Nejsou utopenci jako utopenci…
Teď nemluvím o obsahu černé kroniky, ale buřtech naložených v lahvi. Můžete naložit i cokoliv jiného, ale pravý špekáček je nejlepší.
Trvalo mi dlouho vychytat ten akurátní poměr octa a vody – aby byli kyselí tak akorát . Základem je prostě dobrý lák.
Recepis
Lák na okurky rozhodně nestačí – na masný výrobek dosti málo octa, chuť je nijaká. Myslím, že tento poměr octa a vody v recepisu vyhovuje všech, kdo je u nás jedli.
Suroviny
Na lák
- 750 ml vody
- 500 ml octa
- 2 plné lžíce cukru
- 15 kuliček nového koření
- 15 černého nebo barevného pepře
- 3 bobkové listy
- ½–1 lžička soli
Vše svařte v hrnci – 5 minut. Lák použijte teplý, ale můžete nechat zcela vychladnout. Kdo nechce koření rovnoměrně rozmísťovat do sklenic, přecedí.
Dále si připravím
- 2 kg špekáčků – kupte si kvalitní s velkým podílem masa, ať „netopíte“ sójovou mouku…
- 6 cibulí
- hořčice plnotučná – kupuji ve skle ALBA plus bez chemické konzervace
- červená sladká paprika – můžete vynechat
- malé feferonky
Finální postup
Velmi důležitá první práce – špekáčky zbavte střívka, oloupejte. Marně byste čekali, kdybyste to neudělali, že se rozleží v tu skvělou chuť za přijatelnou dobu.
Už dopředu si oloupejte cibuli, nakrájejte na kolečka, část na měsíčky (pokud je veliká), aby se vešla do zářezu ve špekáčku.
Připravte si sklenici s hořčicí a červenou sladkou papriku. Kdo má rád ostřejší verzi i feferonky čerstvé nebo naložené.
Sklenice, do kterých budete toto všechno postupně vkládat, řádně vymyjte, i víčka.
A jdeme na to!
Oloupaný špekáček rozpulte po delší straně – nedokrajujte, musí stále držet pohromadě.
Otvor vymažte hořčicí, posypte paprikou a vložte cibuli. Můžete spojit párátky, ale zdá se mi, že pokud pečlivě skládáte do lahve, není to potřeba. Navíc ta párátka překáži v dalším rovnání.
Průběžně vkládejte cibuli mezi vrstvami, i po obvodu lahve. A pár feferonek. Až jsou lahve naplněné, zalejte lákem a uložte do lednice. Nijak moc zbytečně nepresujte, lák se musí dostat mezi špekáčky.
Zbylý lák nevylévejte, schovejte rovněž v lahvi do lednice a eventuálně ještě zalejte druhý den – někdy láku ubyde protečením mezi ingredience v lahvi.
Asi za týden můžete konzumovat – s čerstvým domácím chlebem
Vaše Lida ❤
Lidunko, úplně jsi mě navnadila, letím pro špekáčky 🙂
Přeju dobrou chuť! 😋😘
Lidunko, prosim ta aku maju takto nalozene trvanlivost? Vyzeraju nadherne . Manzel ich miluje.
Majko, určitě nejméně týden. Spíš 14 dnů, je tam silný octový nálev. Přesně nevím, protože déle u nás nikdy nevydržely … 😋
Dakujem Lidus. A mas krasnu inspirativnu stranku. ❤
Děkuju! ❤️