Teta Gusta byla manželova prateta. Pekla celé jeho rodině skvělé dorty. Ty jsem neochutnala, ale její tvarožník ano. A pekla ho velmi zajímavě – buď s trochou ovoce a drobenkou nebo politý čokoládou.
Její recepis jsem přizpůsobila tomu, jak se stravuji nyní. Jsme to, co jíme. Málokdo si může dovolit jíst tak, jak je běžné – spoustu cukru a tuku… Podepíše se to dříve či později na našem zdravotním stavu. A jak stárneme, můžeme si dovolit hřešit stále méně. Ano, hřeším, ale velmi střídmě, ne každý den a pouze po malých kouscích.
Ovesné vločky používám velmi hojně – ke snídani, do i na pečivo, také s nimi zahušťuji. Skvělá je i vločková sekaná. Tu ale až jindy – kdysi jsem ji pekla jako levné zdravé jídlo pro děti. Dospělí synové a otcové od rodin ji mají rádi dodnes.
Myslím, že tato “jiná” varianta tvarožníku je opravdu chutná! Nelekejte se sladidla xylitolu – je to březový cukr – já jím sladím. Informace o xylitolu najdete třeba zde .
Samozřejmě stará receptura obsahující máslo je jemnější a připomíná už spíše cheesecake. Nechávám na vás, co si můžete dovolit sníst a čemu dáte přednost. Jinak postup v přípravě je zcela stejný, jen v té staré přidáte rozpuštěné máslo.
Budete potřebovat koláčovou formu o průměru 24-26 cm. Dá se upéci i velké remosce.
Recepis
Suroviny
Původní recepis – na těsto I
- 750 g tučnějšího tvarohu – ten z vaničky navyšte na 1 kg a nechte do rána vykapat na cedníku s plátýnkem (existuje i velmi hustý cedník na sýry a není drahý) nebo alespoň 6 hodin, jinak bude upečený korpus pouštět vodu
- 3 vejce
- 90 g rozpuštěného másla
- 100-150 g cukru
- 3/4 prášku do pečiva
- 4 vrchovaté lžíce dětské krupičky
- citronová kůra z 1/2 citrónu
- tuk na vymazání formy + mouku na vysypání
Na povrch varianta 1
- ovoce, nejlépe čerstvé a ne příliš mnoho + drobenka
Na drobenku
- 60 g másla
- 100 g krupičky
- 100 g cukru
V míse smíchejte krupičku, cukr. Přidejte kousky másla a zpracujte v drobenku.
Na povrch s čokoládovou ganache varianta 2
- 100 g kvalitní čokolády na vaření
- 100 g zakysané smetany
- 50 g cukru moučky
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a přimíchejte postupně zakysanou smetanu s cukrem. Polevu nechte mírně vychladnout a poté navrstvěte na upečený, zcela studený tvarožník. Dejte pak celé vychladit a zatuhnout do lednice.
Je to svěží alternativa klasické čokoládové polevy nebo ganache se smetanou na šlehání. Používám poměr čokolády a zakysané smetany 1:1.
Můj nový recepis – na těsto II
- 750 g tučnějšího tvarohu – ten z vaničky navyšte na 1 kg a nechte do rána vykapat na cedníku (s plátýnkem; existuje velmi hustý na sýry a není drahý) nebo alespoň 6 hodin, jinak bude korpus pouštět vodu
- 3 vejce
- 60 g celozrnné špaldové mouky
- 3/4 prášku do pečiva
- 60 g xylitolu
- strouhaná kůra z půlky citrónu
- ovoce na náplň, nejlépe čerstvé a ne příliš mnoho
- tuk na vymazání formy + mouku na vysypání
Na drobenku
- 30 g ovesných vloček
- 30 g celozrnné špaldové mouky
- 30 g másla
- 30 g plátků mandlí
- skořice dle chuti
- 20 g xylitolu
V míse smíchejte mouku, vločky, skořici a xylitol. Přidejte kousky másla a zpracujte v drobenku. Do hotové zamíchejte plátky mandlí.
Finální postup
Připravte si drobenku. Formu vymažte máslem a vysypte celozrnnou špaldovou moukou (krupičkou).
V míse rozšlehejte tvaroh, citronovou kůru, vejce a xylitol (cukr). Přidejte mouku (krupičku) smíchanou s práškem do pečiva a promíchejte. (Pokud budete dělat původní variantu, nezapomeňte na máslo).
Těsto nalejte do připravené formy, poklaďte ovocem a zasypejte drobenkou. Tady na fotografii jsou meruňky. A hodně moc. Ty se bohužel až tak na tento moučník nehodí, spíše ovoce drobné – borůvky, rybíz, maliny… Já je potřebovala zpracovat.
Pečte v rozehřáté troubě 175 °C asi 40-45 minut.
Velmi zajímavý moučník, plný bílkovin.
Můžete upéci tvarožník bez ovoce a drobenky v obou variantách a potřít měkkou čokoládovou polevou, tzv. ganache – viz recept. Skvělá sváteční volba.
U zdravější varianty doporučuji místo cukru přidat do čokoládové polevy 30 g xylitolu.
Vaše Lida ❤
Milá Liduško 1000 cere diky za recept pro diabetiky . Budu ráda aj dalšim. dekuju Ria
Dobrý den.
To mám radost. 🙂
Nejlepší tvarožník, co jsem zatím dělala. Pekla jsem původní variantu s drobenkou, příště zkusím obměňovat. Děkuji!
Děkuju. 🙂