Velmi dobrý, poměrně rychlý koláč, na léto jako stvořený. Můžete použít různé jiné ovoce a na ně se velmi hodí drobenka. Ovšem meruňky jsou „topka.“
Je určený do formy 24-26 cm nebo velké remosky. Poznámka – pokud byste měli vejce malá, lze hustotu těsta doladit kefírem.
Recepis
Na těsto
- 2 celá velká vejce
- 70 g cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 70 g rozpuštěného másla
- 275 ml bílého kefíru
- 330 g polohrubé mouky
- cca 600 g ovoce
- ½ prášku do pečiva
Na drobenku
- 70 g polohrubé mouky
- 70 g cukru krupice
- 50 g másla
Nasypte do misky mouku a cukr, přidejte na kousky pokrájené máslo. Vše promněte rukama na vláčnou drobenku.
Finální postp
Troubu rozehřejte na 180 °C a co se bude ohřívat, zvládnete vyrobit drobenku, těsto a koláč dát do formy.
Nejprve si připravte drobenku.
Klidně dvoj i trojnásobek – můžete si ji uložit na příští pečení do mrazáku. Dá se po vyndání požít ihned.
Pak ušlehejte v míse těsto – vejce s oběma cukry, rozpuštěným máslem a kefírem. Přisypte mouku, do které jste vmíchali prášek do pečiva a šlehejte už jen krátce do hladkého těsta.
Nalejte těsto do vymazané a vysypané formy (nebo remosky), poklaďte ovocem a zasypejte drobenkou. Ovoce můžete použít i drobnější mrazené; to prosím nerozmrazujte. Nebo další možnost – scezené kompotované.
Pečte cca ¾ hodiny. Vyzkoušejte špejlí, pokud lepí, pečte dál.
Moc dobrý, měkoučký koláč. A velmi dlouho vláčný.
Vaše Lida ❤
jdu na to
Držím palce. 🙂