Další varianta známých makovek… U těchto jsem použila máslo a malé množství zakysané smetany. Jsou vláčnější a déle měkké. Zakysané výrobky (pokud mám po ruce), přidávám velmi často. Třeba jen lžíci jogurtu do staré receptury nebo pár lžic podmáslí.
Toto je velmi univerzální těsto téměř na cokoliv kynutého. Vlastně na cokoliv – makovky, jidáše, briošky, buchty, štrúdl, šneky, hřebeny, koláče….
Recepis
Suroviny
Na slánek
- 6 g soli
- 60 g vody
- 10 g čerstvého droždí
Rozpusťte sůl ve vodě a pak rozmíchejte i droždí. Nechte alespoň 4 hodiny zrát v chladu. Viz co to je slánek zde.
Na těsto
- slánek
- 500 g hladké mouky
- 2 vejce
- 80 g cukru
- 20 g vanilkového cukru – 1 balíček
- 40 g zakysané tučnější smetany – alespoň 16%
- 85 g másla
- 80-100 g vody
- 2 lžíce rumu
- 1 vejce na potření tvarů
- na posyp mák, sezam, granulovaný cukr, jiná semínka…
Finální postup
1. Do mísy robota nalejte slánek, přidejte i zakysanou smetanu, vodu (část, cca 30 g si nechte stranou na doladění těsta), vejce, cukry a promíchejte. Přisypte prosátou mouku a hněťte do částečného vyvinutí lepku, asi 10-15 minut. Zpočátku na nižší stupeň, pak na vyšší.
2. Nyní přidejte kousky másla, zapracovávejte do těsta dalších 5 až 10 minut, až se nebude chytat mísy a bude krásně vláčné, nejlépe „na okénko”. Nechte kynout přikryté cca 2 až 3 hodiny při pokojové teplotě.
3. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, propracujte, rozvažte 50-60 g a utvořte kuličky. Asi po 10 minutách rozválejte na ovály a smotejte do tvaru rohlíků a ukládejte na vystlaný plech pečícím papírem. Lze vypracovat i jiné tvary.
Nechte znovu přikryté vykynout do viditelného zvětšení – cca 1 hodinu.
4. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte mákem …
a vložte do rozpálené trouby na 190-200 °C horní dolní ohřev a pečte asi 15 minut.
Jsou velmi jedlé, vláčné, s luxusní střídou, pokud těsto dobře vypracujete. To je potřeba vždy…
A kdyby se vám nechtělo rozvalovat nebo tížil čas, lze tvarovat i takto jednoduše… A posypat ledasčím.
Vaše Lida ❤
Paní Lido, opět další neskutečně vynikající kynuté těsto se slánkem.
Děkuji, že jste se podělila o tento inovativní způsob přípravy kynutého těsta s droždím. Kdokoliv ze známých, komu doporučím Vaše recepty, je nadšený a jinak péct už ani nechce :-). Sama už samozřejmě zkouším dál a aplikuju slánek i na původně neslánkové recepty a musím říct, že zatím vše prefektně funguje.
Moc se mi na Vaší stránce líbí, že máte tolik druhů kynutého pečiva a je teda z čeho vybírat.
Mám taky obě Vaše knihy a jakmile jsem Vaší druhou knihu ukázala sestřenici, už mám tip na dárek k jejím narozeninám 😀 :-D.
Ať se Vám daří a těším se na všechno další, co od Vás nejen zkusím, ale budu péct pravidelně.
Milá Lindo,
děkuju za milá slova – hřejí velice!
Přeji vám mnoho úspěchů i radosti, nejen v pečení.♥️
ďakujem za všetky vaše uzasne recepty, aj kvaskove aj tieto slankove (obrovská pomoc ak potrebujem ‚rýchlejšie pečivko). naozaj klobúk dole, všetko od vás sa mi podarí. chcem sa len zo zaujímavosti opýtať, skúšali ste niekedy tieto sladke/slané dobroty robiť podobne ako chlebik len z 1g droždia? je to nereálne alebo len moc zdĺhavé? ďakujem ❤️
Dobrý den.
Děkuju ta milá slova. ❤️Zkoušela. Reálné to je, ale sladké tučné delší. 🙂
Všude jsem četla chválu na tyhle rohliky a tak jsem je také upekla. Radši rovnou ze dvou dávek a udělala jsem dobře. Všem ohromně chutnaly.👌😋
🙏🏻🙂❤️
Jsou naprosto výborné, já je naplnila jablíčkovou náplní pro vnoučata na svačinu :-), těsto jedna báseň..
Děkuju, mám radost. 🙂😘
Hezký den, chtěla bych je vyzkoušet, šlo by to nechat kynout v lednici přes noc jako vaše vánočka?
Ano, určitě.
Dobrý den paní Lído, jsem na vaších stránkách nováček. Zkouším recepty, které pekla moje sestra Hanka. Pod receptem Korutanský hrnec a lněné večky jsem našla i její chválu. I mě se napoprvé povedly, slánek mě vyhovuje. Jeden den jsem si udělala slánky na makovky, lněné večky a poprvé zadělala na chleba. V pátek jsem se pustila do pečení, abych se neztratila v čase a nepopletla kynoucí těsta dala jsem si na mísy cedulky. Makovky jsou velmi chutné opravdu de luxe. Díky vám umím péct z kynutého těsta.
Přeji krásné velikonoce a těším se na další recepty.
Dobrý den, Dáno.
Mám radost, že se Vám daří péci se mnou.
Přeji mnoho úspěchů nejen v pečení. ❤️
Makovky jsou úžasné. Musím je udělat znovu a nechat pořádně kynout, trochu jsem to uspěchala. Ale ta chuť je skvělá a jsou výborné i třetí den. Slánek je super. Bála jsem se tolika soli, těsto mi přišlo fakt slané ale upečené jsou fakt výborné. Ta sůl krásně zvýrazní chuť másla a slané to nepřišlo ani dětem. Díky za vaše bádání šetří mi to čas!!!
Já děkuju za zpětnou vazbu. 🙂❤️
Ahojte. Právě jsem udělala těsto a chtěla jsem tvarovat makovky. Ale těsto je hodně lepivé.
Recept jsem dodržela přesně
Těsto jsem dělala v pekárně
Vody jsem dala 80g, jak je v receptu
Nemáte nějakou zkušenost, kolik se může ještě ubrat vody nebo přidat mouky?
Dobrý den.
Každá mouka je jinak savá, tedy možná ta vaše bude potřebovat méně vody – pokud je těsto opravdu řídké. Lepivé může být těsto i špatně vypracované, těžko se mi bez náhledu na to vaše radí.