Ač se může zdát, že chleba jsem pekla pro nějakého pana Berku, není to až tak úplně pravda. Má ho rád můj muž. Krajíce mizí rychlostí blesku, já protáčím trochu vyčítavě oči směrem k manželovi.
„Byl tady asi nějaký pan Berka. Je na cibuli…,“ pravil potutelně muž.
Ve skutečnosti mám velkou radost, že panu Berkovi tak moc chutná.
Recepis
Tento chléb poměrně často peču i bez cibule, navíc s těstem se naprosto skvěle pracuje. Nikdy nezbyde ani krajíček, protože alespoň trocha žita v chlebu je v naší rodině žádaná.
Prostě bez žita není pro některé lidi chleba chlebem. Tedy chleba, který se nikdy nepřejí.
Každou chvíli se zamýšlím nad jiným recepisem – jsou to výzvy. Člověk vyzkouší ledacos a pak se zase vrací k tomu „obyčejnému“. Trocha osmažené cibule „udělá“ zcela jiný chleba, troufnu si říci luxusní a ještě provoní celý dům.
Kdo nemá rád cibuli, může vynechat. I bez ní to je skvělý chléb. Velikostí akorát do malé remosky.
Suroviny
Na rozkvas
- 20 g žitného kvásku
- 65 g vody
- 65 g žitné celozrnné mouky (můžete napůl s chlebovou)
Vše smíchejte ve nádobě (sklenici), přikryjte a asi za 8hodin bude rozkvas v teple hotový.
Celozrnný 100 %rozkvas je hustý a nepadá po vyzrání dolů. Někdy i špatně plave, což nemusí nutně znamenat, že není hotový. Pokud nedokážete odhadnout jeho zralost, přidejte do rozkvasu o 20 g vody více (tu uberte z množství tekutiny do těsta). Rozkvas bude o trochu řidší a lépe se pak odhaduje jeho zralost.
Na těsto
- všechen rozkvas
- 390 g mouky – 90 g pšeničné celozrnné (nebo žitné chlebové) a 300 g pšeničné chlebové
- 260 – 270 g kefíru nebo napůl s vodou, stačí i samotná voda u tohoto těsta
- 1 lžička melasy nebo sladěnky
- 2 vrchovaté lžíce osmažené cibule
- 8 g soli
- kmín dle chuti
- malá odlivka vody – asi 30 g
- ošatku velikosti na 750 g těsta (malá remoska)
Finální postup
Jako první si osmažte drobně pokrájenou cibuli na sádle. Nechte zchladnout a vykapat na cedníčku tuk. I tak ho zbyde dost.
Do mísy robota vložte kvásek, tekutinu a melasu. Prošlehejte metličkou a přisypte mouku. Lehce spojte vařečkou, aby nezůstala suchá místa a nechte odpočinout 30 minut. Pokud použijete více celozrnné mouky, prodlužte na 40 minut.
Teprve nyní přidejte cibuli a sůl s kmínem. Vše polejte odlivkou vody a nechte hnětat robot cca 8–10 minut.
Přendejte těsto do vhodné nádoby vytřené olejem, kde bude kynout při pokojové teplotě asi 2 hodiny. Těsto se má 2x zvětšit. Pokud máte doma chladněji, může to být klidně o hodinu déle.V této době přeložte těsto 2x až 3x po 40 minutách – párkrát natáhněte při každém překladu v míse kolem dokola a jakmile „klade odpor“, přestaňte.
Po dalších 40 minutách vyklopte těsto na pomoučený vál a stočte do požadovaného tvaru. Vložte do škrobem vysypané ošatky, rovněž jím bochník „ohlaďte“. Vršek těsta posypejte jemně chlebovou pšeničnou moukou přes sítko. Ošatku umístěte do plastového boxu a dejte kynout do lednice při teplotě +4 °C na několik až 12 hodin.
Dobu neuvádím, lednice je velmi individuální záležitost, obzvláště při závěrečném kynutí. Po vyndání z lednice můžete nechat dokynout v teple 1/2 až 1 hodinu – dle stavu zvětšení těsta. Lednici s klidem můžete vynechat; na lince vykyne během 1 1/2 až 3 hodin.
Upečete ve studené remosce 45 minut. Pečení v remosce zde. Nebo v troubě – zde.
Střída jako pápěří, výborný chutný chleba vonící cibulí.
Vaše Lida ❤
Velmi chutny chlebik. Odporucam.
