Tento poměrně jednoduchý koláč mám uložený pod názvem Koláčový moučník. Asi proto, že jako náplň je použitý tvaroh a povidla. Je to jistá nekynutá obdoba velkých koláčů na plech.
Můžete použít místo povidel marmeládu nebo džem. A když zapomenete koupit tvaroh (což se mi stane občas taky), dá se těsto pocákat jen marmeládou či povidly zředěnými rumem.
No a ještě aby toho nebylo málo, přidala jsem varianty s množstvím 4 nebo 2 vajec do těsta. Se 2 vejci se přidá více mléka.
Rychlý, vláčný, moc dobrý moučník.
Kdo by si chtěl vyrobit těsto kynuté, doporučuji klidně třeba i to lité, viz níže.
Všechny upozorňuji, že se snažím moučníky tolik nesladit, obzvláště když mají velmi sladké náplně.
Recepis
Suroviny
Na těsto práškové
- 4 celá vejce / 2 celá vejce
- 125 ml mléka / 225 ml mléka
- 125 ml dobrého oleje
- 100 – 150 g cukru krupice nebo moučkového
- 300 g mouky polohrubé napůl s hladkou
- 3/4 -1 prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli = 3 g
Na kynuté těsto – postup zde
- 4 g sušeného droždí (cca 1/2 pytlíčku) nebo 10 g čerstvého
- 300 g polohrubé mouky
- 225 – 250 ml mléka
- 1 žloutek
- 50 g cukru krupice
- 60 g rozpuštěného másla (nebo 45 g sádla či dobrého oleje)
- 1/4 lžičky citronové kůry /lze vynechat
- 3 g soli
Na tvarohovou náplň
- 2 tvarohy (500 g) – zde může být i vaničkový
- 100- 150 g cukru moučky nebo dle chuti
- 40 g vanilkového cukru
- 2 žloutky
- nastrouhaná citronová kůra z půlky citronu
- volitelné – 2 lžičky skořice
- 1 lžíce rumu
Všechny ingredience vyšlehejte nebo umíchejte v hladkou, kašovitou, ale ne příliš tekoucí hmotu.
Finální postup
1. Připravte si plech o rozměru 34×24 cm. Buď vystelte pečícím papírem nebo vymažte tukem a vysypejte polohrubou moukou.
2. Vejce ušlehejte s cukrem do husté pěny. Přilejte olej, mléko a rovnou přisypte mouku se solí a práškem do pečiva. Krátce prošlehejte v hladkou hmotu.
3. Těsto rozprostřete ve stejné vrstvě po celém plechu.
4. Tvarohovou směs velkou lžící a rozmístěte rovnoměrněji v hromádkách po celé ploše těsta.
5. Kávovou lžičkou naberte povidla (marmeládu) a libovolně přidejte mezi hromádky tvarohu.
6. Troubu rozpalte na 175°C a koláč pečte přibližně 35–40 minut do zezlátnutí. Vyzkoušejte špejlí, zdali je propečený – těsto nesmí lepit. Pokud ano, pečte dál.
7. Upečený vychladlý koláč ještě pocukrujte.
8. Pak teprve pokrájejte…
Vaše Lida ❤
Vyskúšala som ho dnes, s práškom do pečiva, nechcelo sa mi hľadať môj recept na bublaninu. Super recept, veľmi rýchly, koláč je pekne nadýchaný. Dala som 200g polohrubej múky a 100g celozrnej pšeničnej hladkej a len 55g cukru, ja tiež používam čo najmenšíe množstvá. 55g znamená že koláč je málo sladký ale navrch som ho chcela posypať práškovým cukrom a použila som jahody, tvaroh som nemala. Veľmi pekne ďakujem za recept.
Aniko, taky ubírám cukr… A děkuju za milá slova. ❤️
Děkuji, děkuji a ještě jednou děkuji. Na Váš popud 😄, Liduško, jsem si pořídila Remosku a je to super pomocník. Včera jsem v ní upekla tento moučník (z kynutého těsta, jen jsem si trochu upravila dávku) s tvarohem i povidly a je mňam. Oblizoval se i manžel, který sladké moc nemusí. Chleby v ní upečené (mimochodem podle Vašich receptů) jsou perfektní. A dnes jsem v ní připravovala maso k obědu, a odpoledne muffinky pro děti na tábor. Takže ještě jednou velké díky. 😘 Za Remosku i za inspirativní blog. Eva
Dobrý den, Evičko.
Udělala jste mi velikou radost. Přeju mnoho úspěchů s remoskou. 🙂♥️
Milá Lído, před dvěma týdny jsem moučník pekla poprvé, jako pohoštění pro kolegy na narozeniny. Dvě kolegyňky hned chtěly recept… Zrovna jsem je odkázala i na Váš štrůdl a honzovky, které jsme si doma i v kanceláři moc oblíbili…. No a dnes, když jsem se ptala, co si dáme ke kafíčku přítel si hned vzpomněl na tento Váš moučník… Tak jsem rovnou vyndala suroviny z z lednice. 🙂
Moc Vám děkuji, že nám tak příjemně oslazujete víkendy a pondělky v práci. 🙂
Děkuju! 🙏🏻❤️