Tak se tak neustále někam dál propékám a mám z toho fakt neuvěřitelnou radost. A zároveň poznávám nové lidi.
Tomáše Kroulíka a Aleše Heinze jsem poznala na Pecnu – občas utrousili nějakou poznámku, zároveň velmi vtipnou. A to já miluju – určitou nadsázku. „Pan kečup“ (Aleš) mi utkvěl v hlavě.
Třibřichy
Ty poznámky mě velmi zaujaly, protože to byly ty tzv. vědomostní – vždycky jsem se dozvěděla PROČ jsou věci tak či onak. Záhy jsem zjistila, že existuje jejich facebooková skupina Daily Bread.
A tam jsem se teprve doopravdy dozvěděla, s kým mám tu čest – se skvělými pekaři. A hlavně znalci tématu. Sehnat nové informace o pečení ve světě není problém, pokud dobře vládnete nějakým světovým jazykem. Toho jsem bohužel zůstala ušetřena, a tak jsem nadšená z jakékoliv informace a zkušenosti. Občas jsme si napsali.
U toho by asi zůstalo, kdybych nezačala letos péci sladké kváskové pečivo. Chleba není pro mě žádný problém, ale na tomto poli jsem stále žák, byť se mi s tuhým kvasem lievito madre daří…
A co nečtu?
Kluci pořádají workshop Základy sladkého pečení! Tam prostě musím – přesvědčit se, že „jedu“ dobře a něco se dozvědět. Aleš je totiž specialista na kynuté sladkosti – byl na zkušenou i v anglických pekárnách. Přiznám se, že jsem je oba taky chtěla poznat…
Jeli jsme s kamarádkou do Třibřich. Každá v jiném stupni vývoje – Maruška naprostý laik, já mírně pokročilá. A dobře jsme udělaly!
Co nás čekalo?
Parta báječných lidí v Tomášově pekárně a dva skvělí pekaři.
Aleš Heinz
Tomáš Kroulík.
Vyráběli jsme těsto kvasové na buchty (které se dá použít i jinak), japonský mléčný chléb Hokkaido s polišem a máslovou briošku z droždí. Aleš je jedinečný trpělivý mentor – porozumí opravdu každý, byť nic nepřirovnává ke kytičkám ani ke zvířátkům.
Dozvíte se všechno, co potřebujete vědět pro úspěšné kynuté sladké pečení a všechno hlavně uvidíte, vlastnoručně vyzkoušíte. Pět lidí v kurzu je tak akorát, aby byl čas pro každého. Upečené výrobky si odvezete na konci domů. A ještě skripta srozumitelně sepsaná k procesu, včetně receptů. Což jinde nebývá pravidlem!
Kdo se bojíte, máte strach ze svých schopností, z neúspěchu, jděte na nějaký kurz. Teda ne na „nějaký“ – osvědčený, kde se opravdu něco naučíte. A krk dám za to, že tady rozhodně ano!
Pořádají zde i kurzy o pečení kvasového chleba – to je Tomášova parketa.
Co nám to dalo?
Maruška začátečnice ihned po kurzu peče jako divá, rovnou hned kvasové buchty – a povedly se jí. Já jsem si utříbila svoje postupy a začala péci s naprosto studeným nerozpuštěným máslem v kvasovém sladkém těstě (což bych možná ani nezkusila, kdybych to neviděla na vlastní oči – starého psa novým kouskům nenaučíš…)
A zjistila, že i na sladké kváskové těsto je lednice báječná věc – pečete kdy chcete. A chuť je jiná, ještě lepší.
Závěr:
Jestli hledáte opravdu dobrý kurz, určitě jeďte do Třibřich. Pro mě byl i velkou inspirací k novým receptům.
Poznámka: u Tomáše si můžete objednat po domluvě chleba na nějakou svoji akci – Naše dobrá pekárna . Ochutnala jsem – budete nadšeni!
Dobrý den.
Tohle je přesně to, co jsem potřebovala.
Liduško, prosím, kontakt na ně je jenom na FB? Na internetu jejich stránky nemůžu najít.
Děkuju
Ola
Dobrý den, Olo.
Ano, kontakt mám jen tento. Na těchto stránkách zveřejňují i datumy kurzů. Myslím, že se jim tam dá poslat určitě zpráva. Kluci jsou báječní!
Dekuju moc za info. Ola
Není za co! 🙂
To zní naprosto skvěle, škoda že je to z ruky.
Dobry den, jeste jednou bych rad Lide podekoval za krasny clanek o nasich workshopech a na adresu pekarskeworkshopy@gmail.com muzete psat jakekoli dotazy ohledne workshopu. Diky
T.