Kdo by neznal rybičkovou pomazánku, že? A jakou třeba?
Předkládám recepis na tu moji. Hlavní ingrediencí je tvaroh a rybičky. Čím a jak dochucuji, najdete v receptu.
Je plná bílkovin, chutná a zároveň zdravá (i žravá) záležitost. To když se sejde v jednom, je to jistý malý zázrak.
Dejte vědět, jestli chutnala. Uvádím menší a větší gramáž na pomazánku. My jsme dva a dělávám tu vyšší, tolik nám chutná.
Recepis
Suroviny
- 250 g jemného polotučného tvarohu /500 g tvarohu
- buď 100 g pevného podílu rybiček ve vlastní šťávě, nejlépe sardinky nebo losos / 200 g rybiček
- nebo 80 g rybiček a 1 vařené vejce / 160 g rybiček a 2 vařená vejce
- 1 menší drobně pokrájená cibule / 2 cibule
- 1 lžička Solčanky / 1 lžíce Solčanky
- 1 rovná lžíce plnotučné hořčice / 2 lžíce hořčice
- mletý pepř dle chuti
- popřípadě ještě sůl
- můžete přidat i krájenou pažitku
Jestli chcete, aby se pomazánka chuťově podobala spíše rybímu salátu, přidejte 2-4 pokrájené kyselé okurky.
Solčanka – viz foto.
Finální postup
Tvaroh doporučuji z vaničky, já kupuju v Polsku, je výborný – ten na fotce – a navažte do mísy.
Konzervy s rybičkami sceďte a pevnou část přidejte ke tvarohu společně se Solčankou, cibulí, hořčicí a pepřem. Pokud s vejci, tak a je propasírujte kolečkem na brambory.
Vše společně vařečkou promíchejte do hladké pomazánky. Solčanka obsahuje sůl, prvně ochutnejte, zda je další potřeba. U nás již ne.
Výborná pomazánka na chléb či pečivo. Pokud se povede trošku řidší, nevadí – dá se nabírat pečivem či jíst lžičkou.
Přeji dobrou chuť.
Vaše Lida ❤