Jednoduchá výtečná bábovka

Toto je starý recepis na velmi rychlou, dobrou smetanovou bábovku. Můžete zvolit variantu čistě bílou nebo mramorovanou.

Dá se improvizovat – může být z hladké i polohrubé mouky, nebo půl napůl. Kdo chce mít úplně peříčkovou, ušlehá si do ní sníh. Můžete do těsta přidat i kousky čokolády.

Množství těsta je do menší bábovky (1l forma), do velké se dá zdvojnásobit (2,5 l forma) – u početnější rodiny doporučuji.

Ještě maličkost – dají se do ní přimíchat i 4 lžíce rozpuštěného másla. Vyzkoušejte to i to. Nevím, co je lepší…

Recepis

Suroviny

Na těsto

  • 250 ml smetany ke šlehání nejméně 33%
  • 200-250 g cukru krupice
  • 4 celá vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 300 g mouky – může být hladká i polohrubá nebo napůl
  • 1 prášek do pečiva
  • nastrouhaná citronová kůra z ½ citronu
  • volitelné – 2 lžíce kakaa + 1 lžíce rumu

Na formu

  • 2-3 lžíce tuku na vymazání
  • 2 lžíce polohrubé mouky na vysypání

Formu pečlivě vymažte – každé místečko i zákoutí. Poté vysypejte moukou. Zbytky volné mouky z formy vysypte.

Finální postup

1. Zapněte troubu na 165-175°C. Zatímco se bude nahřívat, připravíte si těsto na bábovku.

2. Do mísy rozklepněte 4 vejce, přidejte šlehačku, oba cukry, citronovou kůru, špetku soli a vyšlehejte do pěny. Pokud nemáte šlehač, alespoň prošlehejte ruční metlou.

3. Poté vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Těsto není nijak tuhé, spíše naopak.

4. Nalejte 2/3 těsta do dobře vymazané a vysypané formy. Do zbytku vmíchejte 2 lžíce kakaa s rumem a potom dokola lijte na vršek těsta ve formě. Opačným koncem vařečky (lžíce) krouživými pohyby jemně promíchejte, vznikne mramorování. NEDOTÝKEJTE SE STĚN NÁDOBY!

5. Dejte péct do předehřáté trouby na cca 45-60 minut. Jak jistě už víte, každá trouba peče jinak.

6. Po 45 minutách zkuste vpíchnutím špejle, zdali těsto nelepí. Pokud nelepí, je bábovka upečená. V opačném případě přidejte na pečení ještě 10-15 minut.

7. Upečenou bábovku ihned nebo po krátké chvilce vyklopte na mřížku. Kdo dobře vymazal a vysypal, nebude mít sebemenší problém, vyklouzne jako kaštan ze slupky.

8. Až zcela vystydlou pocukrujte a nakrájejte.

9. Přeji dobrou chuť.

Vaše Lida ❤

Jedna odpověď na “Jednoduchá výtečná bábovka”

  1. Dobrý den paní Lído, vypadá moc pěkně a určitě bude také tak chutnat, upeču zítra, když máme ten svátek. Ještě se vás zeptám na chlebovou mouku, psala jste, že se vám osvědčila z mlýna Korunka, je fakt dobrá peču z ní, jakou by jste mi poradila, ať mám nějakou změnu. K MDŽ přeji všechno pěkné :-), Eva

Napsat komentář