Říkám mu můj, protože ho moc ráda jím. Chleby se semínky v těstě jsou moji favorité. Manžel zase ani náhodou – zrníčka on prý zapečená nechce.
Záleží jen na vás… Syrová mají své přednosti, ale ta chuť pečených přímo ve chlebu je také úžasná.
Recepis
Suroviny
Na rozkvas
- 35 g žitného kvásku / pšeničného
- 70 g žitné chlebové mouky nebo mix s celozrnnou / nebo 80 g mix hladké a celozrnné pšeničné
- 80 g vody
Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), přikryjte víčkem a asi za 4 až 8 hodin by měl být rozkvas v teple hotový.
Řiďte se pohledem: kvásek má zvětšit alespoň 2x objem a být plný bublin, ale stejně důležité je hlídat i jeho vrchol – až ten zarovnaný volá: super, můžeš začít.
Na záparu
- 80 g semínek (slunečnicová, lněná a dýňová, skvělá je i kombinace s pohankou) nebo část nahraďte vločkami
- 100 g horké vody
Směs semínek vložte do krabičky, zalejte vařící vodou, zamíchejte a přikryjte.
Záparu udělám ve stejném čase jako rozkvas. Klidně počká do rána s pár zrnky soli. V létě na delší čas raději vychladlou uložte do lednice.
Hotové zápary je poměrně hodně (180 g) na 300 g mouky a 50% kvasu, nedoporučuji na ni u této receptury použít jen samotná lněná semínka. Těsto je pak velmi lepivé a špatně se s ním ke konci pracuje.
Na těsto
- 150g rozkvasu
- 190-210 g vody dle savosti mouky
- 300 g mouky pšeničné chlebové nebo mix pšeničné hladké 240g a 60g celozrnné špaldové či jiné celozrnné pšeničné
- zápara
- 1 lžička melasy )sladěnky nebo medu) – lze vynechat
- 7 g soli
- 1 lžička kmínu
- ošatku velikosti na 750 g těsta (vejde se do malé remosky)
Finální postup
Nejprve zkontrolujte záparu. Pokud se všechna voda nevstřebala (stává se to u směsi samotných dýňových a slunečnicových semínek), semínka sceďte. Je to potřeba, protože pokud by se jí vsáklo málo, bylo by těsto řídké. Scezenou vodu si nechte na doladění těsta, nevylévejte.
Rozkvas můžete použít buď pšeničný nebo žitný. Pokud pšeničný kvásek nevedete a chcete to vyzkoušet, nakrmte žitný moukou pšeničnou, žádný problém.
Kvásek, záparu, vodu a melasu nalejte do robota. Vše nejprve metličkou prošlehejte. Přidejte mouku, lehce zamíchejte (jen co se spojí) a nechte 1/2 h přikryté „zrát“, tzv. autolýza, správně řečeno fermentolýza, protože jste přidali k mouce a tekutině i kvásek.
Pak přidejte sůl, kmín a eventuálně zbytek tekutiny, bude-li těsto hutné.
Nechte těsto zpracovat robotem na rychlost 1-2, ne více jak 8 minut.
Poté vložte těsto do připravené nádoby vymazané olejem, kde bude kynout přibližně 2 až 3 hodiny. Několikrát těsto přeložte – musí zvětšit objem nejméně o 50%.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, stočte požadovaný tvar a vložte do ošatky.
Ošatku si připravte předem; dobře ji vysypejte moukou (výborná je pohanková). Pokud bude chléb kynout v lednici, ošatku vystelte utěrkou a tu pomoučněte. I vršek těsta jemně poprašte pšeničnou moukou a přikryjte čepicí do sprchy.
Nechte vykynout. Dle okolní teploty to bývá většinou 1 1/2 až 3 hodiny. Časy jsou orientační, rozhodující je dobré nakynutí. Chléb v ošatce můžete nechat kynout i v lednici při 3-4°C 12-16 hodin.
