Kdo by neznal palačinky… Velmi jednoduchý a rovněž velmi dobrý moučník.
Ty moje jsou trochu jiné – tekutina v nich je nejen mléko, ale i voda, jako třeba ve francouzských crêpes. V těstě není žádný cukr, navíc i pár lžic rozpuštěného másla nebo oleje. Má to svůj důvod – palačinky se nepřipékají a po pánvi lehce kloužou. Jsou nadýchané a dají se udělat velmi tenké.
Dnes už to s teflonem nebo keramickým nástřikem na pánvích není takový problém, ale na starých železných se rádo něco přichytilo. A někdy i to, co v tuku vyloženě plavalo… Stále platí, že dobře rozpálená pánev je potřebná ke skvělému výsledku. Ale – nesmí se z tuku kouřit. Můžete vyzkoušet na lžičce těsta. Těsto musí po nalití okamžitě reagovat a smažit se.
Tyhle palačinky bez cukru v těstě si můžete naplnit sladkou náplní – džem, povidla, tvaroh, čokoláda, kakao, krémy, ovoce, šlehačka… Budou dost sladké, nebojte. Fantazii se meze nekladou.
Anebo i naslano. Taková palačinka naplněná šunkou a sýrem, je taky dobrota! Já miluju se špenátem a vejci.
Prostě to je usmažené těsto, ze kterého se dají udělat různé skvělé kousky k jídlu, jen to chce trochu fantazie a dobře nakombinovat chutě.
I zapečené, polité třeba pudinkem, jsou výborné. Zapékám většinou až druhý den. A spíše pak slané. Mám z jednoho výrobku dva různé obědy. Doporučuji.
Recepis
Suroviny
Na těsto
- 480 g hladké nebo polohrubé mouky
- 600 ml mléka
- 400 ml vody
- 4 celá vejce
- 5 lžic rozpuštěného másla nebo 4 lžíce oleje
- 5 g soli /cca 1 lžička
- tuk na smažení
Na náplň
- cokoliv, co máte rádi
Finální postup
Do mísy (nejlépe s víkem, které má otvor) nalejte mléko, vodu, olej a rozklepněte vejce. TEKUTINY DEJTE AKORÁT, ODMĚŘTE, NE VÍCE.
Přisypte i všechnu mouku. Já šlehám ručním elektrickým šlehačem s drátěnými metličkami a vše v jednom kroku vyšlehám. Právě k tomu je dobrá tato (nebo podobná) mísa – nic nikde nestříká, těsto je totiž velmi řídké. Díky tomu mohou být palačinky tenké, těsto se velmi dobře rozlévá po pánvi.
Pokud nemáte šlehač a mícháte ručně, mouku přisypte až rozmícháte metlou mléko, vodu, vejce, sůl a olej.
Nechte 15 -30 minut stát, těsto lehce nabobtná, malinko zhoustne nasátím tekutiny do mouky.
Připravte si menší pánev o průměru 22-24 cm. Volba tuku na smažení je na vás. Vynikající jsou na přepuštěném másle. Nejjednodušší to je s olejem; stačí odlít z lahve do misky a štětcem vymazat pánev na každou novou palačinku.
Tuhý tuk si rozpusťte v misce. Proč takto? Palačinky nebudou vůbec mastné, toto je zcela dostačující tukový film na pánvi aniž by se přichytily.
Štětec (mašlovačka) musí být vyrobena z přírodních vláken nebo ze silikonu, jinak se usmaží taky.
Naberte menší naběračkou těsto a nalejte na rozpálenou pánev. Krouživými pohyby nechte rozlít po celé ploše dna. Palačinky mají být tenké a tímto toho docílíte. Asi po 2 minutách obraťte obracečkou na druhou stranu, dosmažte – těsto bude již tužší a půjde to dobře. Povrch má být narůžovělý nebo místy s okrovou mozaikou.
Nadhazovat a vrátit zpět na pánev je již bravurní kousek… To opravdu nedělám. Smažte z každé strany 2-3 minuty.
Naopak, toto se stane, když omastku dáte mnoho. Dostane se mezi i na rozlévané těsto, navíc jsou palačinky pak velmi mastné a nevzhledné.
Hotové palačinky odkládejte na větší talíř. Čím je naplníte, záleží jen na vás. U nás vítězí džem nebo ovoce. Můžete je posypat po smotání práškovým cukrem, ozdobit šlehačkou, čokoládou, javorovým sirupem.
Vždycky se rozhlédnu, co doma mám. Kdyby nic nebylo, i samotné kakao nebo skořicový cukr jsou moc dobré.
Někdy dělám ruličky, jindy naplním, přehnu na půlku a pak na čtvrtku.
Přeji dobrou chuť.
Vaše Lida ❤
Jsou vyborne! Delala jsem je dnes, jen z polovicni davky, a byly hned pryc. Partner, ktery normalne palacinky moc neji, nam snedl pulku, ze “pry jsou dnes nejake lepsi” 🙂 Priste udelam rovnou z cele davky, uz se nebojim, ze by zbyly…
To mám radost! 🙂
Dobrý den. Chtěla bych je zkusit udělat z pohankové mouky nebo mixu pohanka-špalda. Jak prosím upravit poměry tekutin? Sajou tyto alternativní mouky více nebo méně? Děkuji!
Budete to muset vyzkoušet, neměl by to být problém. Zkuste tekutiny méně a postupně přidejte. Ze samotné pohankové jsem je nikdy nedělala.