Cuketový vláčný koláč

Cuketová buchta nebo perník. Vždy velmi chutný a dlouho měkký koláč..


Cukety ve sladkém těstě se dají také velmi dobře upotřebit. Dokonce mu prospějí – obohatí o vlákninu a minerály. A sníží nám kalorickou hodnotu každého kousku.

Nejcennější součástkou cuket je vysoký obsah betakarotenu. To je velmi významný antioxidant, který chrání buňky před poškozením.

U tohoto koláče můžete velmi elegantně experimentovat – kdo nemá rád kakao, lze vynechat. Nebo místo prášku do pečiva dát prášek do perníku, část mouky nahradit kokosem či ořechy.

Vrch koláče lze polít čokoládou, citronovou polevou nebo jen pocukrovat. Dobrá je i varianta potřená džemem a posypaná kokosem. A když jen pocukrujete, pochutnáte si také.

Bonus – koláč vydrží dlouho vláčný. Přidala jsem i verzi pro ty, kdo nemohou sladit bílým cukrem.

Recepis

Suroviny

Na těsto

  • 550 g nastrouhané mladé cukety i se slupkou
  • 380 g polohrubé mouky / nebo celozrnné špaldové jemně mleté
  • 220 g smetanového jogurtu nebo zakysané smetany
  • 180 g cukru krupice / kdo nemůže cukr, osladí 100 g xylitolu a vynechá vanilkový cukr
  • 20 g vanilkového cukru
  • 170 ml oleje
  • 3 rovné lžíce kakaa
  • 1 čajová lžička skořice
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva / nebo do perníku – pak vynechejte skořici

Na polevu

  • 200 g kvalitní čokolády na vaření
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 2-3 lžíce rumu

Čokoládu nalámejte a vše dejte do kastrůlku. Za stálého míchání rozpusťte ve vodní lázni a vymíchejte do hladké hmoty.

Finální postup

V míse řádně prošlehejte vejce, jogurt, cukry, olej a kakao.

Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Rovněž přidejte hrubě strouhanou cuketu. Vše vařečkou zamíchejte, již nešlehejte.

Vložte na vymazaný a vysypaný plech o rozměrech 39×29 cm (měřeno bez okrajů).

… a pečte v rozehřáté troubě na 175 °C přibližně 30minut až ¾ hodiny.

Zcela vychladlý moučník můžete polít čokoládovou polevou. Tu roztírám u většiny koláčů stěrkou do typu „dubové kůry“. Vypadá to na pokrájeném koláči efektně. Jde to velmi lehce a rychle.

Lze posypat na závěr třeba ořechy, krokantem nebo kokosem. Nebo jednotlivé porce ozdobit zakysanou smetanou a ovocem. Dobře to i chutná.

Vaše Lida ❤

2 odpovědi na “Cuketový vláčný koláč”

  1. Dobrý den, paní Liduško,

    díky za nový recept a k němu se vztahuje můj první dotaz. Půjde koláč upéct i v remosce? Minulý týden jsem zkoušela jiný recept se žitnou moukou, ale tato kombinace nebyla úplně dobrá. 😜 Cukety, žitná mouka a vyšší vrstva – chuťově dobré, i to vyběhlo, ale pak to zase pěkně „keclo“. 😤
    Potom jsem se Vás chtěla zeptat, jak skladujte (uchováváte chleba)? V ubrousku, chlebníku, utěrce? A jen taková poznámka na závěr. Zkoušela jsem houskový knedlík ze slánku (14 dní starého) a super. Přežil slánek, knedlík i my. 😃

    Děkuji a pečení zdar,

    Eva

    1. Dobrý den. 🙂
      Klidně remosku vyzkoušejte.
      Z upečeného chleba si nechám část na dva dny a zbytek mrazím. A ten na 2 dny dám do mikrotenového sáčku. Mikrotén je porézní a částečně prodyšný. Neplést si s igelitem!!! Na propagovaných wrap pytlících je taky nános mikroténu nebo něčeho podobného. Vůbec se toho nebojte. Jinak lze třeba i v porcelánové či skleněné nádobě s víkem.
      Slánek je borec! 😀

Napsat komentář