouku, vločky, prášek do pečiva, kakao, skořici, psyllium, rozinky, nasekanou čokoládu na menší kousky a hrubě mleté ořechy. Vločky dávám nemleté, popřípadě je můžete nahradit i přírodním neslazeným müsli. Ořechy mám ráda vlašské, ale dají se použít i jiné či jejich směs – co dům dá. Psyllium slouží nejen jako vláknina, ale i na zahuštění.
Na talíři vidličkou rozmělněte banány pokrájené na kolečka. V hrnku prošlehejte kefír s vejcem a „kapky“. S kapkami oparně, jsou velmi sladké a ve velkém množství již nejsou chutné. Jejich škála příchutí je veliká – velmi ráda je už dlouhou dobu používám na doslazování a ochucování, třeba samotného bílého jogurtu, tvarohu nebo skyru.
Nyní vše tekuté + banány přidejte do mísy k pevným ingrediencím a promíchejte.
Směs lžíci postupně vložte do chlebíčkové formy. Nijak moc neurovnávejte ani nemačkejte. Na povrch umístěte banán – pokrájet můžete dvěma způsoby, viz foto. Dozdobte ještě kousky čokolády.
Když je potřeba, peču z dvojité dávky ve dvou formách.
Pečte v rozehřáté troubě na 170 °C asi ¾ hodiny. Já peču na horkobzduch. Po částečném ochlazení vyndejte chlebíček z formy na mřížku a nechte vychladit zcela. Myslím, že si pochutnáte.
Ve formě ho nenechávejte – zvlhnul by celý spodek.
Vaše Lida ❤️
Myslíte, že by šel i zamrazit? Chlebík je parádní, více takových fit receptů.
Máte ode mě 10* z 10 🙂
Děkuju.
Myslím, že jsem ho i mrazila. Jen ten banán nahoře bude více oslizlý.
Moc děkujeme, já i manžel za skvělý recept. Konečně opravdu bez přidaného cukru. A okomentoval to, že chutná jak dort! Š&F Blešky
To mám radost! 🙂♥️