Tomuto kečupu říkám bezpracný – díky pomalému hrnci. Jsem vlastníkem tohoto hrnce už pár roků a na některé druhy receptů je skoro nedocenitelný.
„Vlož všechno, přikryj poklicí, zapni a jdi dělat, co chceš. Nejdříve za 6 hodin se vrať, bude skoro hotovo.“
Opravdu tak funguje – vaří na nízkou teplotu kolem 100°C po delší čas; od toho název pomalý hrnec. Lze toho dosáhnout i v klasické troubě ve vhodné nádobě.
Recepis
Kečup má vynikající jemnou chuť. „Vše se nám tak krásně prolne“ – abych použila řeč majitelů pomalého hrnce. A ano – je tomu tak.
Suroviny
- 3000 g rajčat
- 300 g kyselejších jablek
- 300 g cibule – tu jedinou oloupat
- 165 ml octa 8%
- 165 g cukru
- 1 lžíce soli mírně navršená
- 5 hřebíčků
- 12 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžíce rovná skořice
- 3 velké bobkové listy
- 1 lžíce červené nepálivé papriky
- 1 lžička až lžíce tymiánu
- 5 stroužků česneku – pokud chcete česnekový
Toto množství je do hrnce o obsahu 5,6 l.
Finální postup
Rajčata a jablka důkladně omyjte. Tak jak jsou – i s bubákem – nakrájejte na kousky. Nemusí to být vůbec nadrobno. Neloupejte. Všechno má v kečupu své opodstatnění pro jeho chuť a hustotu.
Do hrnce nalejte ocet, pak přidejte rajčata s jablky, cibuli; navrch nasypte všechno koření a cukr. Nezamíchejte, nepodlévejte Žádná další činnost v této fázi není potřeba.
Přikryjte poklicí, protože rozváříte suroviny. Vařte 4–6 hodin na stupeň 1 – low.
Po této době odkryjte hrnec – začněte redukovat vodu. Bez poklice vařte již po celou zbývající dobu, aby kečup zhoustnul.
Zároveň „projeďte“ ponorným mixérem. Koření nevyndávejte, je ho v receptu méně a může všechno zůstat ve směsi.
Pak přepněte na stupeň 2 – high a dále vařte ještě cca 6 hodin. Vařte tak dlouho, až bude kečup hustý dle vašich zvyklostí, tj. redukce asi na polovinu obsahu. Celý proces je téměř bez míchání – ani zredukovaný kečup se nepřipaluje.
Znovu použijte ponorný mixér a následně přepasírujte obsah hrnce přes síto. Jednoduché, snadné.
Kdo má rád sladší verzi, přidá cukr. Já vždycky závěrem ještě pár lžic přidám, aby byl jemnější.
Nebo další možnost – zapněte na noc před spaním hrnec na stupeň 1 na více hodin – u kečupu se dlouhým vařením vůbec nic nepokazí. Ráno, až se vám bude chtít vstávat, rozmixujte ponorným mixérem a přepněte na stupeň II. Pokračujte dál v receptu stejně.
Hotový kečup nalejte do lahví či sklenic a sterilizujte 1 hodinu na 90–100°C.
Kečup můžete uvařit na klasickém sporáku – budete muset míchat a zkrátí se pouze čas přípravy.
Přeji ať se dílo podaří.
Vaše Lida ❤
Recept máme stejný, jen letos budu po prve dělat v pomaláku…
Je to možné. Tento můj recept koluje na netu už 3 roky. Nebo někdo vymyslel nachlup stejný. Držím palec!
Dělám ho už třetím rokem v pomalém hrnci a musela bych na něj vyjmenovat samé superlativy, prostě boží!
Udělala jsem menší úpravu, octa 1,5dl a cukru 200g, dávám třtinový, asi sladí trochu méně a takhle nám to vyhovuje, moji synové ho milují 😉
Věřím tomu! Někomu se zdá méně sladký, taky přislazuju. 😊
Protlak: z rajčat
1 1/4 kg rajčat, 1/4 kg cibule, 20 dkg cukru, 1 pol. lžíce soli, 10 celých pepřů, 3 zrnka nového koření, 1/4 l octa, kousek celé skořice, feferonky nemusi davat . Vše vaříme v tlakovém hrnci asi- 10 min. Po uvaření rozmixujeme ponornym mixerem , přecedíme a štavu vaříme 1 hod. do zhoustnutí.a dame do sklenic a otočit na 15min.
Taky možnost. 😊
Nebo se péče úplně stejně v trobě bez míchání
Dobrý den, Maruško. 😊 Vím, že to je možné i takto.
nějak jsem nezaznamenala velikost hrnce a do toho mého se nevešla polovina rajských =/
Dala jsem tam foto hrnce. Ano, to je nefostačující…
Dnes jsem vařila poprvé v pomalém hrnci a nemá chybu. Bez starostí s mícháním a bez připálení. Chuťově výborný, pouze jsem trochu přisladila.
Jinak už ho nedělám. 🙂 Mám radost, že se dařilo. ❤️
Prosím musí se sterilizovat poř. na kolik min/stup.
Děkuji
U receptu je v textu na psané jak dlouho i na kolik. 😉
Jaký je , prosím, smysl přepínání hrnce mezi Low a Higj? Pokud znáte princip pomalého hrnce, tak je to přepínání je absolutní blbost.
Pokud si to dobře pamatuju z návodu, každý stupeň má jinak vysokou teplotu.
„Přikryjte poklicí, protože rozváříte suroviny. Vařte 4–6 hodin na stupeň 1 – low.
Po této době odkryjte hrnec – začněte redukovat vodu. Bez poklice vařte již po celou zbývající dobu, aby kečup zhoustnul.“
Když uvaříme 4-6 hodin na stupni 1, co je pak zbývající doba?
Zbývající doba = čas, po který kečup houstne. Neuvádím počet hodin. Proč? Každý chce kečup jinak hustý, každá odrůda rajčat má jiný obsah vody atd