Lívance vonívaly v mém dětství doma velmi často. Je to nenáročný kynutý a levný moučník.
V zimě s povidly či džemem, v létě polévaný rozmačkaným lesním ovocem. Žádné jahody na nich nejsou tak dobré jako trávnice z lesní stráňky a vysoké trávy.
Jejich chuť a vůně vás přenese do venkovské chalupy. Nejjednodušší jsou ty sypané cukrem a skořicí, fantazii se ovšem meze nekladou. My si občas dopřejeme skvělou variantu s povidly a strouhaným tvarohem nebo se zakysanou smetanou a borůvkami.
Poznámka:
v těstě je málo cukru – pouze 1 lžíce do kvásku. Je zbytečné sladit těsto, když na hotový výrobek přijde velmi sladká náplň. Navíc se dá takový lívaneček přikousnout i k polévce a při smažení se těsto nepřipéká k pánvi. Ne všichni pečou na teflonu.
Recepis na další výborné lívance bez droždí zde.
Recepis
Suroviny
Na těsto
- 500 ml mléka
- 350g mouky polohrubé
- 3 g soli
- 1 vejce
- 10 g čerstvého droždí
- 1 lžíce cukru
- tuk na smažení
Na náplň
- švestková povidla nebo džem
- borůvky, jahody, maliny
- zakysaná smetana, tvaroh strouhaný
- cukr, skořice
Finální postup
1. Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochy vlažného mléka rozmíchejte v hrnku kvásek a nechte ho vzejít, cca 15-30 minut.
2. Prosátou mouku se solí nasypejte do mísy, přilijte vykynutý kvásek, vejce, zbylé vlažné mléko a zbytek cukru. Osolte a promíchejte. Vznikne poměrně řídké těsto. Nechte ho na teplém místě kynout asi ½ hodiny, dokud se téměř nezdvojnásobí objem.
3. Rozpalte pánev nebo lívanečník a jen zlehka potřete tukem; dobře to jde mašlovačkou nebo postřikem oleje ve spreji.
Naběračkou na nalévejte vykynuté těsto a lívance pečte po obou stranách dorůžova.
4. Usmažené dle libosti dochuťte a ozdobte.
Vaše Lida ❤
Jedna odpověď na “Lívance mého dětství”