Rodina se rozrůstá s věkem synů. S nejmladším i o americkou část. Ochutnala jsem díky ní koláč páj s pekanovými ořechy – to je sladká dobrota!
Těsto si můžete udělat typu lineckého, originál obsahuje tzv. shortcrust pastry (což je v podstatě máslo s moukou, špetkou soli a vodou). Tohle se liší od lineckého i zpracováním (studené až ledové suroviny). Pokud se zpracují suroviny opravdu ledové, těsto jakoby lehce lístkuje.
V Americe se převážně peče na Thanksgiving, tedy Díkůvzdání. Někde i na Vánoce a za mě klidně celý podzim a zimu – je sytý, sladký a moc dobrý. Pokud nechcete utrácet za pekanové ořechy, nejvíce se jim chuťově podobají naše vlašské. Jak se všude dočtete, v každém případě přidejte pravou vanilku, jinak to bude jen hodně sladká hmota. Vanilka a pekanové ořechy dělají z koláče skvost v chuti.
Naplnit se dá i dýňovým pyré, rozpečenými jablky, hruškami či kombinacemi ovoce s ořechy.
Koláč upečte v kulaté formě o průměru 23 cm. Je velmi sytý, velmi sladký. Hodí se na chladné podzimní a zimní dny.
Recepis
Suroviny
Na těsto křehké – shortcrust pastry
- 190 g hladké mouky
- špetka soli – na špičku nože
- 95 g studeného másla z lednice nebo 50 g másla a 45 g sádla
- asi 5-6 lžic ledové vody – čím méně, tím lépe
Na náplň
- 225 g pekanových ořechů – z nich odeberte 30 pěkných půlek na povrch koláče
- 195 g třtinového (hnědého) cukru
- 225 ml kukuřičného sirupu (nebo javorového či medu)
- 1 dřeň z vanilkového lusku nebo 1 lžička pravého vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky skořice – volitelné
- 50 g másla
- 3 menší vejce nebo 2 1/2 velkého
- Do mísy dejte rozměklé máslo, hnědý cukr, sůl, skořici, sirup a dřeň z vanilkového lusku nebo extrakt. Důkladně promícháme vařečkou nebo metlou. Jedno vejce lehce rozšlehejte a přidejte ho do sladké směsi. Míchejte tak dlouho, až je směs homogenní. Opakujte i s druhými vejci.
- Ořechy opražte ne příliš prudce na pánvi, mají lepší chuť. Ihned z pánve vysypte do misky a nechte vystydnout. 30 pěkných půlek dejte stranou.
- Zbylé ořechy posekám na drobnější kousky, ale nemelu. To prosím nedělejte ani vy. Někteří pekanové ořechy nekrájí vůbec a dávají i do náplně celé půlky, já ne. Na závěr posekané ořechy zamíchejte do směsi. Je řidší, nebojte se, upeče se.
Kukuřičný sirup.
Finální postup
Velmi oblíbeně je toto těsto v Americe na sladké i slané koláče s různými náplněmi.
Má mít drolivou texturu, ale je poměrně snadné zkazit jeho přípravu a skončit s těstem spíše gumovým a jakoby žvýkacím. Základem je mít všechny suroviny dobře vychlazené, i vaše ruce by při zpracovávání těsta měly být chladné. Pracujte rychle – tuk nakrájejte na kostičky nebo nastrouhejte a znovu vychlaďte aspoň 30 minut nebo do ztuhnutí. I nůž má být studený.
- Do mísy vložte prosátou mouku a sůl. Promíchejte a přidejte pokrájené nebo nastrouhané máslo (nebo máslo a sádlo) z lednice a nožem jakoby zasekávejte do mouky. Vytvořte drobenku. Teprve pak rychle promněte studenýma rukama s postupným přidáváním vody – tak, aby se těsto neohřálo a jen spojilo.
- Hotové těsto vyklopte na velmi jemně pomočenou plochu, vytvarujte plochý disk, zabalte do fólie a vložte do lednice alespoň na 1 hodinu. Disk se pak bude lépe rozvalovat než ztuhlá koule.
- Odleželé těsto rozválejte na výšku 2-4 mm, o průměru o trochu většího, než je forma – potřebujete okraje. Lépe se těsto vyvaluje mezi dvěma papíry.
- Vyválené těsto bez papíru umístěte do vymazané formy a upravte je do výšky okraje formy, popřípadě ořízněte. Nechte znovu 30 minut vychladit v lednici připravené již ve formě.
- Dno propíchejte vidličkou. Předpečte na 200°C po dobu 5-10 minut na horký vzduch.
- Připravenou náplň rozetřete na vychlazený korpus koláče, ozdobte polovinami ořechů.
- Pečte ve vyhřátá troubě cca 35-45 minut na 180°C, dokud náplň nebude pevnější, ale stále klepavá. V polovině pečení ji přikryjte alobalem.
- Nechte zcela vystydnout. Lze dozdobit a dochutit na talíři hustou smetanou nebo šlehačkou. Skvělá je rovněž vanilková zmrzlina.
Koláč se dá velmi dobře i zamrazit. Celý nebo zbytek.
Vaše Lida ❤