Recept mé moravské maminky – vždycky to pro mě byly nejlepší koláče na celém světě. Jmenovala se Františka a všichni ji oslovovali Fanda.
Maminka do koláčů nic nevážila. Pekla je často a velikosti hromádek surovin do mísy měla léty dokonale nacvičené v oku. Ale vánoční cukroví či jiné dobroty vážila poctivě.
Postup jsem nezměnila, je autentický.
Takto nějak mi „navážila“ tento recept:“Nasypé do mise tak pul kila móke. Namiché jo – hladkó s polohrubó, ale dé vic ty hladky. Dé tam tak 1/4 litro vlahyho mlika, rozmiché v něm prvně 3 žlótke, kup za 30 haliřu kvasnic, rozpuštěnyho sádla tak do deseti dek – ať néni vřely!, vic né, pár lžic cukro… Li mliko pomalo, ať nehotopiš mlynářa! „
Maminka už nežije, narodila se se na začátku první světové války, v roce 1914. Vyprávěla mi, že když poprvé uviděla svého tatínka, který se vrátil po letech jako vysloužilý voják, plakala a bála se toho cizího pána…
Určitě by měla radost, že někdo peče podle ní tyto skvělé vláčné koláče – třeba vy.
Maminka, 28 roků.
Říká se jim u nás i toplovany (tuplované), jinde dvojctihodné, protože mají dvě náplně. To si v dřívějších dobách každá chalupa nemohla zdaleka dovolit ani o posvícení, jedna náplň musela stačit. Proto se možná do názvu dostal výraz dvojctihodné nebo tuplované – pro zvýraznění výjimečnosti koláčků.
Tuplované koláče mé maminky
Suroviny
Na tvarohovou náplň
- 500 g kvalitního tvarohu – ne z vaničky
- 3 žloutky nebo 1 celé vejce a 1 žloutek
- 4 vrchovaté lžíce cukru
- citronová kůra – ½ lžičky, nejlépe čerstvě strouhaná
- 50-100 g rozinek dle libosti – ty můžete předem namočit do rumu a pak scedit
- 1-2 lžíce citronové šťávy, čerstvě vymačkané, lze nahradit citronovou trestí
- pár lžic mléka nebo rumu na případné zředění tvarohu
V míse všechny suroviny důkladně smíchejte. Pokud se vám bude zdát náplň tuhá, přidávejte po lžících rum nebo mléko. Opatrně – tvaroh nesmí téci!
Na drobenku
- 80 g másla
- 100 g cukru moučky
- 100 g mouky – hladkou a polohrubou napůl
Vše promněte lehce rukama v misce. Máslo použijte přímo z lednice, lépe se drobenka zpracovává a neutvoří se jednolitá koule.
Na těsto
- 500 g mouky – 350 g hladké a 150 g polohrubé
- 3 žloutky
- 100 g rozpuštěného sádla
- 200-250 ml vlažného mléka
- 80 g cukru
- 1vanilkový cukr
- 30 g droždí
- špetku soli
- 1/2 lžičky citronové kůry, nejlépe čerstvě strouhané
- na špičku nože muškátového květu
- 1 sklenici povidel nebo půlky meruněk, švestek či jiné ovoce
Finální postup
Nejprve si připravte velmi jednoduše kvásek. Do mísy od robota nasypejte mouku, udělejte v ní rukou důlek, vlijte 2/3 mléka. Do tohoto „jezírka“ rozdrobte droždí. Ze stran postupně vmíchejte do mléka trochu mouky, dokud nevznikne uprostřed důlku řídké těsto jako na lívance. Poprašte je moukou a nechte v teple 20minut až ½ hodiny vzejít. Vršek peřinky na kvásku popraská.
Poté v necelém zbytku mléka rozšlehejte žloutky a přilijte k vzešlému kvásku. Mouky mají různou savost, nemusí být všechno mléko potřeba. Vždy nechávám cca 30-50 ml stranou. Ani vejce nejsou všechna stejně velká a ty se započítávají mezi tekutinu.
Rovněž tak rozpuštěné sádlo. Přidejte i citronovou kůru s oběma cukry. V robotu na nižší rychlost hněťte asi 15-20 minut.
Nyní nechte přikryté těsto vykynout, asi 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, trochu rukama roztáhněte do obdélníka a rozdělte na 2 kusy, ty pak na 4 „nohavice“.
Z nich nakrájejte 24 až 25 přibližně stejných kousků. Odděluji stěrkou na těsto. Můžete zpracovat do kuliček. Nechte je chvíli odpočinout.
