Zakysané výrobky v těstě připomínají chutí kynutá těsta, pokud pečete jen s práškem do pečiva.
Tento koláč, „buchtu“ na plech, peču dlouhé roky a vždy má úspěch. Není vůbec možné, aby se nepovedla.
Původně měl ingredience poskládané trochu jinak, ale syn se jistého času rozhodl, že na koleji občas o víkendu upeče něco domácího, co měl rád. To byly, a stále jsou, buchty a koláče…
Jenže na ty by si netroufl, tak alespoň něco, co by je trochu připomínalo. Nevím, jestli hlavně nechtěl ohromit jednu slečnu…
„Poskládala“ jsem suroviny tak, že všeho je stejné množství – jogurtu, mouky a cukru. Cukr jsem začala časem ubírat, koláč je hodně sladký. Moje požadavky na sladkou chuť a denní dávku cukru se dost změnily. Nehledě na to, že si dodá člověk cukrem velikou dávku energie, kterou je pak potřeba spálit. A to je pak kilometrů běhu nebo chůze.
Pokud tedy chce člověk i za rok projít dveřmi a neměnit celý šatník…
Můžete si udělat jak velký chcete. Já podle váhy velkého kelímku s jogurtem, který zrovna mám. Když peču z 500 g jogurtu, mouky je rovněž 500 g, cukru dávám méně, vejce dám také jen jedno, ale pokud jsou vejce malá, pak dvě a přisypu ještě k jednomu prášku do pečiva další trošičku ze druhého balíčku.
Do 400 g jogurtu stačí stále jen jedno vejce. Bílkovinu dodává do těsta i jogurt.
Můžete na těsto naskládat jakékoliv ovoce, čerstvé nebo kompotované. A drobenku obohatit třeba skořicí, ke švestkám jako stvořené. U nás ovoce na koláčích i řezech (hoodně krému a ovoce) všeho druhu vede.
Koláč je vláčný, vlhčí a vydrží i druhý den krásně měkký.
Jogurtový koláč s ovocem
Suroviny
Na drobenku
- 100 g polohrubé mouky nebo hladké
- 100 g cukru krupice
- 60-70 g másla z lednice
- 1 lžičku skořice, pokud máte rádi
Máslo pokrájejte na menší kousky a vše rukama lehce promněte v misce do podoby drobenky. Pozor – ať si neuhnětete jednolitou kouli. Nejlépe se pracuje s máslem vychlazeným, tuhým.
Na těsto
- 320 g jogurtu
- 320 g polohrubé mouky, může být i hladká
- 320 g cukru krupice – většinou dám jen 150-200 g
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- cca 300-400 g ovoce dle chuti
- 4 g soli
- volitelné – 3 lžíce oleje nebo másla /nedávám
Finální postup
Nejprve si připravte ovoce – omyjte, rozkrájejte, vypeckujte, oloupejte podle zvoleného druhu.
Nebo použijte kompotované. To po otevření lahve nechte na cedníku vykapat, ať nemáte mokré těsto.
Vymažte velký plech olejem nebo jiným omastkem a dobře vysypte polohrubou nebo hrubou moukou.
Nyní do mísy vyškrábněte jogurt z kelímku, přidejte cukr a rozklepněte i celé vejce. Metličkou prošlehejte na poměrně hladkou hmotu. Malé hrudky nevadí.
Někomu se zdá koláč bez tuku „není to ono“ (my ho máme takto moc rádi); v tom případě přidejte pár lžic oleje nebo másla. Tři naprosto stačí – v tučném jogurtu je tuku poměrně dost.
Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí, dobře promíchejte. Teď můžete těsto nalít na pekáč. Špachtlí nerovnosti trochu uhlaďte.
Po celé ploše koláče rozmístěte rovnoměrně ovoce a zasypte drobenkou.
Pečte na 175 °C horkovzduch asi 35 minut. Nebo na spodní a horní ohřev na 180°C.
Pokud použije mouku polohrubou, je koláč více pórovitý, s hladkou je jemnější, ale ne tak „načechraný“.
Dobrou chuť.
Vaše Lida
Dobrý den, mám jen dotaz zda v receptu nechybí nějaký tuk? Zkoušela jsem ale koláč je celkem suchý. Mam úplně stejný recept ale s olejem a zdá se mi lepší chuťově. Děkuji
Nedávám. Ano, jsou recepty i s tukem. 😊
Dobrý den,
chci vyzkoušet, ale mám dotaz. Můžu použít i mražené ovoce a jak s ním pracovat ? Děkuji moc předem za info.
Soňa
Dobrý den.
Z mraženého ovoce mám rada spíše to drobnější – borůvky, rybíz, angrešt atd. Nechávám jen lehce povolit, a pak ihned použiju.
Dnes jsem ji opět po dlouhé době dělal, na základě tohoto aktualizovaného receptu, výjimečně s jahodami 🍓… a je… VYNIKAJÍCÍ! 😋 Musíme se doma udržet, abychom ji nesnědli celou hned horkou z plechu! 🙈
To mám radost! 🙂 A děkuju za pochvalu. ❤️
Je opravdu výborný 👍nám stačí taky opravdu míň cukru
Děkuju. 🙂