Peču z tohoto drožďového těsta to slané, co právě potřebuji nebo chci – například k zeleninovým salátům, hustým polévkám. A někdy taky zajímavé tvary pro různé příležitosti.
Třeba něco jako preclíky ve tvaru srdce. Hojně vozím na návštěvy nebo přidávám do narozeninových, vánočních či jiných balíčků. Syn Matěj jim říká „laskavá srdce“. Z obyčejného těsta může být rohlík, ale i slavnostní záležitost.
Malá posolená a okmínovaná srdíčka nejsou marná k pivu či vínu. V tomto případě je nechávám více vypéct.
Rychlejší varianta v případě nouze se dá udělat z tohoto těsta na rohlíky Cobydupky zde.
Recepis
Suroviny
- 100 g celozrnné pšeničné mouky, může být špaldová
- 400 g hladké pšeničné mouky
- 275-290 g zvětralého piva (již bez bublin) /nebo vody
- 8 g čerstvého droždí
- 20 g rozpuštěného sádla
- 1 lžička cukru
- 8 g soli
- vejce na pomašlování
Finální postup
Nejprve si připravte hrnečkový kvásek – smíchejte 150 ml piva, cukr, droždí a 2-3 lžíce mouky, nechte vykynout, asi 20-30 minut při pokojové teplotě.
Pak do připravené mísy nalejte kvásek, zbylé pivo a přisypte i mouky se solí. Vyhněťte lesklé vláčné těsto, které se nechytá mísy, ke konci přidejte sádlo. Zapracujte, celkově trvá hnětení cca 15-20 minut.
Nechte přikryté vykynout do dvojnásobku, bude o trvat asi 1 hodinu (opět dle teploty v místnosti to může být i déle!).
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, propracujte a po chvíli a rozvažte na 20 kousků přibližně po 50 g a z každý kousek stočte do bulky. Nebo zvolte jinou velikost, klidně 30 g, do balíčků jako přídavek jsou lepší menší kousky.
Po 5-10 minutách vyválejte rukou delšího hada a vytvarujte jednoduché srdce jako na fotografii.
Rozšlehejte vejce a pomažte srdíčka. Můžete ještě ozdobit mákem, solí, kmínem či sezamem. Pečte na 210 °C přibližně 10-15 minut.
Vaše Lida ❤