Pečte jak jste zvyklí, například pečení v remosce zde. Chleba pečený volně v troubě zde.
Já nejraději v nádobě s víkem na 250°C 20 minut, pak odkryji a dopékám 20-25 minut na 220°C. Nebo takto zde.
Upečený bochník nechte vychladnout na mřížce a pak nakrájejte.
Vaše Lida ❤
Liduš, prosím, opravdu lžíce , ne lžička Sladěnky?
Nadi, já to upravím na lžičku až lžíci. Dávám lžíci, já to tak mám ráda. 😉
Děkuji, jdu na to. Hezké pondělí přeju.
Hlásím hotovo! Na to, že jsem zapomněla ubrat vody (mám jen velkou remosku), jak jsi mi radila, to nedopadlo úplně nejhůř. Už se těším, až zakrojím. Díky za recept, Lído 🙂
Mám radost velikou! 😘😊
Ať se dílo podaří. 😊
Dobrý den,četla jsem vaše pečení v remosce, mám velkou, můžu tam péct i menší chleby? Já to pochopila tak,že máte malou í velkou a podle toho pečete musí se chléb dotýkat stěn? Jsem úplný nováček, zatím upečey 3 chleby ve velké remosce a byly placky.Dík za radu
Dobrý večer. 😊 Píši, že i ve velké peču třeba 3/4 kg pecínky a krásně se upečou.
Dobrý den, ráda bych se zeptala jaký poměr obyčejné a celozrné mouky je optimální? (Pro méně hutný chléb)
Dobrý den, jaký by byl ideální poměr celozrné a obyčejné mouky, aby nebyl chléb příliš hutný?
Dobrý den, Veroniko. Já nejčastěji používám poměr 30 až 50 %. Mně nevadí ani víc, ale pro rodinu je to tak akorát. Vždycky záleží na způsobu zpracování. Hutný může být i chleba bez celozrnné mouky,když špatně vykyne.
Veroniko, to není jednoznačné. Záleží jakou mouku dáte, jaký zvolíte postup. Já nejčastěji používám poměr 30 až 50%.
Lidka, robila som v nedelu, dnes je utorok, chlieb je lepší a lepší, čím dlhšie stojí, úplne skvelý recept, piekla som v remoske, nemá chybu. Ďakujem za recept. JANA
Janičko, to mám radost! ❤️
Já ho miluju! A pak ještě Lněný. 🙂
Tak ten skusim v nedelu
👌🙂❤️
Hezký den.. Včera jsem pekla svůj první kváskový chléb.. s vlastním kváskem, který jsem si vypěstovala podle kuchařky Ruce v mouce. Ale jako svůj první chléb jsem se rozhodla upéct právě tento Váš. Kvásek jsem měla cca 14 dní starý, takže věřím, že dost silný. Neměla jsem pšeničnou chlebovou, tak jsem ji nahradila za žitnou chlebovou a nepřidávala jsem na konci těch 30 g vody (pekla jsem v troubě). Chleba kynul pěkně. Z ošatky jsem ho vyndávala jako krásný vyšší bochan. Jen co jsem ho ale dala na „lopatku“ (rozumnějte na prkénko, kterým jsem pak bochanek šoupla na rozpálený plech v troubě) začal povrch lehce praskat. Maličko jsem ho nařízla žiletkou. Výsledkem je chuťově výborný chlebík, ale je dost nízký, střídka hutnější a kůrka dost tvrdá. Čím to může být? Podezírám svou troubu:D .. Už nějakou dobu zjišťuju, že asi peče na víc stupňů než na kolik ji reálně nastavuju. Může to být tedy příliš vysokou teplotou? Na dně trouby jsem měla i pekáček s vodou, který jsem po 15 minutách vytáhla a teplotu stáhla na cca 200°C. Mohlo to být i tím, že jsem dala jinou mouku než je v receptu? Děkuji za případné rady:-) Možná jsem si na začátek ukousla příliš velké sousto, ale prostě jsem neodolala:-) Jana
Dobrý den. 🙂
Jani, pokud zaměníte pšeničnou mouku za žitnou, změníte všechno… Žito nemá skoro žádný lepek, škodí mu hnětení, takže příčina je zde.
