Rychlý, jednoduchý a skvělý crumble, v tom je jeho kouzlo. Podobá se ovocnému koláči, ale nemá těsto, jen drobenku. Pochází pravděpodobně z Anglie, ale oblíbený je na celém světě.
Prý vznikl během 2. světové války, kdy vládl přísný přídělový systém a šetřilo se moukou na sladkostech. Proto vynalézavé anglické kuchařky vytvořily drobenku s vločkami, kterou zasypaly ovoce z vlastní zahrady.
Můžete použít ovoce čerstvé, mražené i kompotované. Tvrdé čerstvé ovoce jako jablka nebo hrušky doporučuji předem lehce podusit. Drobenka musí být extra křupavá a tu dodají přidané ovesné vločky.
Velikost zapékací nádoby zvolte dle uvážení, nejlépe na toto množství vnitřní rozměr 27x20x6 cm nebo malé zapékací mističky.
Po zkušenostech dávám na dno trouby (nebo pod zapékací nádoby) plech – občas ovoce vyteče ven.
Recepis
Suroviny
Na drobenku
- 125 g rozpuštěného másla
- 150 g ovesných vloček (lehce rozmixovaných, část můžete nahradit posekanými ořechy))
- 100 g mouky (může být i celozrnná)
- 150 g třtinového cukru nebo bílý (krupice)
- 1/2 lžičky skořice
Na náplň
- 600 g ovoce
- 2 lžíce cukru krupice
- 20 g vanilkového cukru
- 2 lžíce rumu – volitelné
- rozinky – volitelné
Finální postup
Z rozpuštěného másla, vloček, mouky, cukru a skořice vytvořte drobenku. Ovoce promíchejte s oběma cukry a směsí naplňte do 2/3 vymazaných mističek nebo velkou zapékací či vyšší koláčovou formu.
Ovoce hojně posypte vrstvou připravené drobenky. Pečte na 180–200 °C na horkovzduch asi 35–40 minut a konzumujte ještě teplé. Malé nádobky zapékejte kratší dobu, do zezlátnutí vrchu.
Dobrou chuť!
Vaše Lida ❤