Pak rozválejte nebo „rozplácněte“ každý kousek těsta rukou a naplňte lžičkou tvarohové náplně.
Zabalte jednotlivé kousky – povytáhněte těsto z boků koláčů kolem tvarohové náplně a cípky prsty přetahujte jemně přes tvaroh. Zamotejte a přitiskněte. Uložte spojem dolů na plech a mezi koláči nechte rozestupy, nakynou! Plech si předem vymažte nebo vyložte pečícím papírem.
Nechte vykynout, viditelně musí zvětšit objem – za cca 30-45 minut.
Budoucí koláče na plechu.
Poté do koláčů vytlačte důlky – mám dřevěné „tlačítko“. Můžete i omoučeným vajíčkem.
Přiměřenou silou.
Nyní potřete okraje koláčů rozšlehaným celým vejcem. Lze využít na potření jen samotné bílky zbylé z vajec do tvarohu, ale lepší barvu mají po celém vejci.
Do důlku lžičkou vložte povidla nebo ovoce (třeba půlku švestky nebo meruňky).
Posypte máslovou drobenkou – nemusí být, nechte znovu krátce dokynout na plechu.
Pečte v troubě na 170°C na horkovzduch cca 15-20 minut nebo horní dolní ohřev na 175°C.
Sundejte koláče z plechu hned po upečení a nechte vystydnout.
Koláče jsou nadýchané, péřové a vydrží dlouho měkké. Myslím, že díky sádlu. Nikdy nemají dlouhého života… Nejlepší na světě – pro mě.
Se sezónním ovocem.
Vaše Lida s maminkou ❤
Děkuji – a myslím že i za ostatní – za parádně ukázkový recept s fotkami. Podle takovéhoto receptu už se musí všechno podařit. Je od Vás velice milé, že se s námi dělíte o rodinné recepty a ještě si dáte tu práci vše krásně nafotit. Recept si ukládám a určitě využiji tohle těsto i na balené buchty s povidly. Ještě jednou díky a přeji hodně úspěchů. Věra
Dobrý den, Věruško. 😊 Děkuju za pochvalu. ❤️ Moc dobře si pamatuju, jak jsem tápala kdysi v receptech…
A když jsem se učila před 3 roky péči chleba, znovu.
Tak jsem poslal recept dceři a ta ho dala své dvanáctileté dceři, která ho dnes vyzkoušela. Sama to zvládla a byly prý výborné. I když jsem je viděl jen na fotce, měl jsem velkou radost, že je vnučka Anička tak šikovná. A jen dokazuje, že recept zvládne i začátečnice. Díky za něj, Lidko!
Ahoj Ivane. 🙂
Děkuju!
To mám radost, že máš tak šikovnou vnučku. Pozdravuju dceru i Aničku. ❤️
Velmi pekne dakujem za krasny rodinny recept s komentarmi. Maminka bola zrejme uzasna zena a super kucharka. Nech sa aj vam dari a delte sa aj nadalej s nami s vasimi receptmi
Děkuju! Byla… ♥️
Krásné, báječně popsané, nafocené – děkuji za inspiraci, asi se do toho odpolko pustím 🙂
Jani, ať se povedou! A děkuju. 😘 Pak se pochlubte.
Dobrý den,prosím chtěla bych se zeptat na fandiny koláče,dá se večer udělat těsto a dát do lednice a druhý den s ním pracovat až přijdu ve 14 hodin z práce? Děkuji
Jani, já jsem kvasnicové těsto nikdy do lednice nedávala, bohužel nemám žádnou zkušenost.
Ale myslím si, že to jde. 😊
Dnes jsem nechala těsto v lednici přes noc a výsledek perfektní. Nechala jsem nejdřív asi 30 min kynout venku a pak do lednice. S těstem se mi pak i mnohem lépe pracovalo při plnění. 50 koláčů bylo za 10 minut pryč. ❤️ Recept miluju, dekuju.
Super! A děkuju. ❤️
Děkuji za super recept! Prave si na jednom z kolacku pochutnavam. Miluju borůvky, tak jsem vrch jimi posypala ( na vsechny mi totiz nezbyly povidla) a je to lahoda 😉
Vendulko, mám radost! 😘 Taky někdy dávám místo povidel ovoce – půlky meruňek, švestek, co zrovna mám.
S borůvkami jsou určitě mňám. 😋
tento recept je hotový poklad…
Děkuju. ❤️ To by měla maminka radost.
