Ani jsem netušila, jak máme blízko rodinný mlýn Korunka. Vlastně první kontakt byl mlýn versus já – líbila se jim moje fotka chleba na instagramu. Jsem člověk velmi zvídavý – ihned jsem firmu vygůglila. A zjistila, že to je od nás coby dup. Peču velmi často z předměřické mouky, jsem spokojená, ale chtěla jsem už nějakou dobu vyzkoušet jinou. A proč ne tuto, že?
Tato snese více tekutiny, je savější, a tak bylo jasné, že vznikne chleba s nově vymyšlenými originálními poměry. A vyšlo mi jako jednoduché a velmi dobré (když nechci moc přemýšlet a upéct jednoduchý chleba) toto: 2–3–4. To znamená 2 díly čerstvého kvásku (rozkvasu), 3 díly tekutiny a 4 díly mouky. vznikl tento chleba s novými poměry 2–3–4. To znamená 2 díly kvásku, 3 díly tekutina a 4 díly mouky. Jako u každého poměru dílů si uděláte, jak velký chleba chcete. Je to 80% hydratace, ale s těstem se pracuje naprosto báječně.
Chtěla jsem cca ¾ kilový chleba. Dílů je celkem 9, tedy 750 : 9 = 83 (zaokrouhleno na 90). Jeden díl je 90 g čili 2 díly rozkvasu je 180 g, 3 díly vody je 270 g a 4 díly mouky je 360 g.
Můžete si zvolit za 1 díl jakoukoliv jinou váhu. A protože těch dílů je vždy 9, tak si rovnou zkuste, jak velký by to byl chleba – když 100 g (100 x 9), těsto bude vážit 900 g, když 150 g, už bude větší 1350 g, Jako u každého poměru dílů si stvoříte jak velký chleba chcete, s 80% hydratací; přesto s těstem se pracuje naprosto báječně, ani to moc nepoznáte, že tekutiny je více.
Recepis
Chtěla jsem cca ¾ kilový chleba. Jeden díl je tedy 90 g, čili 2 díly rozkvasu 180 g, 3 díly vody 270 g a 4 díly mouky 360 g.
Můžete si zvolit za 1 díl jakoukoliv jinou váhu.
A protože těch dílů je celkem vždy 9, tak si rovnou zkuste, jak velký by to byl chleba (nebo jaký chcete). Například když bude 1 díl 100 g (100 x 9), těsto bude vážit 900 g, když 150 g (150 x 9), už bude větší – 1350 g atd. Až se vám váha bude líbit, rozpočtěte si jednotlivé položky podle vzorce 2 – 3 – 4. Na 100 g mouky dejte 1,6 – 2 g soli, kmínu přiměřeně dle vlastní chuti.
Suroviny
Na rozkvas
- 1 lžička žitného kvásku
- 80 g vody
- 80 g žitné mouky (míchám napůl celozrnnou a chlebovou)
Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), přikryjte a asi za 8 hodin bude při pokojové teplotě rozkvas hotový.
Na těsto
- všechen rozkvas
- 240-270 g kefíru napůl s vodou / množství dle savosti vaší mouky!!!
- 360 g pšeničné mouky – 200 g pšeničné chlebové a 160 g obyčejné hladké 00 nebo 150 g pšeničné grahamové a 210 g hladké obyčejné, můžete dát jen samotnou chlebovou
- 8 g soli
- 1 lžička kmínu
- 1 ošatka na ¾ kg chléb
Finální postup
Kvásek, kefír s vodu a mouku zamíchejte v míse, přikryjte. Někdo používá dánskou metlu, já ruku nebo vařečku. Nechte proběhnout 45 minut autolýzu, správně řečeno fermentolýzu, protože jste přidali k mouce a tekutině i kvásek.
Pokud používáte jinou mouku, opatrně s vodou – moje ze mlýna snese daleko více vody. Nelijte hned tedy všechnu!
Poté přidejte sůl s kmínem a polejte ještě asi 2 lžícemi vody. Hněťte robotem 8-10 minut.
Těsto přendejte do připravené nádoby vytřené olejem a zde během 2 hodin 2x přeložte po 40 minutách. Nebo tak dlouho, dokud těsto nezvětší objem o 80%.
Tady jsou v mouce vidět drobné částečky, ač není to chlebová pšeničná celozrnná. A s 80% hydratací po několika překladech drží těsto krásně pohromadě.