Přečtěte si prosím článek Suroviny (jsou v oddílu Rady) – tam se vše podrobně dozvíte. Je to docela důležité, aby člověk něco věděl i o surovinách na pečení a nebyl zklamaný z výsledku.
Dobrý den, dnes jsem pekla chléb, je výborný, řadím mezi top. Mám Vaší knihu, je úžasná, dotaz u receptu v knize máte okénko malá remoska, velká remoska a ošatka číslo nad ní udává velikost ošatky kterou doporučujete?
Dobrý den. 🙂
Děkuju! Ano, číslo je gramáž ošatky.
Dobré ráno.
Děkuji ! Super vychytávka pro lidičky, kteří pečou podle Vaších receptů. Dnes jsem to prohodila a zkouším Zimní chléb od Ivy Trhoňové . Postupem času vyzkouším všechny recepty, ještě že mám čtyři chlapy v baráku a je pro koho péct.
Lidusko,
Mam dat 80g vlocek a take 80g slunecnicovych seminek?
Dekuji, Magda
Ne, 80 g všeho. Zrovna jsem je zalila vodou – budu dělat zítra stejný. 😀
Dobrý den, chleba jsem poprvé upekla v sobotu a do večera jsme ho ve dvou skoro půlku snědli. Teď je pondělí a kromě toho, že kůrka ztratila křupavost, chutná pořád stejně. Je nádherně vláčný, chuť je úplně vyladěná a k tomu je mnohem zdravější než bílé pečivo. Je to ten nejlepší chleba, co jsem zatím vyzkoušela!
Dobrý den. 🙂
To mám opravdu zcela upřímnou radost a přeju mnoho úspěchů s kváskem a ve všem! ❤️
Dobrý deň.
Skúšala som už viacero receptov z Vašej nádhernej knihy a tento je pre nás TOP! Chcela by som sa spýtať na nejaký fígeľ na pečenie v remoske, mne totiž vždy zvrchu prihorí, aj keď ho prikryjem papierom na pečenie.
Ďakujem, za krásne recepty a inšpiráciu. Prajem veľa úspechov. Monika.
Dobrý den. 🙂
Děkuju!
Jak velký (váhu) dáváte chleba do remosky? Držíte se pravidla, že do malé max. 800 g těsta a do velké 1 kg až 1,2 kg? 🙂
Áno, držím sa tých ikoniek, ktoré máte pri remoskových receptoch, vo veľkej remoske je to ešte celkom v pohode, ale v malej mi prihorí vždy../ale chlebík je napriek tomu skvelý/
Tak to je zvláštní, mně spíše mazanec, protože je sladký. 😊
Tak ho dříve přikryjte (v půlce pečení) dvojitým alobalem. Mohlo by to pomoci.
Tento chleba slaví úspěch úplně všude. Jako záparu dávám směs vloček žitných a pohankových a pak slunečnici, dýni, konopí a někdy i piniové oříšky. Jen ho většinou dělám s koeficientem 1,66, takže mám 250g rozkvasu, 300g zápary a 500g mouky, aby se nesnědl najednou. Rozkvas dělám kolem poledne, večer udělám těsto které 3* popřekládám a pak stočím do ošatky a hodím přes noc do lednice. Ráno jde pak rovnou do vyhřátého litinového hrnce. Někdy se mi povede trochu nižší, ale tady v Německu se na balóny nehraje a na chuti to neubírá :-). Moc díky za inspiraci.
Dobrý den, Lidusko, prosím pomoc, neměla jsem doma vločky, tak šla do zápary jen směs seminek. Po uhneteni v roboru je ale těsto hooodně lepivé. Prosím co teď s tím? Nechci chlebík dodělat haldou mouky navíc. Děkuji
Do semínek je potřeba méně vody. Nedá se nic dělat, musíte to nějak zpracovat a dostat do ošatky. Nebo upéct ve formě.