Dobrý den paní Liduško,
peču koláče podle Vašeho receptu a jsou dokonalé. Mám dotaz kolik sušeného droždí bych měla použít místo čerstvého? Děkuji za odpověď.
Zákeží na výrobci, jak velké má balení. Většinou to bude 1 balíček.
Dobrý den, chtěla bych těsto udělat v pekárně. Můžu do ní nasypat všechny suroviny hned na začátku a pustit program na těsto? Nebo to mám dělat také po částech jak píšete v receptu? Vypadají krásně a už se mi sbíhají sliny, nerada bych udělala hned na začátku chybu 🙂
Určitě! Často dělám v pekárně. Prvně všechno tekuté, na to mouku, cukr, droždí doprostřed a do rohu sůl. 🙂 To asi znáte.
Dobrý den, Lído. Moc děkuji za recept. Tyto koláče pékávala má moravská prababička. Mám vzpomínky z dětství, kdy jsem k ní přišla na návštěvu, kynoucí koláče si hověly na každé volné ploše její malé kuchyňky a vzduchem se linula vůně kynutého těsta a tvarohové náplně :-). Moc ráda je vyzkouším.
Dejte vědět, jak se povedly. 😊
To je nejlepší recept, moc za něj děkuju, já i máma jsme ohromeny!
Já jiný na koláče nedělám. Vyzkoušené a osvědčené neměním. 🙂 Ale – chtěla bych vyzkoušet s kváskem.
Dnes jsem zkoušela s odkládaným LM. Moooc jsem byla zvědavá na výsledek. Všem chutnalo, roztáhla jsem těsto po plechu a nahoru dala tvaroh, povidla a drobenku.
Alenko, tak to mám velkou radost. 🙂
Paní Liduško … koláče … dokonalost sama. Pořád (roky) jsem hledala ten nejlepší recept. Marně. Ale u Vás jsem ho nalezla a moc za něj děkuji. Děkuji za to, že jste se o recept podělila s tak velkou komunitou. Děkuji ještě jednou. Během pár dní peču už po třetí.
Děkuji a přeji krásné dny.
Dobrý den, Evo. 🙂
Mám radost a maminka by určitě byla ráda, že chutnají.
Recept zde mám i na kvasové koláče – ty jsem zase dlouho ladila já. Jsem spokojená, jsou také lahodné, ale mnohem více pracné.
Ať se daří! 😘
koláčiky výborné…u nás pršalo..tak som si povedala, že vyskúšam a trošku sa pohrám s cestom…no dopadlo to tak, že nakoniec som v sobotu varila len polievku..skrátka celý víkend som jedla len tieto ohromné koláče..takže presne viem ako chutia čerstvé… ako za hodinu, za dve….večer a aj na druhý deň ráno…zodpovedne môžem potvrdiť že OHROMNE…sádlo som nemala, dala som maslo a olej 50/50 a dobrýýý….ďakujem
Tak to mám radost obrovskou! 😁 U nás, když se upečou, se taky jedí jen koláče. 🙂
Mám troubu elektrickou ne horkovzdušnou jak dlouho a na kolik stupňů péct.Děkuji
Dobrý večer. 😊
Mám taky elektrickou, ale jedna z možností je péci s horkým vzduchem. Tady se nastavuje teplota na nižší stupeň. Pokud máte jen spodní a horní topné těleso bez ventilátoru (horkovzduchu), zvyšte na 180 až 185 stupňů.
Moc děkuji za info.
koláče dnes odskúšané 🙂 super cesto, ešte som také nejedla! ďakujem za recept 🙂 pošlem aj foto, ak bude kam, dala som na FB… profil: Lubica Smolikova 🙂
Hezký den.
Mám velikou radost! Můžete dát fotku sem. 😊 Těším se! ❤️
https://www.facebook.com/vunechleba/
Dobrý den, koláče jsou naprosto luxusni, s těstem se krásně pracuje. Jen by mě zajimalo, co dělám blbe, že mi v troube vždycky popraskají a kouká z nich tvaroh
Nedáváte moc náplně? 😊
Těsto musí být i dobře vykynuté. A děkuji za pochvalu. ❤️
Prosím vás da sa z cesta vynechať žĺtky? Dcerka ma alergiu…
Dobrý den.