U nás též oblíbený! 🙂
Peču hodně podobný, s přidáním špaldy, a pouzivam hotovou předsmaženou cibulku z Ikey, tak 5 lzic na bochnik, chlapi to milujou 😉👌
Jj, syn mi přivezl z ciziny taky sušenou. Je to bez práce. 🙂
Mouky se dají pozměnit.
Dobrý den, lze melasu/sladěnku nahradit něčím jiným? A to finaální stočení do ošatky, nemáte náhodou návod někde tady? Hledala jsem, ale nenašla. Děkuji za odpověď 🙂
Dobrý den.
Na stáčení bohužel žádné video u sebe nemám. Sladěnku můžete vynechat, občas dávám med, ale s ním opatrně, má jinou chuť. Může někomu vadit.
Velmi děkuji za tak expresní odpověď 🙂 jdu zkoušet první chléb, tento se mi líbí, asi vynechám lednici (nemám místo na velký box) a remoska už se těší na svou novou úlohu. Díky za skvělý blog plný inspirace.
Lednici klidně vynechejte. 😊 Přeju hodně úspěchů! 😊💙
Místo plastového boxu lze použít plastový sáček nejlepší je na zip, kam se vejde ošatka s těstem…..
Ano, také. 🙂
Perfektná stránka.Dnes pečiem cibulový chléb pro pána Berku. Neviem sa dočkať kedy vyskúšam všetky recepty na chlebík pečený v remoske.
Ďakujem, Eva
Ať se daří a mám radost! 🙂❤️
Dobrý večer, mužu vynechat stáčení do ošatky a rovnou stočit do remosky a po 1 a 1/2 hod. dát péct?
To můžete, ale tvar chleba bude takový jako široký pařízek.
Chleba kopíruje tvar nádoby, ve které kyne.😊
Remoska nám umřela, přívodní šňůra odešla do křemíkového nebe a nejde a nejde sehnat náhradu. Tak to zkusím v troubě, protože to vypadá skvěle a už cítím, jak to bude vonět 🙂
Samozřejmě v troubě můžete taky. 😊
Dobrý den, šňůra by měla jít sehnat, remosky by byla škoda, zkuste google
Dobry vecer s drobmymi obmenamy muk sa mi chlieb krasne dari, len sa mi lepi pri prekladani do osatky, ale to este natrenujem. Prosim, omylom sme kupili celozrnnu spaldovu hrubu muku, kolko g. mozem pouzit do cesta, aby vyrazne neovplivnila celkovy vysledok? Dakujem Lucka
Max. 1/4.
Ať se daří. 🙂
Tak už kyne v lednici. Těsto je úžasné. Skvěle se s ním pracuje. Bohužel jsem zapoměla udělat cibulkj🤦♀️🤦♀️😃takže bude bez, ale věřím, že i tak bude výborný, jako všechny chleby podle Vás🙏
Bude! 😊
Dobrý den, stále tak nějak hledám správnou kombinaci špaldy a žita pro chlebík. Tento vypadá výborně, jen chápu, že u žita se méně hněte. Měla byste nějaký tip?
Teď nechápu na co typ? 🙂
Myslela jsem úpravu mouk, jak vhodně kombinovat špaldu a žito bez pšenice:)
Můžete. Špalda je taky pšenice. 🙂
Dobrý den, zdá se mi chleba trochu sladší od cibule, je v tom nějaký trik :-), nebo třeba více solit….. děkuji
Záleží na tom, kolik jste jí tam dal. 😊 Můžete ho trochu přisolit.
Dobrý den,
mohu se optat na to, co udělá, nebo jak pozměnit recept, pokud použiji mouku jen celozrnnou hladkou špaldovou mouku? Běžně mám jen žitnou celozrnnou jemně mletou a tu špaldu. Je nás doma hodně:) (mívám tak 25kg od každé) a tak skladovat více druhů muk je pro mě náročné… Ona je špalda taková šibalka a trochu se s ní v některých receptech zlobím…
Musíte si dávat pozor na množství tekutiny, špalda řídne. Do CZ té vody ale stejně bude potřeba o trochu více, než když část mouky CZ není. Chleba bude méně nadýchaný. Ale to určitě znáte. 🙂
Dobrý den, mohu péci ve velké remosce, nebude placatý?
Pekla jsem, nebyl. 🙂
Včera jsem pekla tenhle chlebík, byla to s cibulkou moje premiéra. Je výborný (vlastně byl) a krásně se při dodržení receptu povedl. Sedmiletá vnučka snědla na posezení 2 suché krajíce a měla „boule za ušima“. Dnes není ani kůrka a jdu smažit cibulku 🙂 do další várky. Díky moc za vynikající recept, který se u nás doma zařazuje na TOP.