Dobrý den, už dlouho se mi nepodařilo upéct tak pěkný bochník, jak podle tohoto receptu. Dala jsem plnou dávku vody, do těsta přidala ještě žitnou chlebovou mouku a do mrazáku nedávala, přesto si bochník udržel svůj tvar (peču v hrnci) a krásně se nafoukl. A samozřejmě chutná moc dobře.
To mám radost! 🙂
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, približne ako dlho mám miesiť ručne, resp. podľa akých kritérií, keďže nemám robot. Kým sa odliepa od misy alebo okienkový test? A dajú sa vynechať tie semienka s vločkami, resp. dať len semienka bez vločiek? Vďaka 🙂
Chleba určitě ne do okénka, až se částečně vyvine lepek. Můžete dát jen semínka.
Dobry den, pani Lido,
Moc Vám děkuji za tento recept, je úžasný! Mám dotaz – když bych chtěla tento chlebik cca 1,5kg, stačí si upravit poměry včetně zapary, nebo je v tom nějaký háček? 😉 moc děkuji, Lenka
Není. Jen všechno musíte vynásobit stejným koeficientem. Tedy všechny položky v receptuře.
Dobrý den, prosím bylo by do zápary možno úplně vynechat semínka a dát celých 80 g jen ovesných vloček? Chlebík jsem už vyzkoušela, je vynikající. Mně osobně ani ty semínka nevadí, ale děti je moc nechtějí.
Určitě můžete. 🙂
Děkuji za bleskovou odpověď. A množství vody, kterou záparu zaliji zůstane stejné,nebo mám zvýšit? Předpokládám, že vločky sají více vody. Nedávám už dalších 40 g vody navíc, jak je v receptu. Jsem, dá se říci, téměř začátečník a do více hydratovaných těst se raději zatím nepouštím.
Prosím pěkně. Mám dotaz.. já hloupá nakrmila kvásek omylem CZ špaldovou, místo CZ žitnou. Jak teď postupovat?😬
Viděla jsem hnědý obal, tak jsem po něm sáhla a že je něco špatně mi došlo, až kdyz jsem to umíchala,🤦
Jak jsem již psala – nic zásadního se neděje. Kvásek použijte a příště nakrmte žitnou.
Takze kvasek necham vykvasit a misto spaldove mouky v receptu, pridam zitnou? Chapu spravne?
Můžete tam dát trochu žitné, ale klidně nechte podle receptu. Že tam žitná nebude, nevadí.
Ja totiz nakrmila rozkvas CZ spaldovou
To nevadí. 🙂
Dobrý večer chtěla jsem se zeptat nechci ničit novou troubu litim vody na dno do plecháčku. Můžu místo toho postříkat ten chléb?
Dobrý večer.
To moc páry neudělá. Kupce si nějaký pekáč s víkem a pečte v něm. Pod poklicí se pára jdoucí z chleba udrží a po 20 minutách poklicí sundáte. Stačí pekáč smaltovaný. Už jinak nepeču.
Dobrý večer, pekla jsem tento chleba už několikrát a vždy se mi povedl, dnes mi po cca 1,5 h těsto velmi zřídlo a začalo se trhat a z pěkně kompaktního těsta je řídká hmota. Poměr surovin a vody jsem dodržela, jen jsem místo slunečnicových semínek dala dýňová a vločky mix různých jemných vloček. Těsto nedrží tvar a nedá se vůbec zpracovat v bochník…
Prosím, kde může být chyba ?
Dobrý den.
Prvně se zeptám – máte v pořádku kvas? On čas od času stávkuje.
Ano, je krmený pravidelně a pekla jsem z něj úspěšně nedávno
Stát se to může z mnoha důvodů – změna mouky, teploty, přezrálý kvas, překynuté těsto…