Bábovka je stálice (a zaručená krasavice) snad v každé kuchyni.
Tuto mám uloženou pod názvem svatební. Polévá se totiž bílou čokoládou a kdysi dávno jsem ji na nějaké svatbě jedla. Všechno bylo jinak… Nedovedu si dnes na svatbě bábovku vůbec představit. Nic to nemění na tom, že neznám lepší bábovku – i čtvrtý den (ano, čtete dobře) je stejně vláčná, jemná, nedusivá a výborná. V obou uvedených verzích.
Vyměnila jsem tentokrát mléko za vaječný koňak, ubrala díky tomu lehce cukr a místo kakaového mramorování přidala kousky čokolády a může z ní být bábovka likérová.
A dobré to je! Velmi dlouho jedlá, i čtvrtý den ji můžete bez uzardění předložit návštěvě ke kávě. Pokud vydrží.
Uvádím obě verze v jednom receptu. Hotová je poměrně rychle, a naopak je dlouho vláčná.
Recepis
Na těsto
- 6 vajec
- 100 ml neutrálního neochuceného oleje
- 250 g pískového cukru /300 g
- 20 g vanilkového cukru
- 250 ml vaječného koňaku (nebo likér kávový, baileys) / 250 ml vlažného mléka
- 350 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový pudink /40 g škrobu
- 3 g soli
- 100 g pokrájené čokolády nebo již koupených kousků – volitelné
- místo čokolády je možné obarvit 1/3 těsta 2 lžícemi kakaa rozmíchaných ve 3 lžících rumu
Finální postup
Nejprve si z bílků, vanilkového cukru a soli vyšlehejte tuhý sníh, já ručním elektrickým šlehačem. Až teď žloutky s cukrem – nemusíte mýt po bílcích metličky, po žloutcích na bílky ano…
Žloutky s cukrem vyšlehejte do pevné pěny. Po trochách zašlehejte olej a do této husté směsi buď likér nebo teplé mléko.
Přisypte mouku s pudinkem a práškem do pečiva. Promíchejte.
Nyní zvolna vmíchejte i tuhý sníh, žádné dlouhé hnětení! Rozbili byste si nadýchanost bílků i těsta – budoucí jemnost.
Velkou vyšší bábovku (průměr 24) pečlivě vymažte rozměklým máslem a vysypte polohrubou moukou.
Nakonec zapracujte do těsta čokoládu.
Nebo odeberte 1/3 těsta a do něho vmíchejte směs ze 2 lžic kakaa a 3 lžic rumu. Toto tmavé těsto nalejte na to světlé do formy a můžete vytvořit mramor pomocí lehkého promíchání dlouhým koncem vařečky. Pozor – nemíchat až ke dnu! Poškodili byste si vymazání a posyp formy.
Pečte na 175-180 °C cca 45-55 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli těsto nelepí. Pokud ano, pečte 10 minut dál. Zase vyzkoušejte. Vršek bábovky se někdy pálí (= rychle hnědne), přikryjte v tom případě alobalem.
Upečenou bábovku po 10-15 minutách …
…vyklopte na mřížku a nechte vystydnout.
Můžete jen pocukrovat nebo polít ještě čokoládou. Mňam!
Vaše Lida ❤
Dobrý den, nevloudila se Vám tam chybička v množství soli? 30 g se mi zdá příliš…
Jdu opravit! 🙈🙈🙈
Milá paní Gottwaldová! Peču podle Vás už téměř vše a tato bábovka opět nezklamala – byla opravdu výborná!!! Děkuji!
Veroniko,
mám radost! 🙂❤️