Máslové žemličky od teta Anny milujeme a proč ne máslové večky se slánkem? Recept jsem dosti obměnila, vynechala žloutek, změnila i tvar. Jsou křupavé, výborné!
Na snídani ideál, obložené jak naslano, tak nasladko. Tvarovat můžete z tohoto těsta i rohlíky, kaiserky, žemle, velké veky atd.
Recepis
Suroviny
Na slánek
- 100 g vody
- 10 g soli
- 6-8 g čerstvého droždí
Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta.
Preferuji spíše vyzrání v lednici. Prostě večer uložím slánek (slánky) a druhý den (nebo kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.
Vydrží použitelný i více jak týden (vlastní zkušenost) i mnohem déle. zaslechla jsem i po dobu měsíců!
Já ho používám nejčastěji druhý třetí den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po několika dnech. Bývají pak kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat. Eventuálně zbytek vypláchnout recepturní tekutinou.
Na těsto
- slánek
- 450 g hladké pšeničné mouky 00
- 50 g jemné špaldové mouky
- 20 g cukru
- 175-200 g vody
- 40 g másla
- voda na pomašlování
Finální postup
1. Do mísy robota nalejte slánek, téměř všechnu vodu (část si nechte na doladění těsta), přidejte i cukr. Prošlehejte metličkou.
2. Přisypte obě mouky a hněťte do částečného vyvinutí lepku, asi 10 minut. Nyní přidejte kostičky másla a hněťte dalších cca 10-15 minut, na závěr přisypte semínka. Nechte přikryté vykynou asi 1 1/2 až 3 hodiny – má zvětšit 2x objem. Můžete po mírném částečném rozkynutí nechat do rána v lednici.
3. Mezitím si připravte 1 velký plech. Ten vymažte nebo vystelte pečícím papírem. Já raději papír, nemusím omývat zapečená vejce z potírání.
4. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu…
a propracujte. Nechte 10 minut odpočinout.
5. Rozvažte po 60–80 g.
Každý dílek zpracujte do podoby večky nebo bagetky (či jiného tvaru) a uložte na připravené plechy vystlané papírem. Přikryjte a nechte znovu částečně vykynout, ne zcela, pak by se tolik neotevřely – asi ¾ hodiny.
6. Vykynuté večky potřete vodou a nařízněte uprostřed jeden dlouhý hlubší řez.
7. Pečte na 210 °C asi 15 minut. Vhodné je troubu zapařit a po 10 minutách vyvětrat. Upečené kousky přendejte na mřížku k vychladnutí. Já tradičně jeden kousek ještě horký…
Vaše Lida ❤
Milá Lido, prosím, máte vyzkoušené, jak uzpůsobit dobu pečení, když bych chtěla místo malých péct jednu (teda z tohoto množství spíš dvě) velkou věku? Děkuji:)
Velkou jsem nepekla, samozřejmě doba se prodlouží – a zase v závislosti na velikosti. Odhaduji kolem 35 až 40 minut.