Nyní vyklopte na pomoučený vál, stočte požadovaný tvar do vysypané ošatky žitnou moukou a škrobem „pohlaďte“ bochník Vršek těsta v ošatce poprašte jemně hladkou moukou a vložte do plastového boxu. Nechte kynout asi 1 1/2 až 2 hodiny v teple, opět musí zvětšit objem o 80-90%.
Nyní si vykynutý chleba připravte na pečení dle zvolené metody – v malé remosce 45 minut zde. Nebo v troubě zde, či litině zde.
Chleba je moc dobrý a řekla bych, že kefír s vodou těmto moukám velmi svědčí. Vláčný, voňavý a moc dobrý chleba. Opravdu si pochutnáváme. Krásně vláčná a pěkně zbarvená střída.
Vaše Lida ❤
Super čítanie a povzdych…mať tiež tak blízko dobrý mlyn… 🙂 Pekný deň
Dobrý den, Lubo. 🙂
Děkuju, mám radost, že se líbí i čtení.
Přeju slunné dny i v duši. 🙂
Ludmilka, prosim Vás keď chcem chlieb upiecť za pomoci LM, koľko by som ho mala dat do cesta? Ďakujem Jana.
Jani, tak o 1/4 méně.
Pani Lidka,viem že to nepatri do tejto sekcie.Chcem si na Amazone objednať ten Lodge Double. Je to ten Lodge 4,7 Liter ? Stačí mi jednoslovna odpoveď. Krásne dni aj Vám 🙂
Ano. 🙂
Liduš, chleba vypadá nádherně. krásně jsi opět popsala mouku ze mlýna, v duchu jsem si přivoněla k moukám a byla moc ráda, že je tak úžasná. Bohužel nevím, že by kolem nás byl nějaký mlýn. Ale … Děkuji za báječný recept.
Děkuju, Eliško. Dá se u nich objednat. 🙂 Kdybys chtěla náhodou vyzkoušet. 😁
Liduš, opět nádherně popsané,vůni mouky jsem díky tobě nasávala a usmívala jsem se. Mám radost, že máš mlýn blízko svého domova.Recept je opět bezvadně popsán a jsem si jistá, že chléb bude úžasný, jako všechny, které mám od tebe. Děkuji, že nás tak krásně rozmazluješ.
Jsem ráda, že má někdo radost. A i poděkuje… ❤️❤️❤️
Z vašich receptů a celého psaní je cítit radost.
Děkuji, že jste ji předala i pro mne!
❤️❤️
Lidko já mám mouky ze mlýna ve Veselí nad Lužnicí a jsem také velmi spokojená. Objednám a PPL přiveze ,je to paráda.Ať se dílo daří !
Bezva! Tak to je moc fajn. 😊
Hledám chléb, ke kterému bych měla recept v hlavě bez internetu. Teď sedí v remosce zadelaný z mouky z kamenného mlýna poblíž nás a opírá se o sklo. Už teď vím, že je to on. Děkuju moc za recept.
To mám radost! 🙂
Dobry den, prosim o radu. Pekla jsem dle receptu (pouze jsem zvysila hmotnost jednoho dilu). Testo krasne nakynulo, ale pri vyklopeni z osatky se chleba „roztelk“ a vubec nedrzel tvar. Bylo to velkym mnozstvim tekutiny, nebo je chyba jinde? Nekde jsem cetla, ze je mozne dat testo v osatce do mrazaku na cca 20 min pred pecenim….je to mozne? Diky moc za odpoved.
Jestli do ošatky byl vkládaný jako “normální”, tak pokud se po vyklopení roztekl, byl překynutý.
Tak jsem zadelala rozkvas… pak leju kefir, sypu gramahovou a prisla jsem na to, ze nemam hladkou obyc🤦♀️Tak jsem dala psenicnou chlebovou, tak jsem zvedava jestli se podari.
Vsechny Vase chleby jsou totiz uzasne❤️
Ať se dílo podaří! 🙂
Zdravím,ted skoro ráno jsem zadělala na rozkvas a když odeberu těch 18é na chleba a zbytek uložím na příště jak ho mám krmit?hned nebo druhý den,díííky..
Můžete ho uložit bez krmení do lednice nebo dokrmit a nechat zase aspoň půlku vykynout.
Zdravím zadělala jsem na rozkvas a když odeberu požadované množstí ,tak ten zbytek na příště mám hned nakrmit?díííky
Nemusíte.
Nemáte jinou mouku?