Žitný chleba jím u nás jen já, Takže čas od času si upeču tento zcela jednoduchý a část si zamrazím. Zde se nijak „nevyvíjím“, peču furt ten samý.
Jen zaměňují poměry muk a nahrazuji část vločkami. Hmotnost zůstává stejná. Připravte si formu 26-28 cm dlouhou.
Dobrý, jednoduchý chléb.
Recepis
Suroviny
Na rozkvas
- 1 lžičku žitného kvasu
- 100 g celozrnné žitné mouky
- 100 g vody
Kvas rozmíchejte ve vodě, přisypejte mouku, vymíchejte – bude hodně hustý. Nechte přikryté cca 12 hodin zrát. Kvásek zadělávám v míse, ve které se bude mísit chleba. Nebojte se, že zmeškáte vrchol kvašení, na žitný chléb má kvásek být již za zenitem a lehce klesat. Takový je pro samotné žito nejlepší.
Na těsto
- celý rozkvas
- 420 g nejlépe černého piva / vody
- 1 lžíce melasy / nebo medu
- 200-220 g celozrnné žitné mouky
- 100 g žitné chlebové mouky
- 200 g žitných vloček
- 50 g slunečnicových nebo jiných semínek
- 12 g soli
- semínka k posypu chleba dle libosti
Finální postup
Přilejte do mísy s hotovým kváskem pivo (vodu) a melasu. Rozmíchejte.
Poté přidejte zbytek všech surovin a propracujte v husté těsto. S hnětením to nepřehánějte, max 5 minut. Narušili byste škroby v žitné mouce, čímž by značně utrpěla struktura chleba. Zabere to opravdu jen několik minut.
Nyní si připravte formu sádlem, máslem nebo olejem. Kdo se bojí, může formu ještě vysypat. Těsto by nemělo být výše než 2-3 cm pod okraj!
Těsto z mísy lžící urovnejte do formy. Na konec můžete lžící namočenou ve vodě ještě uhladit Posypejte semínky a lehoučce přimáčkněte. A máte hotovo.
Kynout nechte jen jednou, přímo ve formě, dávám do plastového boxu, trvá kolem 4 hodin. Těsto by mělo převyšovat formu, zvětšit se tak o 80 %, tedy 1-3 cm nad formu. Povrch u vykynutého těsta je popraskaný, „dírkovaný“.
Rozehřeje troubu 250 ºC, vložte formu s chlebem (bochník oroste vodou z rozprašovače). Po deseti minutách snižte na 220 ºC. Pečte 45 minut ve formě, pak chleba vyklopte a nechte dopékat ještě 10-15 minut volně na mřížce. Zaručeně upečený chleba poznáte jen podle vnitřní teploty vpichovým teploměrem – musí být alespoň 97 ºC.
Chleba nechte zcela vychladnout, alespoň 12 hodin. Žitný je za tepla mazlavý a nepochutnáte si jako u pšeničnožitného s teplou patičkou, musí důkladně vystydnout.
Vaše Lida ❤️
U nás je to s žitným stejně. Miluju ho jen já.. Ten Váš určitě vyzkouším. Vypadá báječně ♥️
Děkuju! 🙂❤️
Děkuji za blok, hodne z něho čerpám. U žitného chleba se chci zeptat, jestli můžu vyloučit žitné vločky. Změní se pak poměr vody a mouky? Teď dělám podle jiného receptu a myslím, že můžu zadělat znovu. Bylo tam 500g ž.mouky a 350-380gvody a je hooodne lepkavý. Teď jsem to srovnala s vaším receptem a myslím, že nevyjde. 500g jsem dala k tomu zitnou chlebovou :/ Děkuji
Dobrý den.
Ano, můžete.
Jinak mě těší, že jsem Vám inspirací – děkuju! ❤️
Dobrý den,pekla jste někdy tento chléb v remosce?Pokud ano,jak dlouho se v ní chleba peče? Mám starou hliníkovou remosku grand a ráda bych vyzkoušela.
Ne, v remosce tento ne.
Moc ráda vyzkouším, milujeme takové chleby. Od čas peču ráda.
🙂
Dobrý den, může se těsto dát do děrované formy? Není moc řídké při zadělávání?
Dobrý den.
To bych nedělala…
Děkuju
Rádo se stalo.
Liduško myslíte si že by mohl kynout ve formě v lednici?Ráda bych ho upekla v týdnu a časově mi to nevychází.
Toto jsem se žitem nikdy nezkoušela. Nemám zkušenost.
Dobry den pani Lido, mam moc rada Vas blog. Vsechny recepty mi vzdy vyjdou. Jen tenhle zitny chleb nemuzu pokazde dostat z formy. Mam vymazano, vysypano a kdyz ho mam dat dopect bez formy, mam co delat abych ho vydolovala. Nemate radu jak na to, nebo z jakeho materialu mate formu vy? Jinak je chutove vyborny. Nechci se ho vzdat 😅. Diky za radu. Romana J.
Dobrý den.
To mi je líto, ze to nejde.
Mám formu teflonovou, vymažu rozměklým máslem či sádlem prsty ruky a vysypu otrubami.
Moc děkuji za tento recept. Ještě se mi nepovedl jako ten váš, ale chuťově je výborný a jak je jednoduchý na přípravu, tak jiný už nepeču.
Hanko, výborná zpráva. A já děkuju za zpětnou vazbu. 🙂
Dobrý den, zkoušel jsem tento chléb včera, ale bohužel to nedopadlo dobře :). Už když jsem dával těsto do formy, přišlo mi málo vláčné. Po čtyřech hodinách ve formě nakynulo jenom trochu. V troubě už potom nevyskočilo vůbec. Teplotu před vyndáním měřil a měl jenom 93°C. Kdybych ho tam nechal ale déle, tak už ho spálím. Tak nevím, musím ho zkusit ještě jednou :). Možná dám méně vloček a více piva. Vy ho máte krásný.
Dobrý den.
Zkuste o trochu více tekutiny.
Dobrý den,
lze vynechat vločky prosím? 🙂 Případně čím mohu nahradit? Děkuji
Dobrý den.
Tak samozřejmě všechno se dá nahradit, jen to už nebude stejný recepis. Pak je nutné upravit i množství vody, protože vločky jsou objemově jinde, jinak nasákavé.
Dá se upéci jen ze samotné žitné mouky.
Dobrý den, pečete to na horký bzduch, nebo bez hork=ho vzduchu (myšleno horkovzdušná trouba). Děkuji za odpověď! Martin
Dobrý den, pečete to v horkovzdušné troubě nebo bez horkého vzduchu. Děkuji za dpověď. MK
Bez horkého vzduchu.