Dobrý den.
Jsem moc ráda, že chutná. Přeju mnoho úspěchů – ve všem. ❤️
Dobrý den,
můžu použít do těsta i restovanou sušenou cibulku bez změny gramáží ostatních surovin ? Zvykla jsem si ji v poslední době nakupovat v mém oblíbeném obchůdku s kořením a už jsem ji dávala takto do jiných chlebíků.
Děkuji za odpověď.
S.
Ano, můžete. 🙂
Dobrý den, dneska jsem začala dělat tento cibulový chleba, ale nějak jsem si to špatně načasovala, takže bude v lednici možná i 20 hodin. Nebude to problém ? A pak ještě nechat vykynout v teple před pečením ?
Děkuji moc za info.
Soňa
Myslíte těsto? V ošatce nevím, jestli to nebude dlouho. Záleží na teplotě.
Dobrý den,
ano, je to už v ošatce – je tam 5 stupňů a mám tam těsto v ošatce v plastovém boxu od včerejška asi od 21.00 a k pečení se dostanu až dnes pozdě odpoledne, možná až kolem 17.00. Co by se mohlo stát ? A mám pak nechat ještě těsto kynout chvíli v teple ?
Děkuji za info.
Někdy je pro mě problém to naplánovat, tak, aby to přesně vyšlo, jak to je v receptu. A zrovna tady jsem se pustila do chleba a nevšimla jsem si, že má kynout 12 hodin v lednici.
Poradíte ?
Soňa
Mohlo by těsto překynout. V tomto případě musí mít lednice jen 4 stupně. Pokud bude dostatečně nakynuté, můžete péci ihned.
Dobrý den,
a ještě jsem si vzpomněla na jednu věc – z celkového množství kvasu jsem odebrala 50 g zpátky do ledničky, jestli to má taky nějaký vliv, nevím….
U mých receptů děláte rozkvasu více než přijde do těsta, tak by to vadit nemělo. Pokud ho odeberte víc, prodlouží se jen doba kynutí.
Dobrý den,
chtěla jsem jen napsat, že se to podařilo. Ani víc jak 20 hodin kynutí v lednici nevadilo. Nechala jsem pak ještě minimálně hodinu před pečením v plastovém boxu na lince.
Soňa
Super! Mám radost. 🙂♥️
Dobrý den, mam doma celkem dost zitne mouky vyražkove.Prosim muzu do chlebiku pouzit?
Je to stále žitná mouka. Pokud jí přidáte hodně, těsto už bude mít jiné parametry a nemůžete se držet receptu.
Megadobrej, paní Gottwaldová, vnoučata říkají megadobrej. Jsem na týden u dcery a suroviny na pečení jsem si sem dovezla. Jak jsem zvyklá pořád dělat Pro staré přátele, dovezla jsem si i vločky, ale málo, tak jsem dnes zkusila Pana Berku, cibule tady mají dost. Uvařila jsem do něj trochu jahel, ty jsem tady taky našla. Já už prostě musím dělat nějakou záparu nebo kaši. Ve výsledku má překvapivě přes 800g, tak velký chleba jsem snad ještě v malé remosce nepekla, přitom jsem o ty jáhly snížila gramáž mouky. Ale asi jsem tam dostala víc vody. Doma by se mně připekl k víku, ale tady má naštěstí remoska okýnko. No prostě je výbornej a doma ho budu péct taky. Díky za skvělé recepty. Eva Skálová
Dobrý den, Evičko.
Děkuju za zprávu, mám velikou radost. Přeji, ať se daří ve všem. ❤️
Dobrý den, prosím, je tento recept vhodný do malé remosky?? Peču podle Vás Bouráka, kde je přepočet do malé remosky. Ráda bych vyzkoušela tento recept s cibulkou a kefirem. Vaše stránky jsou pro mě inspirací a studnicí informací. Děkuji za ně.
Dobrý den, Zdeňko. 🙂
Děkuju za zpětnou vazbu.
Chleba můžete upéci i v malé remosce.
Prehnete na polovinu a pak na čtvrtku pečící papír, vystřihnete viz obrázek. Hotovo a papír roztáhnete. 🙂
Děkuji za radu. Rozkvas kyne ve sklepě. A chlebik mi bude kynout na lince, tak asi hlídat, když mám doma 25°-27°? Zdeňka
Ano, zcela určitě!