Tento recepis jsem našla po letech založený v jednom sešitě. Kdysi jsem ho pekla hojně. Je u něho jiný název – bochánek. A to mě mátlo, když jsem hledala v uložených receptech mazance. Ale bochánek se mazanci dříve také říkalo.
Po čase člověk rád staré recepty provětrá… Velmi dobrý, vláčný mazanec, na maminčinu sestru Kláru byl vždy spoleh.
V původní receptuře je polohrubá mouka. Já používám v posledních letech na kynuté pečivo tohoto druhu převážně mouku hladkou.
Do mazanců doporučuji jen žloutky – bývalo to zvykem. Žluté těsto po žloutcích k jaru rozhodně patří…
Recepis
Na kvásek
- 100 ml mléka
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička medu
- 12 g čerstvého droždí / 1 lžičku sušeného
V užší, cca ¾ litrové nádobě smíchejte všechny ingredience a nechte vykynout do zdvojnásobení objemu, asi ¾ až 1 hodinu.
Na těsto
- kvásek
- 360 g hladké mouky
- 4 g soli
- 80 g cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 3 žloutky
- 100 g másla pokrájeného na malé kostky
- 90-110 ml mléka
- citronová strouhaná kůra z půlky citrónu
- 80 g rozinek namočených v rumu
- 1 žloutek (nebo celé vejce) a plátky mandlí na pomašlování + ozdobu.
Finální postup
1. Nejprve si namočte rozinky do rumu (alespoň na 2 hodiny). Pak připravte kvásek a po jeho vzejití umíchejte těsto následujícím způsobem.
2. Do mísy od robota nalejte kvásek, žloutky, mléko (30 ml si nechte stranou, laďte dle savosti mouky a velikosti žloutků), přidejte i oba cukry.
3. Přisypte prosátou mouku se solí a citronovou kůru. Můžete použít i sušenou, ale čerstvá voní mnohem lépe.
4. Hněťte asi 15-20 minut na nižší rychlost, do částečného vyvinutí lepku. Popřípadě ještě dolaďte tekutinou hustotu těsta. Nepřehánějte to – pokud má udržet tvary, zcela volné být nemůže, roztékalo by se.
5. Přidejte na kostky pokrájené máslo a dalších cca 10-15 minut zapracovávejte do těsta.
6. Těsto má být lesklé, nelepivé a nejlépe vyhnětené „na okénko“.
7. Těsně před koncem přidejte i dobře okapané rozinky.
8. Nechte vykynout přikryté na nejteplejším místě v kuchyni (cca 1 hodinu).
9. Vykynuté těsto vyklopte na vál, propracujte.
10. Asi po 10 minutách vykoulejte 2 střední mazance (nebo můžete udělat více minimazanečků; krásné jsou v barevných papírových košíčcích z forem na muffiny). Těsto rozvažuji na stejnou velikost.
11. Mazance nechte znovu vykynout přikryté na plechu (vystlaném pečícím papírem) tak dlouho, dokud alespoň o 2/3 nezvětší objem. Před vložením do trouby potřete rozšlehaným žloutkem (vejcem), nastřihněte nebo nařízněte uprostřed kříž. Posypte plátky mandlí.
12. Pečte ve vyhřáté troubě na 190°C, po zapečení snižte teplotu na 175 °C, celkově pečte 35-45 minut. Pokud by se povrch pálil, přikryjte mazance alobalem a snižte teplotu.
Upečený vychladlý mazanec můžete ještě pocukrovat.
Vaše Lida ❤