Miluju cukety. Celé roky.
Byly časy, kdy jsem je „umístila“ snad do každého jídla…
Ve sladké verzi mám cuketu asi nejraději v podobě tohoto chlebíčku. Druhý den ještě vláčnější a dobřejší. Jestli vydržíte… I třetí den beze změny. Z tohoto důvodu peču vždycky dva, jeden nikdy nestačí, tedy z dvojité dávky.
Jednoduchý, rychlý, levný a neskutečně dobrý. Kdo má rád citronovou osvěžující chuť, přijde si na své. Jeden z mála starých receptů, které mám nevážené, ale odměřené jen na hrnky.
Recepis
Suroviny
Na těsto
- 2 hrnky polohrubé mouky
- ½ balíčku citronového pudinku nebo 20 g škrobu
- ¾ hrnku cukru krupice
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 2 vejce
- ½ hrnku oleje
- ¾ hrnku podmáslí nebo mléka
- 2 hrnky strouhané neloupané cukety (150-200 g)
- 1/4 hrnku mletého máku
- 2 lžíce citronové šťávy
- ½ lžičky citronového tekutého aroma
- kůra z ½ citronu
Na polevu
- 1 ½ hrnku práškového cukru
- šťáva z jednoho citronu
V misce promíchejte prosátý cukr a citronovou šťávu do hladké, velmi mírně stékavé podoby.
Finální postup
V jedné míse smíchejte tyto suché přísady – mouku, pudink, cukr, sodu, prášek do pečiva a sůl. V jiné prošlehejte podmáslí, olej, vejce, citronovou šťávu, citronové aroma a nastrouhanou citronovou kůru – stačí ruční metlou. Vlijte do suchých přísad, jemně promíchejte a na závěr přidejte mák s cuketou. Opět vše jen lehce vmíchejte, ne moc dlouho.
Těsto nalejte do vymazané a vysypané chlebíčkové formy o rozměru cca 23×13 cm. Na fotografii dvojitá dávka surovin do dvou forem.
Pečte ve vyhřáté troubě 50-60 minut na 175-180°C. Vpíchněte špejli, nesmí na ní být syrové těsto, jinak je potřeba péci dál, dokud nebude suchá. Pokud by povrch rychle hnědnul, přikryjte alobalem.
Povrch popraská téměř vždy, ale není to rozhodně známka špatné práce.
Po 10 minutách vyklopte upečený chlebíček na drátěnou podložku a po vychladnutí polejte citrónovou polevou. Můžete zvolit i nějaký posyp, ale není to potřeba.
Výborný, vláčný a osvěžující chlebíček.
Vaše Lida ❤
Dobrý den! Hlásím, že v postupu vypadl cukr. Předpokládám, že se rozšlehá s vejcem a dalšími mojrými ingrediencemi? Díky za doplnění! Hanka
Ne. Připíšu do suchých. 🙂 Tady se celkem nic nešlehá, stačí ruční metla.
Bezva, děkuju!
Zdravím, že vyhlížím každý váš nový recept jsem vám již psala 😉. Málo kdy si dovolím něco v něm měnit. Tady jsem místo máku dala mleté ořechy a skořici, ubrala trochu citrónu a je úžasná. Krásné podzimní dny
Dobrý den.
I toto je skvělá možnost. Děkuju za zpětnou vazbu. 🙂
Dobrý den, cuketa dáváte vykapanou nebo i se šťávou, prosím.
I se šťávou, jen nastrouhám.