Zbylé bílky se dají upotřebit na mnoho způsobů. Toto je jeden z nich. U nás vede bílkové těsto a v něm vlašské ořechy. Mnoho ořechů!
Můžete přidat i lískové či jiné. Na konci budete mít lehké suchárky, které vydrží velmi dlouho, když je dobře usušíte a uložíte. Skládají se jen z bílků, trochy mouky, cukru a poměrně velkého množství ořechů. Zcela bez přidaného tuku, jen ten zdravý a velmi kvalitní v ořeších.
Bílkové ořechové suchárky
Suroviny
- 10 bílků
- 10 lžic cukru krupice
- 10 lžic hladké mouky
- 300 g ořechů – můžete nechat vcelku nebo nasekat na půlky
- špetka soli
Poměr zvolte jakýkoliv – kolik bílků zrovna máte. Na 1 bílek přijde 1 lžíce cukru, 1 lžíce mouky a 30 g ořechů. Množství ořechů můžete ještě lehce navýšit. Lžíce používám mírně navršené – malý kopeček.
Finální postup
Do mísy robota nalejte vychlazené bílky – z čerstvých domácích vajec vydrží v lednici syrové, dobře vychlazené na 2-4°C i 2 týdny bez úhony. Já postupně shromažďuji, třeba když peču cukroví nebo pečivo jen se žloutky.
Posypejte špetkou soli (lépe se šlehají) a celou dávkou cukru. Šlehejte na nejvyšší obrátky asi 10 minut – dokud sníh není pevný a neutvoří špičky.
Do hotového vařečkou lehce zapracujte mouku a ořechy. Nemíchejte razantně, jen jemně a ne dlouho. Zbavili byste se všech kypřících bublin vzduchu ze sněhu a upečený korpus by nebyl nadýchaný, ale hutný.
Připravte si velikostně vhodnou nádobu na pečení – buď na biskupský chlebíček (prodávají se různé velikosti, i poměrně velké) nebo na více bílků vyšší menší pekáček (já mám s keramickou vrstvou uvnitř). Můžete vymazat a vysypat moukou nebo raději vystelte pečícím papírem – zcela určitě se těsto nepřilepí a dobře se upečené vyklápí. Napoprvé doporučuji s pečícím papírem.
Rovnoměrně rozetřete vzniklou hmotu, nemačkejte ani neudusávejte.
Pečte na 150 – 160 °C přibližně 45 minut. Píchněte na zkoušku špejlí do moučníku, zdali je pečený – nemá být ulepená těstem nebo se lesknout od bílků.
Nechte pekáček asi 10-15 minut na mřížce chladnout a pak vyklopte, eventuálně sloupněte papír z upečeného korpusu. Až po úplném vystydnutí (klidně počkejte na druhý den) nakrájejte kráječem asi 1 až 2 cm silné plátky. Nebo ostrým nožem. Netlačte.
Vyskládejte na plech (plechy) – stačí malé mezery mezi plátky a sušte v troubě na horkovzduch při teplotě 70 – 80 °C asi 5-6 hodin. Je to pouze orientační čas, vše záleží na vaší troubě, jak dobře drží teplotu. V této době asi 2x obrátím strany plátků.
Mohou se usušit i v domácí sušičce na ovoce dle návodu.
Plátky nesmí po usušení lepit. Ztvrdnou a dají se uložit (i na půl roku) do dózy s víkem, aby nenavlhly.
Moc dobré jsou namočené ve sladkém víně nebo v kávě či čaji. Kdo má zdravý chrup, dají se chroupat samotné. Je to jeden ze zdravých lehkých moučníků díky poměrně velkému množství ořechů.
Tento “kolac” doma milujeme. Mnozstvo rozdelim do dvoch foriem na biskupsky chlebik namiesto plechu. Po vychladnuti na dalsi den sa kraja super. Dakujem za vase recepty 💕
Dobrý den. 😊
Ano, jde to i takto. Podle počtu bílků vyberu formu nebo formy. 😁 U nás máme rádi moc.
U nás tomu říkáme žiletky. Vždycky to pekla moje „náhradní“ babička a s mandlemi ve forme na biskupský chlebíček. Pak to nakrájela na kráječi na chleba a sušila v troube. Jen už mě to nestihla naučit pořádně, tak to okoukam u Vás. Dekuji…
Ano, je to tvrdé. Ale moc dobré! 🙂
Liduško bílkové suchárky jsou opravdu k sežrání, dělám je už po několikáté, škoda, že zde nemůžu vložit fotku.
Škoda…
Ale můžete na moje FB stránky Vůně chleba. 🙂
https://www.facebook.com/2148610055406601/posts/2808738462727087/?d=n