Kváskové vafle

Nebojte se kvasových vaflí. Velmi jednoduché. Udělejte si je z pšeničného kvásku nebo i žitného. Dají se zužitkovat i přebytečné kvásky při jejich zakládání. Naprosto skvělá snídaně.

Kdo nemá vaflovač, jistou náhradou může být i toustovač. Jen nebudou mít typické prohlubně. Daly by se usmažit i lívanečky. Svým receptem mě inspirovala Maškrtnica.

Recepis

Suroviny

Na těsto

  • 250 g přebytečného kvasu /nebo občerstveného
  • 270-290 g mléka
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • 240 g hladké mouky
  • ½ lžičky sody – volitelné, jsou nadýchanější
  • 3 g soli

Všechny suroviny v míse spolu promíchejte, eventuálně dolaďte tekutinou na řidší těsto, má lehce ztékat, asi jako na kynuté lívance. Můžete je nechat 15-30 minut stát nebo hned péci.
Vaflovač postříkejte (pro jistotu) olejem ve spreji a už můžete lít těsto na plotýnky. Pečte 3-5 minut. A jestli chcete, klidně to zkuste někdy bez sody, ale se sodou jsou nadýchanější.

Těsto si můžete připravit večer do lednice a ráno usmažit ke snídaní. Všechny suroviny smíchejte, jen samotnou sodu ve lžící mouky přidejte do těsta až ráno těsně před pečením.

Noční těsto

  • 370-390 g mléka
  • 2 lžíce kvasu z lednice, nejlépe pšeničný
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • 340 g hladké mouky
  • 3 g soli
  • ½ lžičky sody

Výborné s řidšími džemy, ovocem (celým i mixovaným), šlehačkou. U nás poléváme i javorovým sirupem nebo sypeme ještě cukrem. Teplé jsou skvělé jen se skořicovým cukrem.

Dobrou chuť!
Vaše Lida ❤

6 odpovědí na “Kváskové vafle”

  1. Dobrý den, jsem ráda, že jsem našla u Vás recept na vafle. Honí mě mlsná a tohle je přesně co mi ji pomůže zahnat. Už jako dítě jsem jezdila do Polska na dětské tábory, tam jsem jim tenkrát přišla na chuť…….dodnes je mají vynikajíci….Mám jen dotaz, promíchám jen balonovou metlou, nebo šlehačem?Děkuji za odpověď, všechny chlebové recepty které jsem měla zatím možnost vyzkoušet, jsou vynikající!!!!!! Děkuji za ně……mějte krásný den Vlaďka

  2. Opět skvělý recept – vyzkoušela jsem verzi 2, jen jsem nechala – bez vejce – kynout těsto na lince. První křupavé wafle, které se mi povedlo udělat. Zkoušela jsem i jako lívance a teď nevím, které budu dělat – zda ty kefírové, kynuté nebo kváskové – všechny jsou skvělé. Jen bych měla dotaz – chtěla bych na lívance zkusit ječnou mouku – mohu jí zcela nahradit pšeničnou nebo raději jen část? A lze jí použít i s kváskem? Mám žitný. Saje tato mouka víc nebo míň oproti pšeničné? Děkuji!

    1. Ze samotné ječné jsem nic nedělala, zkuste nejprve vyměnit jen část za ječnou. Určité ji lze použít i s kváskem. S vodou opatrně, množství záleží na tom, jakou jinou mozku přimícháte. Každá saje jinak.

Napsat komentář