Nevím, jak vy, ale já mám tofu ráda. Ze všech sójových výrobků asi nejraději. A úplně nejraději z něho dělám různé pomazánky.
Jednu z nich předkládám ke zvážení zařadit ji trvale do vašeho jídelníčku. Obzvláště, když si musíte ledacos odříct k vůli svému zdravotnímu stavu, třeba maso.
Tofu obsahuje poměrně hodně kvalitních bílkovin a ty nám většinou v jídelníčku chybí – převládají sacharidy a tuky. A co to je tofu?
Vyrábí se ze sójových bobů. Nejprve se sójové boby důkladně propláchnou, poté se namočí a nechají se bobtnat. Až jsou sójové boby dostatečně nabobtnalé, i s vodou se umixují. Výsledkem by měla být kaše co nejjemnější konzistence. Následuje vaření při teplotě větší než 100 °C. Pasírováním vznikne sójový nápoj (surovina pro výrobu tofu), který je potřeba ještě vysrážet. Slouží k tomu speciální sůl nigari. Vysrážený sójový nápoj se zatíží, aby vytekla přebytečná voda. Výsledkem je tofu natural.
V západních zemích bylo tofu takřka neznámé až do poloviny 20. století, ale s rostoucím zájmem o vegetariánství a zdravou stravu se i zde začalo masivně rozšiřovat. Dnes lze tofu koupit nejen v obchodech se zdravou výživou, ale i mnoha hypermarketech či supermarketech.
Na tuto moji pomazánku můžete koupit obyčejné bílé tofu, tzv. natural – není drahé. Dochutíte jinými ingrediencemi. Velmi jednoduše a to až tak, že chutná i mému muži. Množství je pro čtyřčlennou rodinu.
A doporučuju si upéci k pomazánce některý z chlebů zde na blogu…
Recepis
Suroviny
- 340 g neochuceného tofu (kupuji v Lidlu)
- 175 g čerstvého sýra Philadelphia Balanc / lze nahradit Lučinou
- 3-4 stroužky česneku – dle velikosti
- 1 cibule drobně pokrájená
- 2 lžičky Solčanky
- ½ lžičky pepře
- 3 lžíce pokrájené pažitky / petrželky
- 30-50 ml mléka
- sůl dle chuti
Finální postup
Tofu buď jemně nastrouhejte nebo rozmělněte v elektrickém sekáčku.
Přendejte do mísy a k této hmotě přidejte čerstvý sýr, utřený česnek, pepř, pokrájenou pažitku, cibuli a Solčanku. Solčanka je kořenící polévkový přípravek bez glutamanu, něco jako Podravka. Podrobnosti zde.
Vše smíchejte do hladké pomazánky, popřípadě dosolte. Mlékem dolaďte hustotu pomazánky – nelijte vše hned.
Mažte na čerstvý chléb či pečivo. Úplně nejlepší je pomazánka po pár hodinách nebo druhý den – až se vše propojí a rozleží.
Můžete chutě měnit přidáním zeleniny (například nastrouhané mrkve), použít jiné koření či vynechat česnek. Pokud si koupíte již ochucené tofu (třeba zauzené), je to ještě jednodušší práce s vymýšlením a doladěním chutě pomazánky.
I ❤ pomazánku z tofu. 🙂
Vaše Lida ❤
👍👍👍
Tufu mám ráda, také kupuju v Lidlu, děkui za výborný tip na pomazánku, zatím jsem dělala pomazánku z nastrouhaného uzeného tofu a lehce podušenou strouhanou mrkví
Rádo se stalo. A byla dobrá, že? 🙂