Tohle pečivo máme moc rádi nejen plněné masem, ale i sladké. Tedy já. Mužská část raději maso nebo pomazánku.
V těstě je asi ¼ celozrnné mouky, a přesto i druhý den jsou měkké. Hodí se na snídani, jako příloha k hustým polévkám a plněné jako samostatný oběd.
Kupodivu chutnají i mému muži a jak už víte, je velmi tradiční člověk…
Místo slánku (co to je zde) lze použít klasicky droždí – 15 g čerstvého, tekutiny bude celkem 330-380 g a časy kynutí se zkrátí. Postup stejný.
Z těsta se dá upéci i výborný toustový chleba.
Recepis
Suroviny
Na slánek
- 80 g vody
- 8 g soli
- 8 g čerstvého droždí
Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin. Po několika dnech ale může v teple. Preferuji spíše vyzrání v lednici. Prostě večer uložím slánek (slánky) a druhý den (nebo kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.
Vydrží použitelný i více jak týden (vlastní zkušenost), pravděpodobně i déle. Já ho používám nejčastěji druhý třetí den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po několika dnech. Bývají pak kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat. Eventuálně zbytek vypláchnout recepturní tekutinou.
Na těsto
- slánek
- 570 g mouky – 380 g hladké mouky 00, 150 g pšeničné celozrnné, 40 g žitné celozrnné /nebo 380 g hladké 00 a 190 g pšeničné celozrnné
- 250-300 g vody napůl s mlékem dle savosti mouky, celozrnná potřebuje více vody
- 65 g másla
- 25 ml šťávy z citronu /lze vynechat
- 30 g melasy nebo 20 g cukru
- 1 vejce na mašlování
- semínka na ozdobu – sezam, len
Finální postup
Do mísy nalejte slánek, téměř všechno mléko s vodou (cca 50 ml si nechte stranou na doladění těsta, v savosti mouk jsou značné rozdíly!), citronovou šťávu a melasu (cukr). Rozmíchejte. Melasa dodá barvu a zajímavou chuť. Šťáva z citronu pomůže lepšímu kynutí těsta a vláčnosti.
Přisypte proseté mouky a hněťte na nízkou rychlost 10 minut. Až teď, po částečném vyvinutí lepku, přidejte pokrájené máslo a pokračujte v hnětení dalších asi 5-10 minut. Těsto má být elastické, vláčné. Tady okénko neočekávejte, ani tak dlouho nehněťte, v těstě je celozrnná mouka.
Vyhnětené těsto přendejte do vyolejované nádoby a nechte vykynout do zdvojnásobení objemu cca 1 1/2–2 ½ hodiny. Čas je orientační. Může kynout přes noc metodou „věnuj mi jednu noc“ i v lednici, jako toto těsto na fotografii. Jak na to, najdete zde.
Vykynuté těsto rozdělte na vále kartou.
Navážila jsem po 70 gramech.
Smotejte v kuličky.
Připravte si velký plech vystlaný pečícím papírem. Na něj kuličky umístěte. Nebo do nějaké pěkné formy… Já do maličké keramické dala zbytek.
Přikryjte fólií nebo druhým plechem Nechte alespoň o polovinu znova nakynout – cca 1 1/2 hodiny
Troubu rozehřejte na 220 °C i s plechem na dně – budeme zapařovat, je to podle mě lepší. Kdo nechce, nemusí.
Vykynuté bulky vložte do trouby a na plech chrstněte hrníček horké vody a ihned uzavřete. Pečte 8 minut, pak plech vyndejte a snižte teplotu na 180°C. Dopékejte dalších cca 10-12 minut.
Upečené burgery nechte na plechu nebo mřížce vychladnout. Naplňte dle libosti. Já jako vždy máslo a džem…
Nádherná struktura těsta.
Vaše Lida ❤
Zdravím, Lidunko. Prosím tě, máš v surovinách 2x pšeničnou celozrnnou mouku…?
Ahoj,
dívala jsem se, nemám 2x, za / je další možnost. Nebo špatně čtu??? 🙂
A jejda… :-))) tak to bude chyba na mé straně. Omlouvám se 🙂
Nic se neděje… 😘
Děkuji za vaše recepty, jsou úžasné a takový chleba ze slánku nemá chybu. Teď se chystám na ty bulky, protože vypadají úžasně. Děkuji moc.
Dobrý den.
Já děkuju za zpětnou vazbu a přeji mnoho úspěchů. 🙂
Dobry den,chci zacit pect vse ze slankem,protoze se mh libi male mnozstvi drozdi.
Ale mam jednu otazku.
Protoze bych si rada upekla 2 dny po sobe cerstve pecivo,tak kdyz testo rozdelim na dve poloviny a nechala kynout pres noc v lednici a druhy den upekla,tak muzu tu druhou polovinu testa nechat az do dalsiho dne v lednici a pak pect pecivo?Nevim jestli by to slo.
Dekuji za odpoved.
Uvidíte, jak moc vám nakyne a kolik stupňů máte v lednici.
Tak davam vedet jak dopadly vicezrnne bulky,testo pres noc v lednici a upecene v troube,nadherne.
A dalsi den a noc druha polovina testa a upecene v remosce.Povedly se tak jako ty v troube.Moc dobre kdyz jsou upecene krupave.
Dekuji.
Těším se. 🙂