Určitě můžete, jen pak přidejte více mléka. Žloutky jsou z velké části taky tekutina, abyste neměla těsto tuhé. 🙂
Dobrý den,
dnes jsem Vaše koláče vyzkoušel, jsou VYTECNE! Musím také pochválit podrobnost receptu, jelikož jako muž oceňuji přesné dávkování a postup 😀 Jen do tvarohu jsem dal jen jeden žloutek a pekl jsem 19 min 🙂
Poprvé jsem zkoušel dělat kynuté těsto, tak jsem z toho měl mírný strach, ale povedlo se na vybornou!
Určitě vyzkouším i nějaký chléb 🙂
Dobrý den. 😊
To mám radost velikou! Ať se další dílo podaří. 💙
Tak opět výborný recept,já jen šetřím droždí tak dělám 12 hodinový polish a přidám 2 lžíce LM.No nemá to chybu a dávám máslo.Přítel sádlo nesmí ani vidět.Děkuji.
Udělala jste mi radost! ❤️
Moc Vám děkuju za tento recept. Je skvělý a všem koláče moc chutnají!
I s višňovou marmeládou jsou skvělé.
Také jsme si oblíbili chléb pro staré přátele a Očelický chléb. Jsou moc dobré a většinou se mi povedou, i když jsem začátečník. Vůbec ty záparové chleby jsou fajn. Zkoušela jsem je v litině i v remosce a oboje je vynikající.
Ještě jednou moc děkuju.
Jen ten chléb z bavlnky mi nejde a nejde. Už mám nafocený postup a pošlu Vám to hned jak se k tomu dostanu, jestli mi poradíte, kde dělám chybu.
Přeju hodně zdraví a dalších nápadů.
Jitka
OK. 😊 A děkuju.
Ešte som nepiekla, ale koláčiky vyzerajú famózne. Chcela by som skúsiť zo psenicneho kvasku. Aký pomer by som mala dať. Nemám skúsenosť meniť droždie na kvások 😊. Ďakujem.
Na blogu najdete Liduščiny koláče a ty jsou s kváskem. 🙂
Dobrý den,
dal by se zde použít slánek? A pokud ano, v jakém poměru?
Dekuji moc, hezký den.
P.
Šel.
Mrkněte se na Univerzální těsta ze slánku a tam si vyberte jeho množství, které se vám bude líbit k množství tuku v koláčích. Jsou tam podobná těsta. 🙂
Děkuji, mrknu.
Dobrý den, chtěla bych je konečně vyzkoušet, ale přítel kouká mlsně po ořechách:) Myslíte, že by šli dohromady i s ořechovou a makovou náplní?
Obě naráz bych nedávala, buď tu nebo tu. Každé těsto můžete jinak naplnit. 😊
Jj, to jsem myslela zvlášť. Makové pro mě a dceru, když už musíme vyrábět ty ořechové😁😋 Takže tyhle plňky spíše dovnitř, nekombinovat to s tím tvarohem, že?
Ano, dovnitř. K máku se dají dát na vršek povidla.
Ořechy nechte samotné, jsou výrazné. Jen udělejte drobenkou se skoŕicí. Hodí se to. 🙂
No už se těším! Moc moc děkuji a krásný den❤🌸
I Vám. ❤️
Dráha Lído, moravské koláče pekla moje babička i maminka často a s láskou. Už věděly, co a jak vychytat, aby byly co nejlepší. Já se je teprve učím. Mám velký problém s tím, že se mi při pečení vzdují a celá povidla mi i s posypku vytečou. Mám svůj vlastní osvědčený recept na těsto, který bych nerada měnila. Nemáte nějakou vychytávky pro nás začínající, jenž se potýkají s tímto problémem? Děkuji za odpověď.
Stává se to. Těsto musí být dobře vykynuté, aby se tolik neboulilo, i to znova na plechu. Ono se zase vrátí těsto po upečení zpět.
Problém bývají kupovaná povidla, ta tečou. Musí to být domácí, která se vaří tak dlouho, až nepadají z vařečky. Ta drží na koláčích.
Ak treba ja zahusťujem lekvár postrúhanými piškòtami.Nemusi byť iba slivkovy, dokonca aj tvaroh keď je riedky tak aj tam sa to dá riešiť týmto spôsobom.Mám odskúšané.A dokonca raz som nemala piškóty tak som vyskúšala zahustiť tvaroh pudingom bez varenia vanilkovým od Dr.Oetker a super.Odvtedy keď mi niečo tečie tak si tým pomáham. Netreba ho veľa iba trošku a je po probléme 😉.Pomohla som si tak aj s redším marhuľovým lekvárom.
