„Stodvacettrojka“ je varianta 1:2:3 – velmi příznivý poměr kvasu, mouky a vody v těstě. Receptu se netřeba vůbec báti, naopak – patří k těm jednodušším.
Chleba s tímto poměrem můžete upéci s jakoukoliv jinou moukou, zde je použita jen špaldová, včetně rozkvasu.
Aby pšeničný chleba nebyl suchý, jako tekutina do těsta je použitý samotný plnotučný domácí kefír.
Se špaldovou moukou opatrně – je to skvělý přírodní pšeničný druh, má více bílkovin než klasická pšeničná mouka, ale lepek se vyvíjí trochu jinak a rovněž jinak saje vodu – špalda jí potřebuje o poznání méně než klasická pšeničná mouka. Ani hnětení nemá být zdlouhavé, stačí opravdu pár minut.
Recepis
Suroviny
Na rozkvas
- 20 g špaldového kvásku (nebo jiného pšeničného, může být i žitný)
- 65 g vody
- 65 g špaldové mouky (půlka je celozrnná).
Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), poté přikryjte víčkem. Asi za 8-10 hodin bude rozkvas v teple hotový.
Na těsto
- všechen rozkvas – 150 g
- 300 g kefíru (nebo vody, eventuálně půl napůl)
- 450 g špaldové mouky – 150 g celozrnné, 150 chlebové a 150 g špaldové T630
- 10 g soli + malá odlivka kefíru (cca 30 g) – nemusíte, já to dělám
- kmín – dle chuti, asi lžička
- 1 lžíce medu
Finální postup
V míse robota prošlehejte metličkou kvásek, kefír, med. Malou část kefíru si dejte stranou na doladění těsta. Přisypejte mouku a smíchejte – buď rukou, nástrojem nebo hákem ( jen spojit a vypnout). To má tu výhodu, že nad mísou u robota je připevněný kryt a nemusíte hledat nic na přikrytí.
Nechte proběhnout 30–40 minut autolýzu, správně řečeno fermentolýzu, protože jste přidali k mouce a tekutině i kvásek.
Po ní přidejte sůl a popřípadě dolaďte zbytkem tekutiny. Robot nechte hníst 6-8 minut, raději u špaldy méně než umlátit těsto.
Přendejte do olejem vymazané uzavíratelné nádoby, ihned přeložte a 2-3 hodiny nechte těsto kynout. Během této doby po 40 minutách přeložte stylem „tahání za uši“. Na fotografii jsou „uši“ vidět.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, musí zvětšit objem o 80-90%. Stočte požadovaný tvar do ošatky. Ošatku použijte na kilový chléb, tu vysypejte řádně rýžovou moukou, rovněž jí „pohlaďte“ i bochník. Vršek těsta jemně poprašte moukou.
Umístěte ošatku do lednice v plastovém boxu na 12 h při +4 °C, pak ještě v případě potřeby nechte dokynout hodinu (i více) v teple.
Pečte ve studené velké remosce 45 minut, postup zde. Nebo upečte v troubě. Nebo hrnci zde.
Kynutí je určitě možné i v teple nebo kombinace – co vám vyhovuje za dané situace časově.
Moc ráda tento poměr peču, jen kombinuji mouky, použiji jindy žitný kvas – mění se tak chuť i struktura chleba.
Ze špaldy má jemně oříškovou nasládlou příchuť. Vláčný, výborný chléb.
Doporučuji rozhodně vyzkoušet!
Vaše Lida ❤
Prosím jakou moukou nahradit špaldovou chlebovou ? u nás bohužel není, a to jsem prošla všechny obchody a supermarkety a lidl
Dobrý den.
Špalda je pšenice, tak jinou pšeničnou.
Nemám špaldovú T630 akou môžem nahradiť ani špaldovú chlebovu
Tady může přidat T650 pšeničnou.