Velikonoční hlavičku (nádivku) dělám celé roky pořád stejně – bez kypřidel, se sněhem.
Kdysi přinesla kolegyně ochutnat na pracoviště kynutou. Ani jsme to nepoznali a chutnala nám. Zapsala jsem si ji do sešitu a jednou vyzkoušela. Zapomněla na ni, jak to bývá… Dlouhé roky. 10-15 let?
A kdosi se letos zeptal na kynutou nádivku. Šla jsem hledat a sešit našla.
Suroviny jsem upravila a doplnila velmi stručný návod. Droždí zde slouží skutečně na vykynutí a nakypření (místo bílků), neucítíte ho. A obohatíte nádivku o vitamín B.
Vyzkoušejte… Za čarou je poloviční množství, z kila masa je jí pro více strávníků.
Recepis
Suroviny
- 1 kg uzeného vařeného masa /1/2 kg
- ¾-1 l vody nebo vývaru / cca 400 ml
- 250 g dětské krupičky /125 g
- 500 g mladých kopřiv nebo listového špenátu /250 g
- 42 g čerstvého droždí /21 g
- 5 rohlíků /2 1/2
- 8 celých vajec /4
- 3 stroužky česneku /1-2
- sůl
- koření: pepř a kmín
- tuk na vymazání pekáče
- strouhanka na vysypání
Finální postup
Do nádoby o obsahu 1,5 až 2 litry nalejte část tekutiny, cca necelý ½ l. Rozdrobte a rozmíchejte droždí, přisypte všechnu krupičku. Znovu promíchejte a nechte ½–¾ hodiny vykynout.
Kvásek musí zvětšit 2x objem a povrch začít lehce praskat.
Kopřivy nebo špenát zbavte stopek. Pokrájejte – raději jemněji než já… Můžete polovinu zeleně i rozmixovat, ne více – nádivka bude krásně zelená celá, tedy i samotné těsto.
Pokrájejte na menší kostičky uzené maso a rohlíky.
Do mísy vyklepněte vejce, prošlehejte, přilejte kvásek. Přidejte kostky rohlíků, uzené, sůl, rozetřený česnek a koření. Všechno promíchejte. Těsto je poměrně řídké, nelekejte se. S tekutinou ale opatrně – záleží na velikosti vajec.
Vymažte si pekáček a vysypejte strouhankou. Nalejte nádivku a nechte ji 30-40 minut kynout (dle okolní teploty).
Pečte na 170°C asi 45-50 minut – záleží i na tom, jak vysokou nádivku budete mít.
Výborně se hodí k nádivce kyselý okurek.
Přeju dobrou chuť.
Vaše Lida ❤
Díky za recept a jen pro pořádek se prosím zeptám-druhá část tekuté složky je jen pro případ, že by nádivka byla příliš hustá a jinak se nepoužije, ano? Děkuji a zdravím, Dáša
Z té druhé části tam budete muset určitě nějakou tekutinu dát. Nádivky je poměrně řidší.