Pomazánka z droždí „bé bé“

Ne, není to překlep – do pomazánky skutečně patří 4 kostky droždí. Muž jí říká “bé bé“, což znamená plná vitamínů řady B. Tady není na výběr – buď ji miluješ nebo nesnášíš.

Já patřím k milovníkům. Využila jsem zásoby zmražené, kdy droždí najednou zmizelo z pultů a já zavzpomínala na socialistické časy a honem koupila ½ kilovou kostku… No… Do pomazánky jako stvořené, samo se rozpustí, ani nemusíte drobit.

Místo šunkového salámu můžete přidat uzené libové maso nebo jinou uzeninu. Někdo přidává i hořčici, já ne.

Recepis

Suroviny

  • 50 g sádla nebo másla
  • 1 velká velmi jemně nakrájená cibule
  • 4 kostky droždí
  • sůl
  • 7 vajec
  • 150 g šunkového pokrájeného salámu
  • 2-3 lžíce strouhanky
  • 3 kyselé okurky – volitelné, nemusí být
  • pepř dle chuti
  • na posypání čerstvá pažitka nebo petrželka

Finální postup

V hluboké pánvi (nebo kastrůlku) na sádle opečte drobně pokrájenou cibuli, dokud nebude sklovitá – cca 5 minut. Rozdrobte na ni droždí, osolte dle chuti a opepřete. Míchejte intenzivně dalších pár minut, dokud se droždí nerozpustí.

Přidejte šunkový salám a strouhanku, té raději méně – jen co se do ní vsákne tuk. Pak přilejte rozšlehaná vejce, stále míchejte a nechte je srazit.

Na úplný závěr můžete přidat okurky pokrájené na malé kostky. Nestrouhejte, pomazánka by byla mokrá. Výborná je i studená.

Na pečivu dozdobte třeba pažitkou. K pomazánce je výborné pečivo z tohoto slánkového těsta zde. Nebo máslové drožďové zde. Nebo klasika zde. Mrkněte i na jiné druhy pečiva na mém blogu…

Dobrou chuť!
Vaše Lida ❤

2 odpovědi na “Pomazánka z droždí „bé bé“”

Napsat komentář