Litý koláč dvojka.
Ještě jednodušeji než poprvé, viz Litý ovocný koláč chlejst zde – více už to ani není možné. Náš oblíbený nejen letní, ale celoroční koláč. A pokud máte rádi kynuté bublaniny, zkuste. Zcela určitě se tato povede.
Těsto je poměrně řídké, nebojte se toho. Dobře se pak vylévá do forem, jen ho lehce rozetřete lžící nebo stěrkou ke krajům.
Musím také podotknout, že těsta nesladím do bezvědomí, spíše používám tu spodní hranici v množství cukru. Mějte rovněž na mysli, že velké množství cukru značně zpomalí kynutí!
Ovoce můžete použít čerstvé či kompotované. Mrazené nejlépe drobnější, ne zcela rozmrzlé, jen povolené.
Bublanina je velmi vláčná, vydrží měkká i několik dnů.
Recepis
Suroviny
Na těsto
- 8,5 g sušeného droždí (popřípadě stačí i 1 sáček 7 g) nebo 22 g čerstvého
- 600 g polohrubé mouky
- 450-500 ml mléka
- 1 celé vejce nebo 2 žloutky
- 90-100 g cukru krupice
- 120 g rozpuštěného másla (nebo 90 g sádla či dobrého oleje)
- ½ lžičky citronové kůry /lze vynechat
- ovoce v množství asi 500-750 g
- 6 g soli
Na drobenku
- 150 g cukru (může být krupice či moučkový)
- 150 g hladké mouky
- 90 g másla
Vše v misce promněte rukama v posypku.
Velmi často drobenky vyrobím dvoj- až trojnásobek, část uložím v sáčku do mrazáku. A příště odeberu potřebné množství, zbytek vrátím zpět.
Se zmrzlou drobenkou se pracuje perfektně – je stále poměrně sypká a po zmáčknutí v prstech se ihned drolí na malé kousíčky.
Finální postup
1. Sušené droždí zamíchejte do mouky nebo stejně jako čerstvé rozmíchejte v trošce mléka.
2. Mouku a cukr nasypte do mísy, přidejte ostatní suroviny – přilejte všechno mléko (i to s droždím), tuk, vklepněte vejce. Stačí míchat ruční metličkou, jde to velmi dobře a lehce, asi za 5-10 minut je hotovo.
3. Na začátku mísení přidejte sůl a citronovou kůru. Na sůl rozhodně nezapomeňte.
4. Vypracované hladké těsto bez hrudek přikryjte a nechte zdvojnásobit objem – cca 3/4 až 1 hodinu při 21°C.
A pozor! Je možné u tohoto typu moučníku nalít těsto do pekáčů ihned po zadělání a nechat pouze 1x vykynout do dvojnásobku. Pak poklást ovocem, posypat drobenkou a hned upéct.
Čas se může lišit – všeobecně s každým stupněm navíc se doba kynutí krátí. Těsto nenechte překynout! Jestli máte špatný odhad na dvojnásobek, raději zde méně znamená více.
4. Vymažte si důkladně máslem nebo olejem (vysypávat moukou nemusíte) 2 pekáče o rozměrech 37×22 cm nebo 1 velký 44×37 cm.
Dávku surovin lze snížit na polovinu a upéci pouze jeden pekáček.
5. Těsto poklaďte ovocem a posypte drobenkou.
6. Nechte znovu krátce vykynout 15-20 minut. Přikrývat nemusíte.
7. Pečte na 175 – 180 °C asi 45 minut. Já peču na horkovzduch, není to ale nutné. Propékejte spíše zvolna. Pekáči v troubě nepohybujte, aby se nevytvořil brousek. Jestli je upečeno, vyzkoušejte pomocí špejle – musí vyklouznout čistá z těsta ven.
8. Krájejte koláče až vystydlé. Výborná, vláčná bublanina. Vydrží dlouho „jako nová“.
Vaše Lida ❤
Moc dekuji za recept. Pekla jsem z polovicniho mnozstvi ve velke remosce a nema chybu. A recept se zda byt skutecne blbuvzdorny:)
To mám radost! 🙂
Dobry den Lidu, prosim vas, muzu pouzit spaldovou nebo jinou, nez psenicnou mouku? Zmeni se pak mnozstvi i mleka? Moc dekuji za odpoved, mame nove omezeni a v nahradach se jeste moc neorientuji, rada vyzkousim.
Já myslím, že určitě. 🙂
Zdravím Liduško a hlásím, že je právě v troubě – borůvkový. Už voní a strašně moc mi připomíná prázdniny u babičky. Děkuji za inspiraci!
Dobrý den, Petro.
Ať chutná – mám velkou radost. 🙂😘