Čatní se musíte naučit mít rádi. V našich končinách smíchané ovoce a zelenina do sladkokyselé chutě, navrch vše okořeněné orientálním kořením, nebývalo až tak obvyklé. Byly doby, kdy se ho ani u nás doma nikdo netknul… Jen já.
Ano, ano – časy se mění. Všude.
Čatní má svůj původ v Indii – slouží jako dochucovadlo hlavního jídla a dobře doplňuje třeba jeho fádní chuť. Má mnoho podob a variací – ostré, pikantní, pálivé, více sladké… Připravuje se ze zeleniny, ovoce, cibule, rozinek, octa, koření atd. Já volím varianty lehce pikantní, méně pálivé.
Letos zahrada nadělila úrodu broskví. Přidala jsem k nim mladé bulvičky fenyklu, řapíkatý celer a cibuli; ochutila. Můžete si vytvořit svůj mix, ale nikdy nezapomeňte přidat cibuli. Chuť celého výrobku má být vždy sladkokyselá. Trochu to přežeňte – aby to bylo za hranou, trochu všeho „moc“– čatní se má správně nechat pár týdnů ve sklenicích rozležet a nechat prolnout všechny chutě navzájem.
Další možnost jiné kombinace výborného čatní zde. Doporučuji si rozmyslet, jaké druhy ovoce se zeleninou smíchat. Třeba jablka se hodí ke všemu.
1 lžička = zarovnaná kávová, NE vrchovatá
1 lžíce = zarovnaná polévková, NE vrchovatá
Recepis
Suroviny
- 1200 g oloupaných broskví – dají se použít i neloupané
- buď 360 g fenyklu nebo červené papriky na kostičky pokrájené
- 400 g řapíkatého celeru na tenké plátky
- 200 g pokrájených jablek, lze i se slupkou
- 300 g červené cibule / nebo bílé či mix
- 5 lžic oleje
- 4 stroužky česneku
- 4-5 kávových zarovnaných lžiček soli
- 375 ml vinného octa (nebo jablečného)
- 5 lžic octa Balsamico
- 500 g cukru – z toho ponechat 2 lžíce na pozdější smísení s pektinem
- možno přidat i 100 až 200 g rozinek, v tom případě uberte cukr
- 7 g želírovacího přípravku – zde citrusový pektin
Na fotografii mix řapíkatého celeru a červené papriky.
Koření do čatní
- 2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 3 polévkové lžíce nasekaného čerstvého tymiánu (nebo 1 kávová sušeného)
- 2 lžičky chilli kousků – můžete dle chuti přidat i více, lze nahradit pálivou paprikou
koření volitelné
- 1/2 lžičky římského kmínu mletého
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky pepře
- 1/4 lžičky tlučeného badyánu
Finální postup
Ovoce a zeleninu nejprve omyjte a propláchněte na cedníku. Vše pokrájejte na malé kousky. Pokud budete broskve loupat, spařte je krátce ve vroucí vodě – slupka jde pak velmi dobře a lehce stáhnout.
Na oleji osmažte na půlměsíčky pokrájené cibule. Malá může být i na kolečka.
Až zesklovatí, přisypte cukr…
… a nechte rozpustit za pilného mícháni, dokud lehce nezkaramelizuje – NE úplně dohněda. Pozor na to, ať ho nespálíte. Nelekejte se množství cukru – surovin je kolem 3 kil !
Pokud budete přidávat s ostatními surovinami rozinky, cukr uberte alespoň o 100 g.
Zalejte oběma octy a přidejte všechny jemně pokrájené ingredience, koření a sůl.
Za stálého míchání přiveďte k varu a povařte asi 30-40 minut za mírného probublávání. Ke konci přisypte odložený cukr dobře promísený s pektinem a vařte ještě asi 3-5 minut.
Citrusový pektin – viz foto.
Čatní se vaří tradičně dlouho, i hodiny (záleží na množství surovin a velikosti hrnce) – až do zhoustnutí. Já jsem se ale nechtěla se zbavit úplně veškeré „šťávičky“ z ovoce a zvolila tento postup.
Můžete klidně pektin vynechat a uvařit tradičním způsobem – vařit na mírném plameni do požadované hustoty. Zrovna zde ho je opravdu malé množství.
Čatní naplňte do řádně vymytých sklenic, očistěte hrdla a uzavřete víčky. Otočte dnem vzhůru a 6-10 minut nechte stát na víčkách. Kdo má obavu, aby se nezkazilo, může sterilizovat na 80°C 20 minut.
Čas si kontrolujte – ať nemáte zatuhlé čatní ve víčkách a prázdné dno sklenice.
Miluju čatní na chleba i sladké pečivo pokryté šunkou nebo přírodním sýrem. Nebo ke grilovanému masu… Vyzkoušejte! Přírodní domácí žervé typu Lučina zde.
Anebo takto s paprikou místo fenyklu…
Vaše Lida ❤
Milá Lído, dělala jsem čatní podle vašeho receptu, měla jsem hodně broskví a chtěla jsem zkusit něco netradičního, a velmi se povedlo, krájení všeho tedy zabralo dost času, ale výsledek stojí za to. Díky za tento recept i všechny ostatní! Pravidelně peču i váš bourák a mrkvový chleba a nemájí chybu.
Dobrý den, Jitko.
To mám opravdu velkou radost. 🙂