Rozumím. Taky to jde. 😊
Vážená pani Lidka,
moje detské časy do 8 rokov som prežívala v pobehovaní po pekárni môjho strýka a po mlyne pri ktorom sme bývali, nie len to ale aj v pekárskom umení mojej starenky . Prečo to píšem, lebo: celý život ma prenasledovala vôňa pečeného chleba a mletej múky . Dnes viem že to bola vôňa ražnej/žitnej/ múky. Pri konzumácii kúpeného chleba som nenašla to čo moje vnemy a pamäť z detstva napĺňalo. Starenka piekla chleba aj moja mama /nar.1929/ dnes má 91 rokov a stále pečie a varí. Ale dosť nostalgie. Chcem Vám odovzdať moju úprimnú vďaku za vaše recepty a popisy, ktoré odovzdávate verejnosti, Sú úžasné a chutné. Kváskujem a pečiem hlavne žitné a celozrnné chlebíky , ale i sladké koláče. Dnes som narazila na slánek , o čom som doteraz nepočula a nečítala, hneď som založila a som zvedavá ako to dopadne. Inak tieto koláče vyšli famózne.
Pozdravujem a prajem veľa zdravia
Dagmar
Milá Dagmar,
děkuju za krásná a milá slova. Jsem ráda, že moje zkušenosti jsou někomu užitečné a těší Vás pečení jako mě. Přeji mnoho zdaru! ♥️
Paní Ludmilko, povidla mám bohužel jen kupované. Letos jsem již vyráběla, ale jsou řídké, takže mažem na chleba;) Prosím, rozmícháváte je ještě s něčím nebo mám dávat rovnou?
No, jestli jsou řídká, bude to problém. To spíš ta kupovaná.
Děkuji Vám, zá nádherný recept s příběhem, ke kterému bych doplnila, že i moje babička se narodila v roce 1914 a všichni jí říkali Fanda. Babičku jsem milovala, bohužel na pečení s ním jsem byla ještě malá, ale Váš příběh mně donutil pustit se dotěchto koláčů, i když se mi nikdy předtím podle různých receptů nevedli. Dnes už je podle vašeho receptu peču asi po osmé a jsou vždy výtečné a skvělou snídaní pro děti. Přeji Vám krásný den voňavý pečením.
Dobrý den.
To mě dojalo, že babička byla Fanda… Jsem ráda, že se daří s koláči a přeju mnoho úspěchů ve všem. ❤️
Moje deti a cela rodina ich miluje. Sú naozaj úžasne, Dakujem za skvelý recept vašej maminky, určite ste na ňu bola hrdá.
Jsem moc ráda, že chutnají. ♥️
Dobrý den.
Děkuji za váš recept, koláče jsou úžasné. Mám jen jediný estetický problém. A to, že při pečení, když se koláče začnou nafukovat mi začnou stékat povidla i s drobenkou. Děkuji za případnou radu. Martina
Dobrý den.
Taky mi něco steče. Nejlépe jsou na tom koláče ty, u kterých se podaří dolík uprostřed a povidel není moc. S domácími to jde lépe. Trik nemám. 🙂
Nevím co dělám špatně,ale po upečení koláčů se mi vždycky někam vytratí tvaroh 😁,i když ho tam dám hodně
Nedáváte vaničkový?
Milá paní Lído,
moc děkuji za úžasný recept a hlavně také za to, že jste se s námi o něj podělila. Koláče dle Vašeho receptu peču asi 2 roky a jiné již nedělám. o tento výtečný recept jsem se také podělila a kamarádky už také pečou jen dle Vás 🙂
Dobrý den, Jitko.
Mám velkou radost a zdravím i vaše kamarádky. Maminka by měla radost. 🙂❤️
Vyzkoušela jsem dnes vás recept, náplň tvaroh a mák, pak nahoru povidla a drobenka. LUXUS! Moc děkuji za recepis, uložím si a jiné už dělat nebudu, MŇAM
Dobrý den, Jani.
Mám velkou radost a děkuju. 🙂❤️
Vynikající! Miluju je užmod dětství, jen je umět rak malé, jako je dělala babička 🙂
Zeptám se – některé koláče se při pečení nafouknou a povidla sjedou. Jde tomu nějak zabránit? Děkuju za skvělé recepty a rady! ♥️
Děkuju za zpětnou vazbu. Mám radost. ❤️
Dělává to prudké pečení, málo nakynuté těsto v první fázi nebo i na plechu.
Děkuju za milá slova. ♥️
Nechte pořádně vykynout i na plechu. Ale jinak to dělá především tvaroh – čím více ho do koláče dáte, tím je nafukování větší.