Mohla bych toho napsat mnoho o tom, jak jsem propadla chuti chutney…
Opravdu jsem si tu sladkokyselou, kořeněnou a mírně pálivou chuť zamilovala. Nejen k masu a sýrům, klidně namažu místo džemu na chleba. Nebudu radši ani prozrazovat, kam všude se dostalo na mém talíři jako příloha.
Dnes přidávám recepis na hruškové, s přidaným ananasem a jablky. Lze ananas i jablka vynechat a uvařit jen ze samých hrušek o váze 2,2 kil. Vařila jsem obě, těžko říci, které je lepší. Do samotných hrušek jsem přidala karamelový sirup Monin, asi 100 ml.
Co vám budu povídat – I ❤ chutney.
Recepis
Suroviny I
- 900 g hrušek
- 600 g čerstvého ananasu
- 700 g jablek
- 400 g červené cibule pokrájené na půlměsíčky
- 400 ml červeného vinného octa
- 500 g hnědého cukru
- 220 g sušených brusinek /nebo rozinek
- 2 lžíce hořčičného semínka
- 2 lžíce celých semínek černuchy (nigella) – nazývá se rovněž černý kmín nebo královský kmín, používá se jako aromatické koření chutí lehce připomínající pepř
- 2 zarovnané lžičky kurkumy
- 2 lžičky chilli kousků – podle chuti lze i více
- 2 lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého badyánu nebo 3 hvězdičky
- ½ lžičky mletého kardamomu
- 4 lžičky soli
- 8 g citrusového pektinu
- 5-6 lžic oleje
Suroviny II
- 2,2 kg hrušek již v opracovaném stavu
- 400 ml jablečného octa – lze i vinný
- 400 g hnědého cukru – může být i bílý
- 100 ml karamelového sirupu Monin
- 220 g sušených rozinek
- l-2 lžíce hořčičných semínek
- 2 lžičky chilli kousků – podle chuti lze i více
- 2 lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého badyánu nebo 3 hvězdičky
- ½ lžičky mletého kardamomu
- 12 hřebíčků
- 4 lžičky soli
- 5-6 lžic oleje
- 8 g citrusového pektinu
Finální postup
Všechno ovoce opláchněte pod tekoucí vodou. Hrušky a ananas oloupejte, jablka ne. U hrušek i jablek odstraňte jádřince. Aby vám hrušky a jablka nehnědly, připravte si velkou mísu s vodou a do té přidejte lžičku kyseliny citronové nebo 50 ml octa. Oloupaný ananas rozkrojte na čtvrtiny, a ještě vykrájejte tuhý střed.
Všechno ovoce před vložením do kastrolu pokrájejte na menší kousky.
Na oleji osmažte na půlměsíčky pokrájené cibule. Malá může být jen na kolečka.
Přisypte cukr (2 lžíce odložte stranou) a za pilného míchání nechte rozpustit, dokud lehce nezkaramelizuje – NE úplně dohněda. Pozor na to, ať ho nespálíte.
Zalejte octem a přidejte všechny jemně pokrájené ingredience, koření a sůl.
Míchejte a přiveďte k varu. Povařte asi 40-60 minut za mírného probublávání. Ke konci přisypte odložený cukr dobře promísený se želírujícím přípravkem a vařte ještě asi 3-5 minut.
Čatní se vaří tradičně dlouho, i hodiny (záleží na množství surovin a velikosti hrnce) až do zhoustnutí. Já jsem se ale nechtěla se zbavit úplně veškeré „šťávičky“ z ovoce a zvolila tento postup. Zrovna zde je pektinu opravdu malé množství
Můžete tedy klidně pektin vynechat a připravit zmíněným způsobem – pomalu vařit do požadované hustoty.
Čatní naplňte do řádně vymytých sklenic, očistěte hrdla a uzavřete víčky. Otočte dnem vzhůru a 6-10 minut nechte stát na víčkách. Kdo má obavu, aby se nezkazilo, může sterilizovat na 80 °C 20 minut.
Miluju čatní na chleba i sladké pečivo pokryté šunkou nebo přírodním sýrem. Nebo ke grilovanému masu… Vyzkoušejte! Přírodní domácí žervé typu Lučina zde.
Vaše Lida ❤
Zdravím, chtěl bych se zeptat, šlo by dát jen jablka? A není to šíleně sladké když tam je tolik cukru, případně jde ubrat? Díky 🙂
Ano, lze jen jablka.
Není to přeslazené. Na kilo ovoce ho vychází 200-250 g. A je tam ocet. Klidně uberte oboje.
Pak ale budete muset sterilizovat nebo rychle spotřebovat.