Jednu dobu před desítkami let to byl velký hit a recepty v různých podobách se objevovaly ve všech časopisech pro ženy ( jako byla například Vlasta či Květy) – kynuté těsto s majonézou. Zrovna tento je od sousedčiny babičky. Čas od času po něm stáhnu. Je to i způsob, jak jednoduše zadělat koláče; navíc jsou jakékoliv jiné výrobky z tohoto těsta vláčné.
Naplnit je můžete zevnitř nebo jen do nenaplněné kuličky těsta udělat důlek a ten pak plnit dle libosti.
Má oblíbená varianta je občas všechno umístit na koláč, třeba tvarohovou náplň (nebo uvařený pudink) a na to naskládat drobné ovoce. Nebo dle odrůdy ovoce vyberu džem – zde na fotografii borůvkový a navrch ovoce stejného druhu, posypu drobenkou. Džem zdůrazní chuť ovoce.
Anebo jindy naplním důlky jen džemem a zvolím nějaký druh drobenky. Ovoce přidám až na upečené koláčky. K tomu kdysi došlo zcela náhodou, když jsem čekala na borůvky a posel nikde. Když se koláče dopékali, přišel. A já je přidala až na upečené. Vůbec to není špatné, občas toto praktikuji. A pozor! Dá se tím zamaskovat i vyteklá náplň.
Koláčky bez posypky lze dozdobit i šlehačkou. Velmi vláčné koláče. Těsto není moc sladké, ale to netřeba. Proč? Plníme sladkými náplněmi.
A! Recepis na skvělé džemy zde. Na báječná povidla zde.
Recepis
Suroviny
Na těsto
- 500 g hladké mouky 00
- 1 vejce – 50 g
- 100 g husté majonézy
- 60 g cukru
- 220-250 ml vody nebo mléka
- 20 g vanilkového cukru
- 4 g soli
- 18 g čerstvého droždí
- 1 vejce na pomašlování nebo jen tuk
Na drobenku – lze vynechat
- 120 g polohrubé mouky
- 80 g cukru
- 80 g másla pokrájeného na drobné kostky
Vše v misce rozemněte prsty na drobivý posyp.
Na tvarohovou náplň
- 500 g plnotučného tvarohu, ne z vaničky
- 1 vejce
- 100 g práškového cukru
- 20g vanilkového cukru
- 2-4 lžíce rumu na zředění tvarohu
- volitelné – 80 g rozinek namočených v rumu alespoň pár hodin
- můžete přidat i 30 g rozměklého másla, aby byl tvaroh hladší a jemnější
Suroviny v misce smíchejte v hladkou hmotu. Pokud zvolíte i rozinky, nyní je přidejte okapané ke tvarohu.
Bude-li se vám zdá tvaroh málo sladký, přidejte 1-2 lžíce cukru. Jeho hustotu lze doladit rumem.
Finální postup
Do mísy od robota nasypejte mouku, udělejte rukou důlek, vlijte 2/3 vody (mléka) a do tohoto „jezírka“ rozdrobte droždí a zasypte lžičkou cukru. Ze stran vmíchejte trochu mouky až vznikne uprostřed mísy řídké těsto jako na lívance. Poprašte je ještě jemně moukou a nechte v teple asi tak ½ hodiny vzejít.
Poté přidejte vejce, majonézu, citronovou kůru a oba cukry. V robotu na nižší rychlost hněťte asi 10-15 minut, dolaďujte postupně zbytkem tekutiny dle potřeby, dokud těsto není hladké.
Přikryjte je a nechte vykynout 3/4 až 1 hodinu, alespoň do zdvojnásobení objemu těsta.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, prohněťte…
… a rozdělte (nejlépe rozvažte) po 40-60 g a vykoulejte kuličky. Po krátkém odpočinku každou kuličku těsta rozválejte a naplňte lžičkou libovolné náplně. Zabalte podobně jako buchty a tvar zakulaťte. Uložte spojem dolů na plech a mezi koláči nechte rozestupy.
Plech si předem vymažte nebo vložte pečící papír. Dopřejte jim znovu čas na kynutí, cca 20-30 minut. Musí viditelně zvětšit objem.
Pak do koláčů vtiskněte důlky (třeba omoučněným dnem menší skleničky).
Hotovo. Důlek je potřeba více vymáčknout. Ale pozor – u plněných i zevnitř se silou opatrně, ať vám náplň nevyteče z těsta ven!
Potřete jejich okraje vejcem nebo samotným tukem – s vejcem budou lesklé, s tukem matné.
Do důlku lžičkou vložte dle libosti povidla, džem nebo ovoce (třeba půlky švestky nebo meruňky). Posypte máslovou drobenkou – nemusí být.
Nebo jinak – vnitřek koláčů neplňte a všechny zamýšlené náplně dejte úměrně na vršek, viz foto.
Nechte znovu přibližně 20 minut dokynout na plechu.
Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20-30 minut. Jsou velmi vláčné a dobré.
Koláče jsou vláčné poměrně dlouho – rozkrojeno druhý den.
Vaše Lida ❤
Výborné koláče, ještě i třetí den..
Děkuju! 🙏❤️